Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

5 prednosti treninga s manjim težinama

Imamo dobre vijesti za vas: ne morate trenirati s velikim opterećenjem da biste postigli sjajne rezultate! Unatoč široko rasprostranjenom uvjerenju da za izgradnju mišića trebate koristiti utege velikih težina, kod treninga se ne biste trebali zapitati koju težinu je vaše tijelo sposobno podići, već koliko će vaše tijelo izdržati u treningu s određenom težinom.

Ne tvrdimo da je trening s velikim opterećenjem beskoristan i da biste ga trebali izbjegavati, ali vježbanje s manjim težinama može ponuditi jednako učinkovite prednosti – posebno kada je u pitanju mišićna izdržljivost. U nastavku smo izdvojili 5 prednosti treninga s manjim opterećenjem zbog kojih ćete možda razmisliti o tome da ipak skinete jednu uteg ploču sa šipke koja vam je do sada stvarala probleme.

1. Povećanje snage

Studija provedena na Sveučilištu McMaster usporedila je prednosti treninga s teškim i lakšim utezima. Zanimljivo je da rezultati nisu pokazali značajne razlike u snazi između skupine koja je trenirala s većim opterećenjem i skupine koja je trenirala s manjim težinama.

Ono što je studija otkrila bilo je da je ključ za dobivanje snage umor nakon treninga. Volonteri u obje skupine povećali su veličinu i snagu mišića tako da su postigli totalni mišićni umor.

Sljedeći put kada trenirate s utezima (s ciljem povećanja snage), odlučite se za manje opterećenje i više ponavljanja. Važan je vaš trud – ne težina bučica. Ako trenirate s manjim opterećenjem, moći ćete dulje vježbati prije nego što se umorite.

2. Veći raspon pokreta

Što je veća težina, to je manji raspon pokreta – i manje koristi od treninga. Prednost korištenja lakših utega je što vam mogu omogućiti izvođenje cijelog raspona pokreta.

Veći raspon pokreta znači povećanu fleksibilnost i veću mišićnu snagu. Lakši utezi također će omogućiti ciljanom mišiću da podnese opterećenje bez potrebe za pomaganjem kompenzacijskih mišića, osiguravajući da iz treninga izvučete maksimum za tu određenu mišićnu skupinu.

3. Smanjeni rizik od ozljede

Odluka za trening s manjim opterećenjem također može smanjiti vjerojatnost ozljeda, jer vaše tijelo nema zadatak podići čim veću težinu nego podići ono što može podnijeti. Ako koristite lakše utege, možete se usredotočiti isključivo na formu i tehniku – pomažući vam da izbjegnete ozljede i maksimalno iskoristite trening.

4. Lakši svakodnevni pokreti

Trening s manjim opterećenjem i više ponavljanja neophodan je za poboljšanje mišićne izdržljivosti. Upravo vam zbog toga manje opterećenje može olakšati svakodnevni život. Što je vaša izdržljivost bolja, to ćete biti manje umorni (i dulje izdržati), bez obzira na to radite li poslove poput košenja trave, trenirate li pojedine sportove ili se igrate s djecom.

5. Ne trebate se oslanjati na zamah

Ako trenirate s velikim opterećenjem, uz snagu mišića vjerojatno se oslanjate i na zamah. Iako vam to može pomoći da se osjećate moćno, neće vam pomoći da izgradite snagu. Kada vježbate s lakšim utezima, mišići odrađuju većinu posla – a ne zamah.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se