Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Kako odabrati olimpijsku šipku za trening?

U ponudi specijaliziranih dućana sportske opreme ili web shopova vidjet ćemo široku ponudu olimpijskih šipki različitih boja, naziva i cjenovnih razreda. Ako znamo da prefiks „olimpijska“ u imenu artikla označava standardiziranost dimenzija, postavlja se pitanje zašto je u ponudi toliko istih šipki i kako to da jedna košta 1000 kn, a druga, naizgled identična, gotovo trostruko više? Čitanjem ovog članka za nekoliko minuta upoznat ćete razlike u namjenama i karakteristikama olimpijskih šipki i moći lakše odabrati šipku koja odgovara vašim potrebama.

Letimičnim pogledom na ponudu šipki mogli bismo zaključiti da im je svima zajednička dužina od 220 cm i težina od 20 kg, međutim detaljnijim pregledom naišli bismo i na varijantu od 205 cm, a možda i na koju od 170 cm. O čemu se radi? Ako nije drugačije naglašeno, najvjerojatnije se radi o muškoj šipci, ali postoje još i šipke namijenjene ženama i djeci koje se razlikuju po promjeru, dužini i težini.

Muška šipka:

  • težina: 20 kg
  • dužina: 220 cm
  • promjer: između 28 i 29 mm

Ženska šipka:

  • težina: 15 kg
  • dužina: 201 cm
  • promjer: 25 mm

Dječja šipka:

  • težina: 10 kg
  • dužina: između 152 i 177 cm
  • promjer: 25 mm

Ovo su osnovne razlike u dimenzijama šipke, ali detaljnim pogledom na hvatište (središnji dio) šipke primijetit ćemo da su dijelovi „nazubljeni“. To nazubljenje nazivamo knurling i o njemu ovisi grip, odnosno čvrstoća hvata. Još jedan važan faktor diferencijacije sprava koji ne možemo vidjeti golim okom je svojstvo materijala od kojeg je šipka izrađena. Ovisno o tom faktoru šipke mogu biti elastičnije ili čvršće.

Šipke čija je primarna namjena weightlifting imaju šire markirani knurling i glatku sredinu, promjer je manji (28 mm), a materijal je elastičniji, što šipku čini fleksibilnijom (žargonski bi se reklo da joj daje bolji whip). Fleksibilnost šipke je važna za vježbe kao što su snatch ili clean&jerk.

Powerlifting šipka napravljena je od čvršćeg materijala, dakle manje fleksibilna, kako bi mogla podnijeti teška opterećenja vježbi kao što su deadlift, squat i bench press. Kod ove šipke i promjer je veći (29 mm), a rukavi se ne rotiraju toliko lagano kao kod weightlifting šipke. Također, za razliku od weightlifting šipke ovdje je knurling puno uže markiran.

 

 

Najčešći oblik šipke koji se pojavljuje na tržištu je hibridna šipka. Riječ je o šipci koja svojstvima omogućava širu primjenu i trening svih dizačkih disciplina. Knurling kod ove šipke je dvojno markiran pa je ovo je idealna šipka za Crossfit jer ima dobar spin za weightlifting vježbe, dok je s druge strane dovoljno kruta da može poslužiti i za napredniji powerlifting trening.

Regulativa Međunarodne Weightlifting federacije (IWF) i Međunarodne Powerlifting federacija (IPF) nalaže da muška šipka ima knurling, a ženska šipka ne. Ako šipka ima središnji knurling, on će biti manje izražen nego na stranama šipke. Powerlifting šipke u pravilu imaju središnji knurling dok je kod hibridnih šipki on odsutan zbog vježbi s velikim brojem ponavljanja kod kojih se šipka kreće uz tijelo te bi centralni knurling doveo do neugode i potencijalnih ogrebotina na koži.

Između središnjeg dijela i rukava šipke nalaze se ležajevi koji osiguravaju ublažavanje sile i rotaciju rukava. Postoji nekoliko vrsta ležajeva od kojih za nijedan ne možemo reći da je bolji ili lošiji, već  ovisi o preferencijama vježbača i primarnoj namjeni šipke.

Klizni ležajevi izrađeni su od materijala niske razine trenja, najčešće bronce. Postavljeni su između šipke i rukava. Prednost tih ležajeva je dug životni vijek i pristupačna cijena. Kuglični ležajevi imaju najbolju rotaciju, ali i kratki vijek trajanja jer loše podnose udarce i podložni su hrđanju. Igličasti ležajevi imaju dug životni vijek, dobro podnose udarce i glatko se rotiraju iz tog razloga često ih nalazimo u skupljim šipkama.

Također možemo primijetiti da nisu sve šipke iste boje. Najčešće ćemo vidjeti čelične šipke bez dodatne obrade. Prednost takvih šipki je dobar grip, a nedostatak zahtjevno održavanje jer je sirovi čelik lako hrđa. Zbog toga se na skupljim šipkama primjenjuju cink ili krom. Često ćemo vidjeti crno pocinčane šipke što im bitno produžuje vijek trajanja. Dobra opcija je i nehrđajući čelik koji pruža izvrstan, prirodan grip, a ne hrđa.

 

Druge varijante olimpijskih šipki

Osim klasičnih ravnih olimpijskih šipki, postoji i niz olimpijskih šipki različitih oblika i namjena kojima je zajedničko da su kompatibilne s utezima rupe promjera 51 mm. Neizostavan inventar svake teretane je zakrivljena EZ šipka. Ona se koristi za trening gornjeg dijela tijela, posebno za vježbe ruku. Biomehanički prilagođena zakrivljenost šipke omogućava supinirani hvat što ju čini odličnim izborom za jačanje bicepsa i mišića podlaktice, a istovremeno smanjuje nelagodu i opterećenje u zglobovima lakta i šake. Standardna dužina EZ šipke je 120 cm.

Takozvana triceps šipka specijalna je varijanta olimpijske šipke za trening mišića ruku – tricepsa i bicepsa, u slučajevima gdje vježbač treba paralelni hvat. Triceps šipka omogućuje neutralni, tzv. hammer grip, čime se znatno snažnije pogađaju mišići ruku u vježbama triceps ekstenzije i biceps pregiba. Ova je šipka najčešće dužine 85-90 cm.

Trap olimpijska šipka najčešće je dužine 220 cm kao i klasična olimpijska šipka, ali za razliku od nje ima okvir u sredini koji omogućava vježbanje s neutralnim hvatom, što je posebno korisno kod mrtvih dizanja ili vježbi za trapeze. Može se koristiti i za ramene potiske s neutralnim hvatom. Mrtvo dizanje s ovom šipkom je iznimno prirodan pokret koji i početnici lako svladavaju. Zbog same ergonomije vježbanje s njom je i sigurnije, te napredniji dizači s njom sigurnije treniraju s većim opterećenjem i manjim rizikom od ozljede.

Također postoji i jednoručna varijanta olimpijske šipke. Radi se o šipki dužine 50 cm, promjera 28 mm kod koje je hvatište dužine 13 cm. Ova šipka nudi gotovo neograničene mogućnosti izvođenja različitih vježbi i aktivacije velikog broja mišićnih skupina.

 

Dodatna oprema

Postoji niz dodataka koji su korisni, a neki od njih i nezaobilazni, pri vježbanju s olimpijskim šipkama. Prvi koje bi trebalo spomenuti su svakako osigurači. Osigurači dolaze u opružnoj i flip lock varijanti te postoje osigurači koji se pričvršćuju šarafom. Izbor ovisi o preferencijama dizača jer u funkcionalnosti različitih osigurača i nema velike razlike.

Obloga za šipku smanjuje pritisak šipke na površinu leđa i vrata kod izvođenja čučnjeva. Kod treninga čučnjeva s većim kilažama na tijelu znaju ostati tragovi treninga s opterećenjem. Obloga za šipku na sebi ima čičak i jednostavno se može premjestiti s jedne šipke na drugu. Osim kod čučnjeva, može se koristiti i kod potiska kukova ili na spravama poput smith mašine. Važno je da je obloga izrađena je od nepropusnog materijalom čija tekstura nije skliska te ne upija znoj i mirise.

Kod izvođenja čučnjeva vrlo korisni mogu biti i stalci za čučnjeve. Kvaliteta stalaka očituje se u snazi i stabilnosti, te materijalu izrade i nosivosti. Stalci se mogu podesiti ovisno o poziciji nogu, širini raskoraka i varijanti čučnja koja se izvodi. Stabilnija varijanta stalaka za čučnjeve je squat rack.

U kontekstu fitness opreme koja se koristi uz olimpijske šipke svakako treba spomenuti i arm blaster. Ovaj proizvod savršeno podržava laktove i omogućuje držanje ispravne poziciju tijekom vježbanja bicepsa čime sprječava korisnike da “varaju” tijekom izvođenja vježbi. Arm blaster obično se kombinira s vježbama koje se izvode sa zakrivljenom EZ i jednoručnom olimpijskom šipkom.

 

Poklanjamo vam kod za 25% popusta na sve šipke u Polleo Sportu!

Istražite ponudu u Polleo Sportu i pronađite šipku koja najbolje odgovara vašim treninzima i ciljevima. Počastite se novom opremom i iskoristite naš kod BB25 s kojim ostvarujete sjajnih 25% popusta na sve šipke u ponudi Polleo Sporta. Kod možete iskoristiti do 31.05.2022. isključivo na Polleo Sport webshopu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se