Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Motivacija – što te motivira?

Kada govorimo o promjeni životnog stila, vježbanju i usvajanju nekih „zdravih“ navika, vjerojatno ćemo se jednom trenutku, prije ili kasnije, dotaknuti motivacije. Motivacija je kao koncept vrlo zastupljena u popularnoj psihologiji. Često se spominje u različitim kontekstima, a danas ćemo pokušati malo pojednostavniti cijelu tu priču i pomoći ti u razumijevanju vlastite motivacije.

Motivaciju najčešće definiramo kao kompleksan psihološki proces koji podrazumijeva sve „ono što nas pokreće ka postizanju nekog cilja“. Svaka naša aktivnost je nečim motivirana – od onih svakodnevnih na koje ni ne obraćamo pažnju, do onih velikih životnih koraka koji predstavljaju važnu prekretnicu. Tako, primjerice, jedemo kako bismo zadovolji temeljnu fiziološku potrebu za hranom, ali biramo zdrave i cjelovite namirnice kako bismo očuvali vlastito zdravlje (ili postigli neki drugi cilj). U pozadini obje ove aktivnosti nalazi se motivacija.

Vrste motivacije

Kao što već sigurno znaš, ponekad te pokreće želja za ostvarivanjem neke „nagrade“, poput komplimenta, povišice ili bonusa, kupnje nečeg što dulje vrijeme želiš ili pak stjecanja popularnosti. U tom slučaju, tvoja je motivacija vanjska, odnosno ekstrinzična – izvor tvoje motivacije je izvan tebe samog, odnosno u okolini.

S druge pak strane, u nekim slučajevima, izvor tvoje motivacije nalazi se u tebi samom. Ako te motivira želja za poboljšanjem zdravlja, osobnim razvojem ili, primjerice, postizanje osjećaja (samo)zadovoljstva, tada tvoja motivacija izvire iz tebe samog – ona je unutarnja ili intrinzična.

Znaš li razlikovati ekstrinzičnu i intrinzičnu motivaciju?

Glavna razlika između ekstrinzične i intrinzične motivacije jest to što je intrinzična motivacija neovisna o vanjskim podražajima. Ona proizlazi iz tvojih unutarnjih potreba i zato je znatno dugotrajnija od ekstrinzične. Možeš reći da je tvoja motivacija intrinzična onda kada nešto radiš naprosto zato što to voliš, bez da u pozadini stoji očita (vanjska) nagrada. Ekstrinzična motivacija je kraćeg vijeka i potrebno je potkrjepljivati. Ako potkrepljenje izostane, teško da ćeš s istim (ili ikakvim) entuzijazmom nastaviti djelovati.

Motivacija i vježbanje

Motivacija je u pozadini svake tvoje aktivnosti. Važno je naglasiti kako motivacija nije konstantna, odnosno teško da uvijek možeš biti isto motiviran za neku aktivnost. Motivacija varira u intenzitetu, ali i smjeru. Moramo biti svjesni da je sasvim prirodno ne biti uvijek jednako motiviran!

Sigurno ti se dogodilo da si nekad toliko motiviran/motivirana za vježbanje da jedva čekaš trening, a da ponekad naprosto ne možeš „izvući“ ni zrno motivacije koja bi te potaknula na spremanje i odlazak u gym. Upravo u ovakvim situacijama izvor tvoje motivacije može imati vrlo značajnu ulogu.

Ako tvoja motivacija za vježbanje ovisi o vanjskim podražajima ili nagradama poput odobrenja drugih, postizanja „trendy“ tjelesnog izgleda ili povećanja broja pratitelja na društvenim mrežama, tada svakako govorimo o ekstrinzičnoj motivaciji. U tom slučaju stalno ti je potrebno neko vanjsko potkrepljenje kako bi tvoja motivacija bila na zadovoljavajućoj razini. Primjerice, ako težiš „karijeri“ fitness influencera i vježbaš da bi taj sadržaj kasnije podijelio/podijelila na društvenim mrežama, tvoja motivacija će vrlo vjerojatno značajno opasti ako nakon nekog vremena ne postigneš željeni broj pratitelja. Zar ne?

S druge pak strane, ako vježbaš zato što uistinu voliš vježbanje, uživaš u vježbanju i nakon toga se osjećaš bolje, tada je tvoja motivacija intrinzična. Pozitivan osjećaj koji se u tebi stvara za vrijeme i nakon vježbanja, osjećaj ponosa i samopouzdanje izrazito su „snažni“ motivatori. Osim toga, intrinzična motivacija je dugotrajnija i aktivnosti potaknute ovom vrstom motivacije obično obavljamo kvalitetnije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se