Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Tyson Fury – potpuna transformacija

Tyson Fury najveća je faca boksačkog svijeta današnjice i jedan od najvećih sportaša u povijesti. Oko toga dvojbe nemaju ni oni koji ga vole ni oni kojima je njegov stil pomalo smiješan. Problematičan je, iskren, pomalo djetinjast, nadasve hrabar i emocionalan čovjek koji stoji rame uz rame s velikanima sporta poput Mike Tysona, Mohammada Alia ili Rockyja Marciana. No Gypsy King je u maniri istinskog velikana svoju ratničku snagu i nezadrživu volju morao dokazati podjednako u ringu i izvan njega. I čini se kako je rat izvan ringa zapravo bio puno brutalniji i teži za prelomiti.
Tyson je više puta javno govorio o svojim mentalnim problemima, borbom s alkoholom i drogama, suicidalnim epizodama kao i očitom problemu s kilogramima koji ga je u jednom od mračnijih perioda njegova života doveo do ogromnih 171 kilograma i nemogućnosti svakodnevno funkcioniranja. O boksu naravno nije bilo moguće ni razmišljati. No vratio se jači nego ikad.
 

Dno na vrhu

Furyjev pad ironično je započeo u trenutku kada je pobjedom nad Vladimirom Kličkom sletio na tron svjetskog boksa. Bilo je to 2015. godine. Naporne treninge, sparinge i želju za postizanjem nečeg velikog ubrzo su zamijenile teška depresija i anksioznost u kombinaciji sa zloupotrebom ilegalnih supstanci, hektolitrima alkohola i prejedanjem najgorom mogućnom hranom.

U ovom izrazito mračnom periodu života Fury je dnevno konzumirao 18 pinti piva. U sebe je dakle dnevno unosio oko 1000 kalorija samo kroz pivo, a nisu mu strana bila ni izrazito kalorična žestoka pića. Sedam dana u tjednu. Svaki tjedan. Uz sve navedeno konzumirao je nezamislivo velike količine junk food-a, posebno pizzu, kebabe i tonu čokolade.

Radikalno loše navike došle su na naplatu u obliku tijela koje više nije moglo izdržati nikakve sportske izazove. Tyson nije bio u stanju ispoštovati svoje boksačke obveze, pojas svjetskog prvaka mu je oduzet, a izgubio je i boksačku licencu. Pritisnut silnim padovima jedne je kobne noći na autocesti u svom Manchesteru bio prilično blizu samoubojstvu. Gore zaista nije moglo.
I baš kada su svi pomislili kako spasa za Furyja više nema, on se „iz mrtvih“ vratio u stilu koji zaslužuje filmsku ekranizaciju.

 

Povratak na staze slave

Transformacija Tysona Furyja započela je 2017. godine kada je upoznao trening režim čovjeka po imenu Ben Davidson. Uslijedio je životni i profesionalni zaokret za pamćenje! Junk hrana prepuna praznih ugljikohidrata i zasićenih masti postala je stvar prošlosti. Pinte piva, krumpiriće, tjesteninu, burgere i ostala ilegalna sredstva koja su zamračivala Furyjev um i uništavala tijelo zamijenili su:

proteinski shakeovi
kreatin
– beta alanin i kofein
– grčki jogurt
– povrće i bobičasto voće
– visoko kvalitetni kompleksni ugljikohidrati
– jaja i orašasti plodovi
– riba i piletina.

 

Novi plan prehrane koji je uključivao čak 8 obroka dnevno, 4500 kalorija, 2 ručka i 2 večere (pune zdravih namirnica) pratio je intenzivni i nemilosrdni režim treninga. U svom je povratničkom gnjevu i želji da transformira svoje tijelo te izoštri um Fury trenirao dva puta dnevno, a trening uključuje:

– planinsko trčanje
– preskakanje užeta i kardio
– sparing, rad na vreći, shadowboxing
– trening snage gornjeg i donjeg dijela tijela

 

Tajna Furyjeve eksplozivnosti je (osim u prirodnom talentu) u posebnom trening režimu. Tijekom priprema započinje s treningom snage s velikim težinama, a što se meč bliži, prelazi na sve lakše utege. Tako se gradi brzina i agilnost od koje se ni jedan protivnik još nije uspio uspješno obraniti. Trening rutina Tysona dakle uključuje mješavinu kardio treninga, treninga snage i boksačkog sparinga uz rad na vreći i shadowboxing te mu je omogućila da skine gotovo 70 kilograma i spektakularnim pobjedama nad Deontayem Wilderom ponovno postane broj 1.

Tyson Fury zbog toga je jedinstvena pojava u svijetu sporta i neosporna inspiracija svima koji žele promijeniti svoje tijelo i svoj život na bolje😊

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se