Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Prehrana za optimizaciju treninga: što i kada jesti?

Prehrana igra ključnu ulogu u postizanju uspjeha u fitnessu. Što jedemo prije i poslije treninga može značajno utjecati na našu izdržljivost, oporavak i rezultate. Pravilno planirana prehrana može poboljšati izvedbu i pomoći vam da ostvarite svoje fitness ciljeve. U nastavku vam otkrivamo što jesti prije i poslije treninga kako biste maksimalno iskoristili svoj potencijal.

Prije treninga

Kompleksni ugljikohidrati 

Prije treninga, vaše tijelo treba gorivo za izvedbu. Kompleksni ugljikohidrati poput cjelovitih žitarica, smeđe riže i zobenih pahuljica pružit će vam dugotrajnu energiju koja će podržati vaše treninge. Također, pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

Bjelančevine

Bjelančevine su važne za izgradnju mišića i oporavak. Konzumiranje proteina prije treninga pomoći će u izgradnji i očuvanju mišićne mase. Jaja, puretina, piletina ili grčki jogurt su odlični izvori proteina.

 Zdrave masti

Umjerena količina zdravih masti, poput orašastih plodova, avokada i maslinovog ulja, može pružiti dodatnu energiju i podržati vašu izvedbu tijekom treninga.

Hidracija 

Hidracija je ključna komponenta ne samo u svakodnevnom životu, već i u kontekstu treninga i fitnessa. Održavanje pravilne hidracije ima značajan utjecaj na vašu izvedbu tijekom vježbanja i oporavak nakon njega stoga istu nemojte nikada zanemariti. Dovoljna količina vode prije treninga ključna je za održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina i sprečavanje dehidracije.

Nakon treninga

Bjelančevine

Nakon treninga, vaši mišići trebaju bjelančevine kako bi se oporavili i rasli. Konzumiranje proteina unutar sat vremena nakon treninga može ubrzati proces oporavka. Mliječni proizvodi, proteinski napitci ili puretina su izvrsni izbori. Najbrži i najefikasniji način za unos proteina je proteinski prah, odnosno whey.

Ugljikohidrati

Unos ugljikohidrata nakon treninga pomaže obnoviti zalihe glikogena u mišićima i opskrbljuje tijelo potrebnom energijom za oporavak. Voće, povrće i cjelovite žitarice su dobri izvori ugljikohidrata.

Hidracija

Nastavite s hidratacijom i nakon treninga kako biste nadoknadili izgubljene tekućine tijekom vježbanja.

Antioksidansi

Antioksidansi su ključna komponenta prehrane koja igra važnu ulogu u oporavku nakon treninga. Kada vježbate, vaše tijelo proizvodi slobodne radikale, koji su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice i tkiva. Oksidativni stres uzrokovan tim slobodnim radikalima može dovesti do umora mišića i povećane osjetljivosti na upale. Oni vam pomažu smanjiti taj stres, a voće i povrće bogato antioksidansima, kao što su borovnice, špinat, naranče i brokula, izvrstan su izbor za poslije treninga. Oni pomažu u zaštiti stanica od oštećenja i potiču brži oporavak mišića.

Pravilna prehrana prije i poslije treninga igra ključnu ulogu u postizanju najboljih rezultata i optimizaciji vaše fitness izvedbe. Pazite na ravnotežu između ugljikohidrata, bjelančevina i masti, pridržavajte se hidratacije i obogatite prehranu voćem i povrćem kako biste pružili svojem tijelu sve potrebno za uspjeh u fitnessu. Individualne potrebe mogu varirati, pa je uvijek dobro konzultirati se s nutricionistom kako biste prilagodili prehranu svojim specifičnim ciljevima i potrebama. S pravim pristupom prehrani, možete maksimalno iskoristiti svoje treninge i postići željene rezultate.

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se