Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Trudnoća i vježbanje

Trudnoća nije bolest i ako je sve u redu, uz odobrenje ginekologa, trudnicama se itekako preporučuje fizička aktivnost. Ako se žena prije trudnoće bavila bilo kojim oblikom vježbanja, i u trudnoći slobodno može nastaviti, no naravno uz smanjeni intenzitet (to naravno neće biti ni boks ni neki oblik Instanityja, sportovi gdje ima guranja, skakanja ili straha od pada s nestabilnih površina, no teretana, utezi, kojekakvi grupni treninzi imaju puno benefita za trudnice). Plivanje je najbolji oblik vježbi za trudnice.

Vježbanje 2-3 puta tjedno će itekako imati pozitivan efekt kako na sam period trudnoće, tako i na lakši porod. Većina vježbi koje je žena radila do trudnoće bez ikakvog problema se mogu izvoditi i tijekom trudnoće, no naravno neka to bude slabiji intenzitet, kraći treninzi ili manje težine. Puls prilikom vježbanja može skočiti i na 140, što je gornja granica za trudnice zato na to treba paziti.

Neke trudnice u drugoj polovici trudnoće mogu osjetiti vrtoglavicu i slabost ako vježbaju u položaju na leđima. Razlog tome je pritisak maternice na donju šuplju venu (inferior vena cava). Općenito, zagrijavanje, vježbe istezanja, vježbe jačanja određenih grupa mišića, pa opet vježbe istezanja i na kraju opuštanja, osnovni su dijelovi vježbanja u trudnoći koji se mogu kombinirati s raznim sportovima. Kako trudnoća napreduje, tako se i vježbanje mijenja. Recimo u zadnjem tromjesečju bi bilo pametno skratiti treninge na pola sata te se fokusirati na vježbe disanja i istezanja, vježbe na lopti i sl.

Trening i prehrana nakon poroda

Nakon poroda se u dogovoru s ginekologom može nastaviti vježbati, no naravno laganijim tempom. Najbitnije je uskladiti spavanje i dojenje s treninzima kako bi stvorili neki raspored. Istraživanja su dokazala da trening ne utječe na dojenje, odnosno na količinu i kvalitetu mlijeka.  Prehrana je tu najvažnija – s obzirom da žene dojenjem gube i 500 kalorija više dnevno, važno je unositi puno zdravih namirnica kako biste vi i beba dobili sve potrebne nutrijente. Kvalitetno meso, zdravi ugljikohidrati i malo dobrih masti i sigurno ćete i vi i beba  beba odlično napredovati. Uskoro će biti i jedan članak na tu temu tako da svakako pratite.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se