Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

BB legende koje su promijenile način na koji treniramo

Ako ste odlučili povećati mišićnu masu i izgraditi mišićavo tijelo, sigurni smo da ste redoviti polaznik teretane i da trenirate s teškim utezima većinu vremena. No jeste li se ikada zapitali zašto trenirate na određeni način? Tko je zaslužan za određene programe treninga? Zašto radite baš određenu vježbu za jačanje pojedinih mišića?

U nastavku smo izdvojili nekoliko legenda bodybuildinga koji su promijenili način treniranja u posljednjih nekoliko godina. Ovi su bodybuilderi bili poznati po svom izgledu, metodama treninga i pobjedama na natjecanjima, a neka njihova postignuća danas su postala dio života prosječnog polaznika teretane.

1. Arnold Schwarzenegger

Iako je mnogima ipak poznatiji po svojoj glumačkoj i političkoj karijeri, sedmerostruki Mr. Olympia zauvijek je promijenio svijet bodybuildinga. Nalazi se na našem popisu posebno zbog načina na koji je trenirao uoči natjecanja. U svoju trening rutinu uklopio bi superserije radeći dvije vježbe za suprotstavljene mišićne skupine.

Ideja je bila u tome da ako odradi dvije vježbe bez odmora između njih, poboljšao bi svoju kondiciju i izdržljivost te održao visok broj otkucaja. To je bio ključ održavanja dobre mišićne definicije. Druga je teorija bila da bi zajedničko treniranje suprotstavljenih mišićnih skupina na ovaj način poboljšalo cirkulaciju kako bi se putem krvi poslalo više hranjivih tvari u područja koja trenira. Rezultat bi bio veća veličina mišića u cjelini, kao i povećanje mase u tom određenom području.

Najpopularnija superserija koju je radio bila je za prsa i leđa, kao i za biceps i triceps. Uvjereni smo da vidite puno vježbača da treniraju na ovaj način. Ne samo da smanjuje vrijeme provedeno u teretani, već i mišićni pump koji dobijete treniranjem bicepsa i tricepsa može biti veliko zadovoljstvo.

2. Lee Haney

Ne samo da je Lee Haney srušio rekord Arnolda Schwarzeneggera osvojivši 8 uzastopnih naslova Mr. Olympije, već je također postao poznat zahvaljujući mnogim njegovim ikoničnim slikama u časopisima. Također je puno viđen na TV-u 1980-ih zahvaljujući vlastitom programu na ESPN-u, kao i radu na kućnim videozapisima.

Iako bi trenirao s teškim utezima, nikad ne bi trenirao do otkaza. Također nikada ne bi trenirao s maksimalnom težinom i otkrio koju težinu može podići u samo jednom ponavljanju. Haneyju to nije bilo važno jer mu to nije pomoglo u postizanju ciljeva bodybuildinga – radije bi trenirao s određenim brojem ponavljanja što mu je pomoglo poboljšati potencijal za hipertrofiju, kao i definiciju. Izbjegavanje treninga do otkaza također je pomoglo smanjiti rizik od ozljeda. I sam tvrdi da mu se to isplatilo jer je posljednjih nekoliko godina izjavljivao da je zdrav i ne bori se s bolovima kao mnogi umirovljeni natjecatelji.

3. Dorian Yates

Tijekom devedesetih, Dorian Yates došao je iz Engleske i popeo se na sam vrh američkog i svjetskog bodybuildinga u roku nekoliko godina nakon što je postao profesionalac. Takav brzi napredak natjerao je brojne obožavatelje da se zapitaju što on radi na treningu i što mu je pomoglo da ima drugačiju tjelesnu građu od ostalih bodybuildera tog razdoblja.

Yates se fokusirao na trening u jednoj seriji. Njegov trening bio je poznatiji pod nazivom “Blood and Guts” i nije bio za one slabog srca, a ni želuca. Yates je odradio jednu ili dvije serije i trenirao do otkaza. Njegov je cilj bio dovesti mišiće do totalnog umora. Umjesto da posveti puno vremena treningu, Yates bi ušao i izašao iz teretane za oko 45 minuta. Budući da je ovo uštedjelo vrijeme i još uvijek bilo učinkovito za njega, mnogi su počeli slijediti njegov program treninga.

No ovakav stil nije dugoročno održiv, što je iskusio i Yates koji se morao povući iz profesionalnog bodybuildinga zbog ozljede.

4. Ronnie Coleman

Kako se bližilo novo tisućljeće, tron bodybuildinga osvojila je još jedna legenda. Ronnie Coleman bio je poznat po treningu s vrlo teškim utezima apsurdno velike težine. Iako njegov pristup treningu nije bio nužno revolucionaran, Coleman je postao jedna od najvećih legendi svjetskog bodybuildinga. Odradio bi trening s velikim volumenom s rasponom ponavljanja oko 10-15 i držao se osnovnih vježbi poput bench pressa, barbell rowsa i čučnjeva.

Coleman se danas oporavlja od nekoliko operacija i nije ni približno građen kao nekada, ali njegovi su videozapisi iz mladosti i dalje među najpopularnijima u svijetu bodybuildinga.

5. Jay Cutler

Cutler je bio Colemanov najveći suparnik koji je također postao Mr. Olympia. Izvorno je bio tip vježbača koji je počeo s osnovama, ali je razvijao svoj trening kako se njegova tjelesna građa poboljšavala. Nije bio prvi koji je koristio sprave za trening, ali ih je učinio popularnijima. Cutler bi ih bez imalo žaljenja koristio češće od utega.

Također se nije bojao koristiti spravu na drugačiji način od onoga za što je predviđena. Ako vidite da netko sjedi u suprotnom smjeru na spravi za potisak ramena, možete zahvaliti Jayu na tome. Mijenjanje položaja ovisno o treningu određenog dijela tijela može se smatrati bodybuildingom današnjice i možete vidjeti mnoge poznate osobe kako slijede njegov program.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se