Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Osnovni principi transformacije

Svima je već dobro poznato da se kvalitetna promjena fizičkog izgleda ne može postići bez pravilno usmjerene i planirane prehrane, bez plana i programa treninga i kvalitetnog oporavka između treninga. Trening, prehrana i oporavak su temelj svake fizičke promjene, no važno je spomenuti osnovne principe po kojima se trening, prehrana i oporavak moraju primjenjivati kako bi uspjeli u transformaciji tijela.

1. Princip adaptacije

Transformacija tijela je dugoročan proces i vrlo je važna psihička i fizička prilagodba na sve energetske i informacijske zahtjeve koji su potrebni za postizanje rezultata. Važno je prihvatiti činjenicu da se plan prehrane mijenja u odnosu na prije i da postavlja svoje zahtjeve i ima svoju težinu i pravila. Isto tako je važno prihvatiti sve izazove koje predstavlja trening i pripremiti se na probijanje granica i treniranje izvan ugodne zone. Princip adaptacije je stalno prisutan u transformacijskom procesu zbog valovitosti opterećenja u treningu, ali i različitih kalorijskih unosa u prehrani. Nakon svakog izazvanog stresa na organizam, važno je opet uspostaviti homeostazu, odnosno psihičku i fizičku ravnotežu tijela. Ako ovaj princip izostane, tijelo je konstantno pod stresom i zapravo se „opire“ napretku i nemoguće je održati slijedeći važan princip u transformaciji tijela, princip kontinuiranosti!

2. Princip kontinuiranosti

Kontinuiranost u transformacijskom procesu znači da se trening, prehrana i oporavak provode sustavno, odnosno redovito i da se tijekom cijelog procesa transformacije ne bi trebali prekidati. Za vrijeme transformacije tijela rekreativac trenira i hrani se po određenom planu i programu svakodnevno, samo je pitanje koliko i kako. U cijelom procesu je izuzetno važan kontinuitet i stalna izmjena intervala rada, odnosno treninga i odmora te kontinuirana primjena prehrane. Vrlo je važno da sve što se radi u planu i programu bude dobro definirano i da ima dobar razlog zašto se radi. Ukoliko u prehranu ubacite dan kada će se jesti kalorična i nutritivno loša hrana, poput pizze ili slatkiša, važno je znati iz kojeg razloga je u planu takav dan ili obrok i važno je da se on odradi jednako kao i svaki zdravi i nutritivno bogat obrok. Ako tijelo adaptirate na proces transformacije, onda ne postoji 6 dana mučenja sa zdravom hranom i jedan dan ugode s lošom hranom, već su svi postavljeni izazovi jednaki i prihvaćeni kao dobar put koji vas dovodi do cilja. Vrlo je važno naglasiti da vas nijedan pojedinačni trening i nijedan savršeni dan prehrane neće dovesti do cilja; ono što daje rezultat je sustavan i kontinuiran rad kroz duži vremenski period. Koliko će vam trebati da ostvarite konačni cilj, ovisi o vašem inicijalnom stanju, ali i o usmjerenosti treninga i prehrane, sljedećem vrlo važnom principu.

3. Princip usmjerenosti

Princip usmjerenosti temelji se na specifičnim relacijama između ciljeva koji se žele postići i individualnog plana i programa treninga i prehrane rekreativca. Vrlo je važno jasno definirati početno stanje i cilj do kojega se želi doći, kako bi se prehrana i trening mogli pravilno usmjeriti i definirati. Naravno, zbog adaptacije i dugoročnog procesa, uvijek postoje korekcije plana prehrane i treninga, no osnovni kostur se u startu mora definirati. Važno je znati je li proces transformacije usmjeren na gubitak kilograma i masnog tkiva ili na mišićnu hipertrofiju, odnosno mišići rast. Svaki dobro definirani cilj je osnovni preduvjet da se kvalitetno planira proces treninga, prehrane i oporavka, pa čak i da se definira koliko će biti potrebno vremena za ostvarenje istoga, što je također često pitanje i važan faktor u rekreaciji. Što su ciljevi kompleksniji, potrebno je i više vremena i truda. Ukoliko ste početnik s viškom kilograma i slabim ili nikakvim predznanjem, a želite izgraditi mišiće i izgubiti višak kilograma i masnoće, podići kondiciju i naučiti pravilno trenirati, onda će vaš put trajati puno duže od nekoga tko je iskusan vježbač i igrom slučaja se udebljao koji kilogram i želi se vratiti u formu.

 

Trening, prehrana i oporavak su osnovni faktori za bilo koji transformacijski proces, no ukoliko ih ne provodite po principima adaptacije, kontinuiranosti i usmjerenosti, nećete uspjeti u ostvarenju željenog cilja!

 

U videu vas čeka primjer jedne fantastične transformacije u samo 90 dana.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se