Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Sušeno voće – da ili ne?

Cijelo vrijeme slušate savjete da jedete više povrća i voća – od nutricionista, a vjerojatno i vaše mame – ali mnogi ljudi još uvijek ih ne provode u praksi.

Kako bi nadoknadili unos voća, mnogi se odlučuju za sušeno voće koje traje dulje od svježih sorti i koje je lakše pronaći, pakirati i grickati. No, je li sušeno voće zdravo u usporedbi sa svježim? Odgovor saznajte u nastavku. 😊

Sušeno vs. svježe voće

U svom najosnovnijem obliku, sušeno voće – uobičajene opcije uključuju brusnice, trešnje, marelice i datulje – jednostavno je svježe voće koje se sušilo, bilo na suncu, u dehidratoru i sl. Kad izvadite sadržaj vode u svježem voću, voće se prirodno smanjuje, pa vam ostaje otprilike četvrtina veličine izvorne verzije.

Je li sušeno voće zdravije od svježeg?

Sušeno voće može biti isplativ način da zadovoljite svoje dnevne potrebe za voćem, a također i zdrava alternativa kada svježe voće nije dostupno. Za početak, sušeno voće je prepuno hranjivih tvari, budući da sadrži svu nutritivnu vrijednost svježeg voća, ali u kompaktnom obliku. Na primjer, jedna četvrtina šalice grožđica, koje su napravljene od grožđa sušenog na suncu, sadrži oko 6 posto vaše dnevne vrijednosti kalija.

Iako ga sadrži i svježe voće, vlakna su jedan od istaknutih razloga za konzumiranje sušenog. Iz svježeg voća dobivate sve moćne prednosti vlakana, ali sušeno je voće nutritivno gušće. To u biti znači da dobivate više hranjivih tvari u manjem obliku, što može biti korisno za one koji se bore s unošenjem dovoljno voća u svakodnevnoj prehrani, ali treba uzeti u obzir makronutrijente i ciljeve u fitnessu. Ako je vaš cilj povećati unos ugljikohidrata ili potencijalno dobiti na težini, u tome vam može pomoći uvođenje zdravih grickalica bogatih hranjivim tvarima, poput sušenog voća. S druge strane, ako želite smršavjeti, sušeno voće nije najbolji izbor jer bi svježe voće u većoj količini bilo zasitnije.

Kada je sušeno voće nezdravo?

Uobičajena je pretpostavka da je sušeno voće prepuno šećera, ali to nije uvijek slučaj. Zapravo, mnoge marke sušenog voća sadrže samo voće i ništa drugo. No trebate paziti na uobičajena sladila koja se koriste u sušenom voću – saharozu, glukozu, glukozni sirup, dekstrozu i šećer od trske. Najzdravije sorte sušenog voća neće sadržavati nijedan od ovih dodanih šećera. Također se trebate čuvati bilo kakvog sušenog voća s oznakom “kandirano” ili “kristalizirano” – to jednostavno znači da je dodan šećer.

Međutim, obratite pažnju na veličinu obroka dok jedete sušeno voće, jer njegova prenosivost također olakšava da pojedete cijelu vrećicu sušenih trešanja. Budući da vam zauzimaju manje mjesta u želucu od svježeg voća, vjerojatno ćete pojesti više sušenog voća da biste se osjećali sito – i unosit ćete mnogo više kalorija nego što ste planirali. (Na primjer, 1 šalica grožđa sadrži oko 64 kalorije, dok 1 šalica grožđica ima gotovo 500 kalorija). Zapamtite, sušeno voće puno je koncentriranije od svježeg. Biste li pojeli 10 svježih marelica? Vjerojatno ne, ali lako biste mogli pojesti 10 sušenih marelica, a da o tome ne razmišljate.

Svrha sušenog voća

Sušeno voće možete dodati salatama, zdravim poslasticama, zobenoj kaši i raznim drugim obrocima. Ovako pripremljeno voće također može biti savršen obrok prije treninga. Budući da se uglavnom radi o ugljikohidratima, šaka sušenog voća pružit će brzu energiju i bit će lako probavljiva (samo izbjegavajte sušene šljive jer mogu uzrokovati gastrointestinalne tegobe zbog iznimno visokog sadržaja vlakana i sorbitola, šećera u alkoholu).

Bilo da jedete svježe ili sušeno voće, težite prema istom cilju, odnosno da jedete više cjelovite hrane. Sve dok izbjegavate sorte s dodanim šećerom i pazite na veličinu obroka, obje će vam vrste dati iste nutritivne prednosti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se