Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Kompetitivnost u treningu – dobra ili loša navika?

Jeste li ikada trčali na traci i povećavali brzinu kako biste bili brži od osobe na traci pored vas? Kompetitivnost nije nužno loša jer može povećati samopouzdanje, svijest o snazi i fokus. Međutim ova navika može biti loša za vaše emocionalno i psihičko zdravlje, odnosno može negativno utjecati na vaše raspoloženje, a u nekim slučajevima može dovesti i do ozljede.

Ako primijetite da ste više fokusirani na to što drugi misle o vama nego na rezultate koje stvarno želite postići, vrijeme je da stanete na kočnicu. Za sve osobe koje se na neki način žele riješiti kompetitivnost zbog ovih negativnih učinaka, izdvojili smo nekoliko savjeta koji bi u tome mogli pomoći:

1. Zaboravite na vrijeme

Umjesto da se fokusirate na to hoćete li završiti svoj trening u 20 minuta, posvetite pažnju tome kako se osjećate tijekom treninga. Tako i dalje možete trenirati intenzivno i svladati nove izazove, ali bez vremenskog ograničenja koje u vama budi dozu nemira i nervoze. Na taj ćete način svoje ciljeve savladati efikasno, bez stresa i zadovoljno.

2. Izazovite sami sebe

Osobe koje su imale potrebu za natjecanjem u srednjoj školi ili u fakultetskim danima imaju problema s odvikavanjem od kompetitivnog stava. Ako ste i vi bili među njima, nemojte se uspoređivati i natjecati s drugim polaznicima teretane, već se natječite sa samim sobom. Isto tako fokusirajte se i na učenje novih vještina i novih vježbi kako biste obogatili svoju trening rutinu jer drukčiji način razmišljanja tijekom nove rutine može vam promijeniti pristup postojećoj.

3. Budite iskreni prema drugima, ali i sebi

Ponekad je dobro uz sebe imati prijatelja ili trening partnera s kojima se možete natjecati, ali u nekim slučajevima trebali biste taj odnos iskoristiti za iskreni razgovor. Time ćete skrenuti misli s kompetitivnosti i poboljšati društveni aspekt života te shvatiti da su međuljudski odnosi važniji od bilo kakvog oblika natjecanja. Ako vam kompetitivnost predstavlja problem kojega se ne možete riješiti, pokušajte i o tome porazgovarati sa svojim trening partnerom kako biste zajedno skrenuli misli s natjecateljskih navika i usmjerili ih na dobrobit svog duha i tijela.

4. Ako se već natječete, nemojte to raditi u tajnosti

Mislite li da ste opaki ako se natječete protiv nekoga, a da to on/ona ni ne zna? Ako ste pravi natjecatelj, postoje programi pojedinačnog ili grupnog natjecanja u pojedinim vježbama/sportovima koji mogu vaš kompetitivni duh iskoristiti u dobre svrhe. Isto tako, ako ste i dalje opsjednuti sa svojim natjecateljskim statusom u teretani bez posebnog razloga i u prevelikoj mjeri, to može biti pokazatelj nekih dubljih emocionalnih ili misaonih poteškoća o kojima biste trebali porazgovarati sa stručnom osobom.

5. Bez odmora nema rezultata, bez obzira na cilj!

Ako mislite da dajete 100% od sebe u treningu, u većini slučajeva se varate. Kako biste trenirali punom snagom, važno je dobro se odmoriti za svaki trening, odnosno svakog dana spavati barem 8 sati. Ako se ne naspavate dovoljno, a spremate se za kompetitivan trening na kojemu planirate nadići svoje granice, postoji šansa da se ozlijedite i tako poništite svoj napredak ili čak odustanete od svog cilja. Kada se osjećate umorno, radije taj dan preskočite trening ili trenirajte niskim intenzitetom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se