Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

6 savjeta za kvalitetniji san

Puno svakodnevnih životnih faktora utječe na kvalitetu sna – od privatnog života, stresa na poslu i obiteljskih obaveza do bolesti, neočekivanih izazova i sl. Zbog toga nije ni čudo da je kvaliteta sna mnogih ljudi loša, a to može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem. S obzirom na to da neke od tih faktora ne možete kontrolirati, provjerite nekoliko jednostavnih trikova pomoću kojih ćete poraditi na boljoj kvaliteti sna.

1. Odredite raspored odlaska u krevet i buđenja

Prvo i osnovno pravilo kvalitetnog sna je dovoljna količina. To znači da biste trebali spavati barem 7-9 sati svaki dan kako bi se vaše tijelo kvalitetno obnovilo preko noći. Također, trebali biste odrediti točno vrijeme odlaska u krevet i vrijeme kada ćete se ujutro probuditi. Pokušajte se i vikendima buditi u približno isto vrijeme ili samo sat vremena kasnije ako obožavate spavati. Važno je da ste dosljedni svom rasporedu spavanja i tako naučite svoje tijelo da se već automatski budi i uspava u određeno vrijeme. Ako ste legli u krevet i ne uspijete zaspati kroz pola sata, napustite svoju spavaću sobu i radite nešto što vas opušta. Primjerice, čitajte knjigu, slušajte opuštajuću glazbu ili odradite kratku meditaciju. Po mogućnosti odlazite u krevet tek kada ste umorni.

2. Obratite pažnju na svoju prehranu

Kako biste se kvalitetno naspavali, važno je da ne odlazite u krevet gladni, ali ni punog želuca. Također, izbjegavajte i obilne obroke nekoliko sati prije spavanja jer će vas probavni proces održati budnima, a uz to biste mogli imati i neugodne smetnje. Dobro je izbjegavati i alkohol, kofein i nikotin u večernjim satima. Kofein i nikotin zbog svog stimulirajućeg učinka mogu omesti vašu kvalitetu spavanja ili otežati da utonete u san. Čak i ako mislite da će vas alkohol uspavati zbog svog opuštajućeg učinka, kvaliteta sna bit će znatno manja.

3. Stvorite dobar ugođaj za spavanje

Soba u kojoj spavate trebala bi nužno biti predviđena samo za to. Osim toga, osigurajte dobru izolaciju od vanjske buke i prigodnu sobnu temperaturu. Vaša soba trebala bi biti i u potpunosti zamračena kako bi se bolje potaknulo izlučivanje melatonina u vašem tijelu – tvari koja vas prirodno uspavljuje. No to ne znači da biste se trebali i buditi u mraku, već da u jutarnjim satima pustite malo sunčevog svjetla u sobu kako bi se vaše tijelo i probudilo na prirodan način. Možete koristiti i masku za spavanje i čepiće za uši ako imate problema s glasnim susjedima ili nemate rolete ili zavjese u sobi.

4. Izbjegavajte “power napove”

Spavanje tijekom dana može poremetiti kvalitetu noćnog sna. Ako ste se odlučili na kratki “power nap”, ograničite ga na 30 minuta i osigurajte da to vrijeme ne bude nekoliko sati prije noćnog spavanja. No ako radite noćnu smjenu, spavanje popodne može vam pomoći da nadoknadite količinu propuštenog sna.

5. Trenirajte

Fizička aktivnost pomaže boljoj kvaliteti sna, ali samo ako ju ne odrađujete neposredno prije spavanja. Također, ako svoju fizičku aktivnost provodite na svježem zraku, vaše će tijelo proizvoditi više vitamina D zbog utjecaja sunčevog svjetla, a vitamin D potiče izlučivanje melatonina koji vas opušta u večernjim satima kako biste lakše zaspali.

6. Oslobodite se briga barem prije spavanja

Prije spavanja pokušajte razmišljati o lijepim uspomenama ili trenucima koji su vas zaista usrećili u životu. Sve svoje brige ostavite za dan, jer stres u večernjim satima može odgoditi i ometati san.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se