Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Mind-muscle veza – zašto je korisna?

Mind-muscle veza je terminologija usko vezana uz bodybuilding svijet i opisuje princip treninga ili povezanost uma s agonistom (mišić koji vrši koncentričan pokret) koja, ako se pravilno izvodi, ima odlične rezultate u vidu hipertrofije mišića.

Kako uspostaviti uspješnu mind-muscle vezu?

No postoji nekoliko kvaka u ovoj priči. Prva je ta da mind-muscle veza je konekcija koja se razvija godinama i ne događa se preko noći da imate besprijekornu vezu. Dakle prvo se treba koncentrirati na tehnički pravilan pokret u zglobovima i mišićima koji sudjeluju u pokretu. Pravilna izvedba vježbe te onda ponavljanje i usavršavanje izvedbe sa svakim treningom, pa onda i rast u snazi te volumenu mišića su jedni od glavnih prekursora uspješnoj mind-muscle vezi.

Kad dođemo do faze gdje možemo ovakvu tehniku uspješno koristiti i kontrolirati, unutarnji se fokus stavlja na mišić koji izvodi pokret. Pažnju trebate usmjeriti na maksimalan “squeeze” mišića na vrhu koncentričnog pokreta i sporog spuštanja u ekscentričnoj fazi uz pun raspon pokreta (range of motion). Naravno, kad je u pitanju manji mišić ili izolacijska vježba, tada je mind-muscle veza kvalitetnija jer je teže kontrolirati fokus na jedan mišić ukoliko radimo kompleksnu vježbu kod koje koristimo više mišića. Najnapredniji vježbači mogu kontrolirati i maksimalno dobro iskoristiti ovaj princip u kompleksnim vježbama kao što su čučanj, potisci i deadlift.

Savjet iz prve ruke

Moj savjet bi bio da prvo usavršite pravilno izvođenje vježbe, te se koncentrirate na razvoj snage i hipertrofije. Zaboravite na ovaj detalj na neko vrijeme i samo budite strpljivi, disciplinirani s prehranom i konzistentni te ako ćete sve raditi kako treba, ta mind-muscle veza će se sama razvijati i biti sve jača i efikasnija.

Postoji i kontrateorija koja zagovara da ovaj pristup nije ništa superiorniji od standardnog fokusa na pravilnu formu, no jedno neovisno istraživanje je pokazalo da manji mišići u izolacijskim vježbama itekako bolje reagiraju na mind-muscle vezu, a kao što sam i rekao, pojedinci koji imaju veliko trenažno iskustvo i izrazito razvijen fokus u treningu mogu to demonstrirati i na vježbama većih mišićnih skupina.

Trenirajte, dajte si vremena i jednog dana možda vlastitim iskustvom donesete zaključak.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se