Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Zašto je plank toliko učinkovita vježba?

U moru vježbi s kojima se svakodnevno susrećete malo je onih koje se mogu mjeriti s plankom. Vježba je ovo koja ne zahtijeva ništa osim vašeg vlastitog tijela, može se izvoditi bilo gdje i ima nevjerojatno puno varijanti pa vam vjerojatno nikada neće dosaditi. Uz sve navedeno plank je i prilično teška vježba koju ćete voljeti mrziti te istovremeno obožavati njezine rezultate. Plank je vrlo jednostavna, gotovo bismo mogli reći „minimalistička“ vježba. Možete je izvoditi samostalno, ali i  kombinirati s raznim drugim vježbama i jednim potezom aktivirati mišiće od glave do pete!

 

Definicija mišića i topljenje masnog tkiva

Plank primarno jača vaš core, a snažan core preduvjet je kvalitetnog treninga, snage, ravnoteže i privlačnog, definiranog tijela. Plank će tako vjerojatno više napraviti za trbušne mišiće koje toliko želite vidjeti na sebi od svih tih bezbrojnih trbušnjaka. I to bez nepotrebnog pritiska na leđa i uz manji rizik od ozljede i neugodne boli. Dok se držite u poziciji planka koordinirano će raditi vaše ruke, noge, leđa, trbušni mišići, ali će također jačati i kralježnica i mišić dominacije – trapez (zašto ga zovu tako saznajte ovdje)!

Plank će pomoći ispraviti krivo držanje i jednostavno vam priskrbiti tonu energije jer objedinjuje vrlo napornu vježbu i formu meditacije. Još jedna u nizu fantastičnih prednosti planka je i ta što njime potičete snažniji bazni metabolizam te jednostavnije ulazite u „zonu otapanja masti“.

Kao što smo i najavili plank je svojevrsni kameleon među vježbama, tj. prilagođava se vašim ciljevima i vrlo brzo daje izvrsne, vidljive rezultate. Jesmo li spomenuli da ćete se nakon „plankanja“ i mentalno osjećati neusporedivo bolje

 

Isprobajte ove vrste planka

Vrijeme je zato da teoriju ostavimo po strani i krenemo ravno ka praktičnom dijelu. Evo naše preporuke za vaš sljedeći susret s plankom.

 

High plank

Klasični visoki plank najbolji je način za upoznati se s ovom fantastičnom vježbom. Aktivirati će cijeli core, ali i noge, mišiće u donjem dijelu leđa te poboljšati držanje. Ako žarko želite razviti ramena visoki plank je kao stvoren za vas jer na poseban način pogađa upravo njih.

Side plank

Ako vam je želja ojačati bočne trbušne mišiće i definirati one poželjne „crte“, onda je za vas definitvno bočni plank. Nije na odmet podsjetiti kako ovaj plank cilja i oblikuje vašu stražnjicu.

Plank to push up

Ovo je idealan način da si u jednom priskrbite sve prednosti planka i skleka. Izmjenjujući plank i sklek postižete snažnije i definiranije ruke i prsa, a istodobno jačate cijeli core, leđne i trbušne mišiće. Ova vrsta planka na poseban način potiče spaljivanje kalorija i protjeruje masnoće iz vašeg tijela.

Sliding plank crunch

Kad želite potaknuti rad donjih trbušnih mišića koje je mnogima toliko teško razviti preporuka je svakako isprobati ovu vrstu planka. Vaši će trbušni mišići gorjeti sa svih strana.

Side plank leg Raise

Ovaj plank je za malo naprednije, i sve koji se tako osjećaju. Zahtijeva priličnu ravnotežu prilikom podizanja noge, no ako ga uspješno odradite možete očekivati puno više izdržljivosti, snage, fleksibilnosti i stabilnije tijelo. I aktivaciju mišića na koje ste potpuno zaboravili.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se