Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

5 vrsta zobenih pahuljica i kako ih koristiti

Ako trenirate i ljubitelj ste pahuljica koje su redovito dio vašeg jutarnjeg jelovnika, vjerojatno tražite zdraviju varijantu koja ne sadrži puno nezdravih šećera i masti. Dobra alternativa u tom slučaju mogu biti zobene pahuljice. Za razliku od većine sličnih proizvoda, zobene pahuljice su neprerađene i time najzdravije i najprirodnije za naš organizam. Zobene pahuljice pomažu u mršavljenju, dobar su izvor energije i sadrže bogatstvo proteina, vitamina i minerala.

No postoji nekoliko vrsta zobenih pahuljica, zbog čega odabir ove namirnice može biti prilično zbunjujuć. U nastavku smo izdvojili sve vrste  ove namirnice i načine na koje ih možete uklopiti u svoju prehranu.

Oljuštena zob

Krupica nastaje tako da je zrno zobi oljušteno i očišćeno, a sadrži klicu, endospermu i mekinje. Većina vlakana u krupici nalazi se u zobenim mekinjama, zbog čega imaju bogatu nutritivnu vrijednost. Zobena krupica najdulje se kuha od ostalih namirnica u ovom članku, i to oko 50-60 minuta. Prilično su “žvakaste” teksture i imaju dašak orašastog okusa, a izvrsne su kao dodatak juhama, varivima i sl. Krupica se priprema gotovo kao tjestenina – skuha se pa se ocijedi višak vode.

Steel-cut oats (sitne zobene pahuljice)

Ova vrsta zobenih pahuljica također se naziva i irska zob, a radi se o zobenoj kaši izrezanoj na manje komade čeličnom oštricom. Što su komadi veći, to im je duže potrebno da se kuhaju. Rezanu zob potrebno je dulje kuhati – oko 25-30 minuta. Dostupan je i oblik rezane zobi za brzo kuhanje, koji se reže pomoću posebnog mlina za granulaciju, čime skraćujete vrijeme kuhanja na oko 5-7 minuta. Rezane zobene idealne su za pripremu ukusne zobene kaše, ali i kao dodatak rižotu ili sličnim jelima. Možete ih kuhati u mikrovalnoj pećnici ili ih tostirati u tavi kako biste poboljšali njihov odličan orašasti okus.

Rolled oats (krupne zobene pahuljice)

Valjane zobene nastaju tako da je zobena krupica koja je kuhana na pari valjana i spljoštena u pahuljice, a zatim sušena. Imaju blag okus i blago su kremaste konzistencije kada su kuhane. Odlične su za pripremu overnight zobene kaše, zobenog mlijeka, smoothieja, preljeva od voća, granolu, kifle, kolačiće, palačinke i sl. Valjane zobene pahuljice potrebno je kuhati oko 5-20 minuta na štednjaku, ovisno o željenoj konzistenciji, ili 2-5 minuta u mikrovalnoj pećnici.

Instant zobene (zobeno brašno)

Instant zobene, odnosno zobeno brašno, zapravo su mljevene zobene pahuljice koje se koriste za kuhanje, pečenje i izradu kruha, peciva i brojnih drugih jela. Također mogu poslužiti kao preljev za overnight oats, kolačiće, smoothieje, zdrave muffine, palačinke i druge fit obroke. Uz to što se koriste kao zamjena za brašno, mogu se koristiti i kao zgušnjivač kod pripreme juha ili raznih umaka.

Zobene mekinje

Riječ je o mekinjama koje su odvojene od zobenih krupica i izgledaju poput malih žućkastih pahuljica. Nakon toga se usitnjavaju kako bi se dobio proizvod koji se brzo kuha te se jede kao bogata i kremasta vruća žitarica. Zobene mekinje mogu se kuhati na štednjaku ili u mikrovalnoj oko 5 minuta. Mekinje bogate vlaknima također se mogu dodati u malim količinama palačinkama, muffinima, kolačićima, smoothiejima i drugim brzim fit obrocima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se