Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

6 najčešćih mitova o ugljikohidratima

Bez obzira na to kakav je vaš plan prehrane, u njemu bi svakako trebalo biti mjesta za ugljikohidrate. Osim što su neophodan makronutrijent, nedostatak ugljikohidrata može dovesti do manjka energije, ali i izazvati prejedanje. Ugljikohidrati ne moraju nužno biti negativci u prehrani, već biste ih trebali konzumirati iz odgovarajućih izvora kako biste osigurali tijelu normalno funkcioniranje, ali i napredak u fitnessu. Evo nekoliko mitova o ugljikohidratima koje ste do sada sigurno čuli, ali im i slijepo povjerovali:

1. Ne možete smršavjeti ako jedete ugljikohidrate

Poželjno je iz prehrane izbaciti rafinirane šećere ili smanjiti njihov unos. Međutim osim što ugljikohidrati daju energiju i obnavljaju razinu glikogena u mišićima, isto tako njihova konzumacija pruža više ugode i zadovoljstva od nekih drugih namirnica. Zbog toga biste u svoju prehranu trebali uklopiti kompleksne ugljikohidrate (primjerice iz integralnih žitarica) i odrediti umjerenu količinu u svakom obroku.

2. Ugljikohidrati uvijek debljaju

Sigurno ste čuli tezu da se ugljikohidrati lakše skladište kao masno tkivo od preostala dva makronutrijenta – proteina i masti. Međutim to ne mora nužno biti istina. Ugljikohidrati, odnosno šećeri se brže razgrađuju u tijelu, a prije nego što pojedete hranu koja sadrži ugljikohidrate, probavni enzimi već u slini započinju proces razgradnje. Zbog molekularne strukture ugljikohidrata, oni se razgrađuju brzo jer su tijelu potrebni kao primarno gorivo za mozak i mišiće, ali i ostale organe.

Višak šećera vaše tijelo tumači kao višak energije zbog čega može ubrzati metabolizam kako bi ju potrošilo, ili ju može spremiti u obliku glikogena u mišićima ili jetri kako bi ju iskoristilo kao gorivo za trening. Tek treća, odnosno zadnja opcija na koju se tijelo odlučuje je skladištenje te energije u zalihe masnog tkiva, a to se događa ako jedete ugljikohidrate u pretjeranim količinama. Zbog toga je važno odrediti unos ugljikohidrata koji je dovoljan vašem tijelu kako bi imalo energije za svakodnevne obaveze i trening, ali istovremeno i spriječiti unos viška energije kako biste izbjegli nakupljanje masnog tkiva. Isto tako, trebate konzumirati i vlakna koja usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i vode sporijoj razgradnji pa će vas opskrbiti s dovoljno energije duže vrijeme.

3. Svi ugljikohidrati su jednaki

Hrana poput kruha, pekarskih proizvoda ili tjestenine većinom sadrži rafinirane ugljikohidrate kojima je u procesu obrade zrna žitarice odstranjena klica. Ovaj dio žitarice sadrži vlakna i vitamine, zbog čega odstranjivanje klice čini vašu hranu brže razgradivom jer je lišena vlakana, a i nutritivno siromašnijom jer je ne sadrži vitamine. Zbog toga biste u svoju prehranu trebali uklopiti integralne žitarice koje sadrže ove makronutrijente i omogućuju normalno funkcioniranje organizma.

4. Ne trebate pre-workout i post-workout ugljikohidrate

Ako preskočite unos ugljikohidrata prije treninga, postoji šansa da riskirate gubitak mišićne mase ili stvorite uvjete za spor i manje kvalitetan oporavak od treninga. Ugljikohidrati prije treninga mogu osigurati brzu energiju vašim mišićima za kvalitetnu izvedbu, a nakon treninga omogućuju gorivo za obnovu energije u mišićima. Naravno, idealno bi bilo da ih kombinirate s proteinima koji su potrebni za izgradnju mišićnog tkiva te tako spriječite njegov gubitak.

5. Rafinirani ugljikohidrati izazivaju ovisnost

Sama hrana bogata rafiniranim šećerima ne izaziva ovisnost, već moć misli o toj hrani utječu na njenu prekomjernu konzumaciju. Takva hrana je gotovo nezasitna, ali bogata kalorijama te ima neodoljiv okus, zbog čega o njoj razmišljamo često, pa čak i nedugo nakon same konzumacije. No to se ne događa zbog ovisnosti našeg tijela o tvarima iz takve hrane, već o našim mislima i željama da ispunimo mentalno zadovoljstvo. Ako jedete ovakvu hranu rijetko i u umjerenim količinama, ne trebate se bojati da ćete postati ovisni o njoj i poništiti sav napredak.

6. Ugljikohidrati su nezdravi

Integralne žitarice opskrbljuju nas kompleksnim ugljikohidratima koji igraju veliku ulogu u očuvanju zdravlja srca, a isto tako mogu spriječiti i pojavu dijabetesa. Osim toga, integralne žitarice sadrže i vlakna koja pozitivno utječu na kolesterol te pomažu u regulaciji krvnog šećera i razine energije tijekom dana.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se