Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Čokoladno mlijeko: tajni sastojak za bolju formu

Prije nekoliko godina čokoladno mlijeko je zavladalo svijetom fitnessa kao ukusan i učinkovit post-workout napitak. Naime, ovaj slatki napitak osigurat će vašem tijelu nutrijente potrebne za oporavak mišića nakon napornih treninga. O tome smo već ranije pisali, no novija istraživanja otkrila su još nekoliko razloga zašto biste čokoladno mlijeko ponekad trebali uvrstiti na svoj jelovnik prije ili poslije treninga.

„Gorivo“ za naše tijelo

Kako bismo bili spremni ostvariti svoj maksimum na treningu, tijelu trebamo osigurati kvalitetne izvore energije. Jedan od njih je i čokoladno mlijeko koje sadrži savršenu kombinaciju proteina i ugljikohidrata te osigurava potrebnu tekućinu i elektrolite kako bismo ostali hidratizirani.

Prema istraživanjima, konzumacija zdravih ugljikohidrata i whey proteina prije spavanja pomaže u oporavku mišića i pridonosi kvaliteti treninga sljedeći dan. Stručnjaci Medicine and Science in Sports and Exercise istražili su vrijedi li ta teorija i za čokoladno mlijeko.

Cilj istraživanja bio je dokazati da konzumacija čokoladnog mlijeka navečer pomaže u pripremi sportaša za natjecanje. U istraživanju je sudjelovalo 8 trkačica na duge staze u dobi 31-34 godine. Ispitanice su dobivale čokoladno mlijeko ili placebo napitak istog okusa 30 minuta prije odlaska na spavanje. Ujutro su pile samo vodu, nakon čega su trčale na traci 10 km. Trkačice koje su navečer popile čokoladno mlijeko ostvarile su bolji rezultat, odnosno pretrčale zadanu udaljenost u kraćem vremenu u usporedbi s onima koje su dobivale placebo napitak. Time je dokazano da čokoladno mlijeko pridonosi hidraciji, ali i zadovoljava nutritivne potrebe sportaša prije jutarnjeg treninga.

Poboljšava sportske performanse

S ispražnjenim spremištima energije (zalihama glikogena) teško da ćemo moći odraditi trening do kraja; pogotovo ne kvalitetno. Ovdje u pomoć uskače čokoladno mlijeko, koje se pokazalo učinkovitim sredstvom za obnovu zaliha glikogena tijekom iscrpljujućih treninga.

U istraživanju koje je ispitivalo može li čokoladno mlijeko poslužiti kao brzi izvor energije tijekom intenzivnih treninga sudjelovalo je 6 elitnih plivača. Odmah nakon iscrpljujućeg trening kojim su se ispraznile zalihe glikogena u organizmu, plivači su dobili čokoladno mlijeko, sportski napitak bogat ugljikohidratima ili beskaloričan napitak. Isti napitak popili su i 2 sata nakon treninga, a nakon kraćeg oporavka uslijedile su 3 utrke u kojima su najbolje rezultate ostvarili ispitanici koji su pili čokoladno mlijeko. Primjerice, u utrci na 200 metara od drugih ispitanika bili su brži za 2.1 sekundu, a na 50 metara za 0.5 sekundi.

Supermoći čokoladnog mlijeka

Osim što je teško odoljeti njegovom savršenom okusu i kremastoj teksturi, nutritivni sastav glavni je razlog zašto je čokoladno mlijeko popularno među vježbačima.

U prosjeku se u 230 ml čokoladnog mlijeka krije čak 8 grama visokokvalitetnih proteina. Mliječni proteini bogati su leucinom, jednom od aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) koja je neophodna za izgradnju mišića (sinteza proteina). Osim toga, tijelu osigurava savršeni omjer ugljikohidrata i proteina – 3:1. Prema Američkom vijeću za vježbanje ovo je idealan omjer za učinkovitu obnovu zaliha glikogena (energije) nakon iscrpljujućih treninga.

Čokoladno mlijeko sadrži i natrij i kalij; elektrolite čija je ravnoteža u organizmu vrlo bitna. Tijekom treninga znojenjem gubimo tekućinu i elektrolite, a čokoladno mlijeko kao post-workout napitak može sve to nadoknaditi.

Uz spomenute nutrijente, čokoladno mlijeko je dobar izvor kalcija, fosfora i magnezija te vitamina A, D i B12, koji jačaju kosti, povećavaju razinu energije, doprinose zdravlju imunološkog sustava i vida.

Kada i koliko popiti?

Ako želite iskoristiti njegove blagotvorne post-workout učinke, preporučuje se konzumacija čokoladnog mlijeka unutar 20-30 minuta nakon treninga. Koliko ćete popiti ovisi o intenzitetu treninga i vašoj tjelesnoj težini, a neka generalna preporuka je 220-450 ml.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se