Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

3 prednosti boravka na svježem zraku

Jeste li razmišljali o tome da svoj trening ovog proljeća prebacite iz teretane ili svog doma u prirodu? Iako možda to ne primjećujete, velika je razlika između boravka na otvorenom i zatvorenom. Ne samo što ćete se osjećati ugodnije kada ste okruženi prirodom, već ćete učiniti i veliku uslugu svoj tijelu – i u fizičkom i mentalnom aspektu. Međutim, bez obzira na to trčite li, planinarite, radite jogu u parku, igrate nogomet s ekipom ili jednostavno samo šećete u prirodu, pozitivni učinci boravka na otvorenom mogu se odraziti i na vašem unutarnjem stanju i načinu na koji razmišljate. U nastavku otkrijte koje su 3 najveće prednosti boravka na svježem zraku za vaše mentalno zdravlje.

1. Bolje pamćenje

Ako ste primijetili da vas pamćenje ne služi najbolje u zadnje vrijeme, možda biste privremeno trebali “stati na kočnicu” i krenuti prema najbližem parku u brzu šetnju. Jedno istraživanje koje se bavilo kratkotrajnim pamćenjem proučavalo je učinak šetnje na pamćenje u dvije skupine ispitanika. Jedna je skupina poslana u šetnju botaničkim vrtom, dok je druga šetala prometnim gradskim ulicama. Skupina koja je bila okružena prirodom imala je bolji uspjeh u kratkoročnom pamćenju od gradskih šetača. Dakle, sljedeći put kad se ne možete sjetiti što ste trebali raditi, možda biste trebali dobro iskoristiti prednosti boravka na svježem prirodnom zraku.

2. Bolje kognitivne sposobnosti

Studije su otkrile da aktivnosti na otvorenom mogu potaknuti kognitivnu funkciju nudeći mozgu široku paletu niskih, skromnih podražaja koji privlače pažnju (umjesto izravnih podražaja koji izazivaju stres). I što više vremena provodite na otvorenom, to je učinak veći. Studija časopisa PLOS One pokazala je da su ispitanici koji su otišli na putovanje i bili izolirani od tehnologije četiri dana polagali kreativni test za rješavanje problema i riješili ga 50 posto bolje od onih koji su rješavali test prije odlaska na putovanje.

Iako svi ne možemo uvijek uzeti četiri dana odmora kako bismo aktivirali mozak, čak i kratko vrijeme će vam pomoći, a sve to dolazi uz ostale mentalne dobrobiti redovitog vježbanja.

3. Bolje raspoloženje

Znate li onaj osjećaj kada dođete sa šetnje, treninga, planinarenja ili bilo koje druge aktivnosti i automatski zaboravite na sve svoje brige? Pojedina istraživanja pokazuju da fizička aktivnost potiče oslobađanje hormona koji popravljaju vaše raspoloženje. Također, vrijeme provedeno na otvorenom može poboljšati osjećaj samopoštovanja i pomoći u borbi protiv depresije i stresa. Studija u Japanu otkrila je da je šetnja prirodom kod ispitanika snizila hormone stresa, broj otkucaja, pa čak i krvni tlak. Pojedine studije su također otkrile da vam samo provođenje dva sata u prirodnom okruženju može pomoći ako imate problema sa spavanjem.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se