Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

8 najčešćih pogrešaka u HIIT treningu

HIIT trening je fantastičan! Svi to već jako dobro znaju, bez obzira na to jesu li se već okušali o ovom treningu visokog intenziteta ili su o tome samo čitali.

S HIIT treningom možemo:

  • spaliti više kalorija u manje vremena
  • potaknuti metabolizam
  • izgubiti rekordan postotak masnog tkiva
  • potaknuti dinamičniji rast mišićnog tkiva
  • povećati kapacitet za unos kisika u organizam (bez kisika nema ni većih mišića)
  • uravnotežiti krvni tlak
  • regulirati šećer u krvi

Ove činjenice već dovoljno govore u prilog ovom fantastičnom tipu treninga koji na žalost ne daje uvijek dobre rezultate. Ali ne zato što mu nešto nedostaje, nego zato što ga vježbači često izvode krivo! Zbog toga smo u nastavku izdvojili 8 najčešćih pogrešaka koje ubijaju učinkovitost HIIT treninga.

 

Trenirate gladni

HIIT, kao što i samo ime govori,  je trening koji je nemoguće izvesti bez dobre „podloge“. Ta podloga obično dolazi u vidi složenih ugljikohidrata. Bez te bazične snage teško ćete punim intenzitetom izvesti trening i time nećete ni ostvariti najbolje rezultate.

 

Intervali su predugi

Osnova HIIT treninga su intervali unutar kojih radimo najžešće moguće. Ti intervali stoga ne smiju biti predugi jer jednostavno nećemo moći održati tempo, odnosno „švercat“ ćemo se i nećemo postići prave rezultate. Osobni treneri često preporučuju intervale u trajanju do 30 sekundi.

 

Loša forma

Koliko ste puta čuli da je bolje odraditi manje pravilnih ponavljanja nego više nepravilnih? I zaista je tako. Loša forma prilikom izvođenja vježbi riskira bolne ozljede koje vas mogu na duže vrijeme udaljiti od treninga. Osim toga, mnogi vježbači na silu žele izvesti određenu vježbu najvećim intenzitetom bez obzira na to što im je forma nezadovoljavajuća. Ovo je velika greška! Umjesto toga preporuka je izvoditi trening, tj. one vježbe koje ste sposobni izvoditi najučinkovitije i u ritmu koji vam najviše odgovara. Dakle, bolje je vježbu odraditi s pravilnom formom i nešto manjim intenzitetom nego s maksimalnim intenzitetom i potpuno krivom formom.

 

Predugi odmor

Tajna uspješnog topljenja masnog tkiva i “prženja” većeg broja kalorija u HIIT treningu je baš u pauzama između intenzivnih intervala. HIIT trening je poseban po tome što osigurava sagorijevanje kalorija i nakon treninga. Bitno je da interval odmora bude dvostruko duži od intervala vježbanja. Prema tome, ako vježbate 30 sekundi, odmarajte 1 minutu. Ne duže. 😊

 

Krive tenisice

Dobar HIIT trening obično uključuje prilično puno skakanja pa je bitno u čemu prilično puno skačete. Bitno je na pravi način osigurati koljena, kukove i zglobove. U suprotnom, pogađate, riskirate ozljede, a to nikako ne želite. Kvalitetne tenisice pronađite  ovdje.

 

Utezi su vam preteški

Iako je masu teško izgraditi ako ne koristite tehniku progresivnog opterećenja i dižete težinu s kojom „radite“, ovdje ipak treba biti oprezan. Iako HIIT treningom možete itekako potaknuti rast mišićne mase, bit je ovog tipa treninga ipak podizanje broja otkucaja srca i intenziteta treninga. U HIIT treningu je bitno da, ukoliko primjerice koristite bučice, odradite 15-25 ponavljanja. Ako su težine s kojima vježbate toliko teške da to postaje nemoguće, vjerojatno morate smanjiti opterećenje.

 

Previše trenirate

Svakako je važno biti uporan i dosljedan, ali previše bilo čega nije dobro. Tako HIIT trening svakako ne biste trebali forsirati više od 3-5 puta tjedno. Radije pripazite na kvalitetan san i pravilnu prehranu kako bi se mišići što prije i uspješnije oporavili i krenuli rasti.

 

Ne uživate

Ovo je donekle povezano s pretreniranošću. Nije tajna kako je ključ uspješnosti u ljubavi prema radnji koju obavljamo. Iako vrijedi ona „No pain no gain“, iz jednadžbe ipak nikako ne smijemo isključiti ni uživanje u samom vježbanju. Ako u pojedinoj vježbi, koliko god bila teška, ne uživamo, u njoj nećemo ni ustrajati. Toliko je jednostavno. 😊

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se