Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

5 izazova kućnog treninga

Kako smo svi podjednako zatečeni situacijom epidemije koja nam je pokucala na vrata u veljači ove godine, u manje od mjesec dana smo ostali zatečeni i odsječeni od svoje dnevne rutine koju smo do sada prakticirali. Ako smo usvojili naviku odlaska na treninge u teretanu sami ili sa svojim trenerom, a ne želite izgubiti svoju zdravu i pozitivnu stečenu naviku vježbanja, sigurna sam da ćete nastojati svoje treninge raditi kod kuće, s opremom koju ste nabavili sami ili u dogovoru s trenerom, gledajući video tutoriale ili prateći pisani program.

S obzirom na gužve s kojima se inače susrećemo po teretanama u gradu zbog njihove dobre ponude i prihvatljivih cijena, uvjerena sam da nas većina do sada nije nikada vježbala kod kuće. Moramo priznati da su teretane vrlo motivirajući prostor; uvijek imate prisutnost trenera, ali i društva, a i opremljene su velikim brojem sprava, utega i opreme koja dopušta vježbaču i treneru jednostavnije i komfornije programiranje treninga. Oprečno teretani, vježbanje doma zahtijeva dobro predznanje, odgovoran pristup tijelu, nabavku opreme koja će u svakoj fazi vježbanja biti izazovna i dobru organizaciju vremena bez kućnih ometača poput djece, kućnih ljubimaca ili mobitela.

IZAZOV #1

Iako vježbanje doma u početku izgleda jednostavnije i lakše, zapravo ako nemate predznanje i to ne samo ono za vježbanje doma, nego i u teretani, teško će vam biti preko tutoriala točno odraditi određenu vježbu i osjetiti određeni mišić. Vježbanje doma sa slobodnim utezima i gumama je zapravo puno kompliciranije i zahtijeva uključivanje više mišića u određeni pokret (protagoniste, antagoniste, sinergiste) nego kada u teretani radite vježbe na trenažerima i spravama, s klupama i sajlama, čime ste izolirali određene mišiće i možete se fokusirati samo na njih, a o mišićima sinergistima, pa čak i antagonistima pokreta ne morate ni razmišljati jer vas sprava vodi po određenoj putanji.

Savjet: Vrlo pozorno slušajte trenera, video tutorial ili objašnjenje vježbe, a prilikom izvođenja vježbi izvodite ih vrlo polako bez obzira na motivirajući glas trenera koji viče „Ajmo, brže to malo! Idemo! Hop! Nema pauze!“

 

IZAZOV #2

Isto tako, ponuda kućnih treninga na društvenim mrežama je u zadnje vrijeme jako porasla. U moru ponude treninga, postoje i tutoriali i s kvalitetnim savjetima, kao i oni koji nemaju puno savjeta, ali traže od vas da radite jače, brže, bolje. Međutim, oni nisu s vama u vašem dnevnom boravku, garaži ili podrumu, ne kontroliraju vaše pokrete, ne ispravljaju vaše disanje, ne ispravljaju položaj koljena, zdjelice i kralježnice, a vi to sami ne možete jer nemate iskustva i ne osjetite cijelo tijelo, svaki mišić u svakom trenutku kao iskusni vježbači i sigurno nemate ogledala kao u teretani (da za to služe ogledala, a ne za proizvodnju selfieja, haha). Vaše tijelo je isključivo vaša odgovornost jer sami najbolje osjetite koje vježbe vam odgovaraju, a koje ne.

Savjet: Bez obzira na pozitivnu motivaciju svih tih trenera, za koje sam uvjerena da vam žele pomoći i olakšati programiranje treninga, ipak sami morate poznavati svoje granice i odgovorno se ponašati prema svom tijelu, tj. dati mu izazov, ali razmišljati o posljedicama koje se mogu dogoditi ako zagrizete malo jače, a u blizini nemate nikoga tko bi vam mogao pomoći.

IZAZOV #3

Nadalje, za kućni trening ipak trebamo i nekakvu opremu. Možemo nabaviti i neku osnovnu: prostirku, par bučica, gumu i loptu. Naravno da je to u redu. Ali ako se prisjetimo da je smisao vježbanja jačanje imuniteta te snažnije, otpornije i izdržljivije tijelo (a to se događa svaki puta kada se naše tijelo prilagodi opterećenju i izazovima pred koje smo ga stavili), vidimo da ćemo vrlo brzo prerasti „osnovnu opremu“ pa se moramo pripremiti i za nabavku dodatne opreme. Zašto se to događa? Svakom prilagodbom tijela treningu, vaši mišići su jači, snažniji i veći, što znači da će doći trenutak kada ćete za dodatnu progresiju ipak morati „dodati još utega“ (ako vam je to cilj, naravno).

Savjet: Ako se planirate vratiti u teretanu nakon određenog perioda kućnih treninga, dogovorite se s trenerom ili stručnom osobom da vas savjetuje o optimalnoj kupnji potrebne opreme jer sam uvjerena da vam ne treba .

 

IZAZOV #4

Međutim, najveći izazovi od svih nije ni nabavka opreme, koliko izazovno bude pronaći vrijeme u danu kada ćete zapravo taj trening i napraviti.

Upravo zbog slobode izbora vremena, zbog toga što ga možete napraviti bilo kada i jer ne zahtijeva puno pripreme, spremanje torbe, voženje automobilom ili hodanje, puno presvlačenja niti priprema, vrlo često se trening doma odgađa do kasnih večernjih sati ili se čak prebacuje za drugi dan. Uvjerena sam da ste se i sami susreli s prijateljima koji kod kuće imaju jako puno opreme koja skuplja prašinu jer još uvijek „nisu našli vrijeme“ za vježbanje.

Savjet: Jedino efektivno rješenje je da se prema treningu koji radimo doma odnosite kao da ga radite u teretani s trenerom. Zadajte si termine u tjednu, zapišite ih u svoje rokovnike, stavite i podsjetnike i budite odgovorni prema sebi. U to vrijeme nećete dogovarati sastanke, nećete se javljati na mobitel, nećete čitati knjigu niti gledati film.

 

IZAZOV #5

I nakon što ste svjesni svih ovih izazova, na kraju vam je ostao još samo jedan, a to je da tih 45 minuta zaista bude vaše vrijeme bez ometanja ostalih ukućana ili kućnih ljubimaca, mobitela, interneta ili nenajavljenih posjeta.

Savjet: Djecu, kućne ljubimce i mobitel zatvorite u drugu prostoriju i ne otvarajte vrata nikome, nema vas doma. Poštujte svoj mir i dnevni raspored. Vaša rutina je bitna za vaše zdravlje jednako kao i taj trening koji trebate odraditi.

 

Trenirajte kod kuće i podržite #lionsfightback humanitarnu akciju!

I tvoj dom može postati teretana kao i moj! 😉
Ne treba ti puno opreme ni puno prostora, samo dobra volja i motivacija! Osim toga, znamo da treningom dugoročno jačamo imunitet, a to nam sada najviše treba, kao i fizički izazov za tijelo jer većinu vremena provodimo doma u izolaciji.

Zbog toga, ali i humanitarnog karaktera priključila sam se pokretu #lionsfightback jer za svaku objavu s navedenim hashtagom Polleo Sport donira 5 kn Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” za borbu protiv koronavirusa.
I ti se možeš pridružiti ovoj kampanji tako što ćeš objaviti video ili sliku koja promovira zdrav i aktivan način života iz svog doma, dodati hashtag #lionsfightback (tvoj profil mora biti public da bi se objava vidjela na micrositeu https://lionsfightback.com/).

Vrlo jednostavan način da pomognemo najugroženijima, a i da sami sebe motiviramo!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

I tvoj dom može postati teretana kao i moj! 💪💪 Ne treba ti puno opreme niti puno prostora, samo dobra volja i motivacija! 😊 Osim toga, znamo da treningom dugoročno jačamo imunitet, a to nam sada najviše treba, kao i fizički izazov za tijelo jer većinu vremena provodimo doma u izolaciji. 😁 Zbog toga, ali i humanitarnog karaktera priključila sam se pokretu #lionsfightback jer za svaku objavu s navedenim hastagom Polleosport donira 5 kn Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” za borbu protiv koronavirusa. 👊 I ti se mozes pridružiti ovoj kampanji tako što ćeš objaviti video ili sliku koja promovira zdrav i aktivan način života iz svog doma, dodati hashtag #lionsfightback (tvoj profil mora biti public da bi se objava vidjela na micro stranici Instagrama). Link na web: https://lionsfightback.com/# Vrlo jednostavan način da pomognemo najugrozenijima, a i da sami sebe motiviramo! #bitifitlavovskijeposao #stayhome #buildingbodycom #polleosport #polleohrvatska #polleoteam

Objavu dijeli LIFTart by Antonija (@antonija.liftart)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se