Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Multivitaminska “bomba” za jačanje imuniteta

Budući da nam stižu hladni zimski mjeseci, s njima dolaze i  sezonske bakterijske i virusne infekcije koje uz novu pandemiju predstavljaju dodatnu opasnost za naš imunitet. Zbog toga ga je važno zaštititi zdravom prehranom i aktivnim načinom života. Jedan od načina da to učinite je priprema ukusnog, osvježavajućeg i zdravog multivitaminskog soka koji će oduševiti i velike i male. 🙂

Prva namirnica iz soka koja stupa u pomoć imunološkom sustavu je mrkva. Osim obilja beta-karotena, mrkva sadrži i ostale vitamine B-kompleksa te vitamine C, E i K, a uz to je bogata fosforom, kalijem, manganom i molibdenom. Konzumacijom mrkve smanjujete rizik od moždanog udara za 40%, pozitivno utječete na rad probave i funkciju jetre te čuvate zdravlje srca i krvnih žila. Uz to, jača imunitet, pomaže kod proljeva i poboljšava izgled kože.

Osim mrkve, celer je također jedan od saveznika u borbi protiv virusa. Ovo povrće odličan je izvor vlakana, kalcija, magnezija, fosfora, vitamina B, C i K te mnogih drugih mikronutrijenata. Celer je idealna namirnica za oporavak nakon treninga jer ublažava upale, pa čak i one kronične koje uzrokuju ozbiljnije bolesti. Isto tako,  smanjuje razinu kortizola i pomaže u regulaciji krvnog tlaka i kolesterola u krvi, a uz to smanjuje rizik od nastanka raka. Ublažava i želju za slatkim, pa je celer idealna namirnica kada ste u procesu mršavljenja ili topljenja masnog tkiva.

Treća iznimno zdrava namirnica koja će vam pomoći u jačanju imuniteta je jabuka. Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko 95 kalorija, 4 grama vlakana i 14% preporučene dnevne doze vitamina C, što ju čini odličnim saveznikom u borbi protiv sezonskih bolesti. Tu su još i vitamini K, A, E, B1, B2 i B6 te kalij, mangan i bakar te polifenoli koji također djeluju kao antioksidansi.

Pripremite ovu multivitaminsku “bombu” i pružite svom tijelu najsnažniju prvu liniju obrane protiv bolesti.

 

Sastojci:

4 mrkve

2 stabljike celera

1 jabuka

šaka svježeg peršina

1/2 limuna

 

Priprema:

  1. Operite sve sastojke. Ogulite mrkvu i uklonite koštice iz jabuke.
  2. Prerežite mrkvu, jabuku i celer na pola kako bi stali u sokovnik.
  3. U sokovnik ubacite sve sastojke osim limuna. Kada je napitak gotov, dodajte mu svježe cijeđeni sok od polovice limuna.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se