Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Trening Marina Bašića s gumama (tyre flips)

Trening koji vam donosim se odnosi na automobilske ili kamionske gume različitih težina. Na svakom odlagalištu se mogu pronaći stare gume koje nam mogu poslužiti u treningu. Za izvođenje vježbi okretanja guma potrebne su nam gume težine 100 – 300 kilograma, dok će nam za različita vučenja i guranja poslužiti gume težine 25 – 50 kilograma. Kod okretanja gume izvodimo kretnju sličnu mrtvom dizanju, jedino što nakon podizanja do kukova nastavljamo pokret prema gore, tj. ulazimo malo pod gumu da bi je mogli okrenuti. To onda u biti sliči na kretnju nabačaja i izbačaja kod klasičnog dizanja utega (weightlifting).

Preporučuje se izvoditi 3 – 4 serije sa 5 – 10 ponavljanja s lakšim gumama dok se kod težih može izvoditi 2 – 3 ponavljanja. Gume se također mogu vući po podu poput sanjki (sled dragging), s užetom. Kretati se možemo prema naprijed, unatraške, s iskoracima, trčati, raditi vježbe povlačenja za leđa, trapeziuse, ramena i slično. Okretanje guma se koristi u kondicijskom treningu bez obzira na sport. Morate biti pažljivi kod starijih guma koje su potrošene da ne izlaze žice jer bi se vježbači mogli ogrebati . U tom slučaju se mogu koristiti rukavice. Gume se mgu pronaći kod vulkanizera. Gume od bagera, kamiona, viljuškara i sl.

 

Kako okretati gumu?

Guma je na podu. Spustimo se kao u mrtvo dizanje, ali su na ruke unutar nogu i stražnjica je malo više. Polako podižemo i onda malo ubrzamo da bi mogli ispod ubaciti koljeno s kojim ćemo si pomoći da gumu još više podignemo i prebacimo na drugu stranu.

guma1guma2

 

Programi treninga s gumom

Postoje različiti načini treninga s gumom. Može se koristiti teška guma koju je moguće dići 1 – 5 ponavljanja u seriji i na taj način ćemo razvijati maksimalnu snagu. Ako uzmemo srednje i lakše gume na taj način možemo razvijati mišićnu izdržljivost, a gumu možemo okretati na vrijeme ili na neku udaljenost, npr. u što kraće vremena prijeći 30 metara. Također se može kombinirati okretanje guma sa skokovima kroz gumu ili sklekovima na gumi.

 

 

Ključne riječi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se