Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Flavonoidi – eliksir mladosti

Flavonoidi su moćni antioksidansi koji pristižu u pomoć kako biljkama širom svijeta tako i ljudskom organizmu. Neke su nam stvari izgleda ipak itekako zajedničke! Odgovorni su za šarenilo voća i povrća, ali i snažno djelovanje protiv slobodnih radikala u tijelu svakoga od nas. Flavonoidi su metaboliti koji naprosto odstranjuju slobodne radikale brzo i učinkovito, a za sobom ostavljaju blistav organizam u sjajnoj formi.

Pronalazimo ih u raznom voću i povrću, ali i primjerice vinu, čaju ili čokoladi. Postoji 6 različitih tipova flavonoida i svaki se u tijelu razlaže na ponešto drugačiji način.

Prije nego ih nabrojimo bitno je dakle napomenuti kako su ovi spojevi regulatori stanične aktivnosti i uvelike smanjuju oksidativni stres, a time i starenje organizma. Vaše će tijelo uz njihovu pomoć svakodnevno funkcionirati na učinkovitiji način i manje se „trošiti“ pa ako ste tražili eliksir mladosti izgleda kako ste ga napokon i pronašli.

Osim što ćete izgledati mladenački lijepo i kasnije u životu, biti će manje upalnih procesa, smanjujete si rizik od razvoja dijabetesa, srčanih oboljenja te opasnih karcinoma. Dobri su za zdravlje želudca i djeluju protiv virusa što je praktično u zimskom razdoblju pred nama.

Zaista se isplati potražiti namirnice koje ih sadrže!

 

6 osnovnih tipova flavonoida

 

Flavanoli

Posebno jaki antioksidansi povezani sa zdravljem moždanih stanica. Omogućuju bolje pamćenje, fokus i mentalnu energiju. Pronaći ćete ih u luku, kelju, grožđu, breskvama, brokuli, rajčici i zelenoj salati.

 

Flavan 3-oli

Posebno zgodni kad je u pitanju antivirusno djelovanje i zaštita srce te krvnih žila. „Čuvaju“ normalan krvni tlak što je jako bitno kod sportaša i nije vezano samo za ljude starije životne dobi. Osim toga održavaju zdravu razinu kolesterola i šećera u krvi. Pronađite ih u zelenom i crnom čaju, jabukama, borovnicama, jagodama i proizvodima s kakaom.

 

Flavoni

Prirodni pesticidi u biljnom svijetu u ljudskom tijelu također igraju ulogu moćnih zaštitnika te djeluju na ublažavanje i potpuno sprječavanje upalnih procesa. Nalaze se u celeru, ljutim papričicama, peršinu i kamilici,

 

Flavanoni

Još jedni moćni borci protiv najrazličitijih tipova upala kontroliraju kolesterol i važni su svima koji žele izgubiti na težini i/ili masnom tkivu. „Stanuju“ u limunima, limetama, narančama i grejpu. Dakle samo citrusi!

 

Izoflavoni

Koliko smo samo puta naglasili važnost hormonalne ravnoteže u tijelu! Bez nje ne samo kako je nemoguće postići rast i razvoj već ste izloženi strašnim poremećajima od kojih vas neki mogu i životno ugroziti. Izoflavoni siu oni koji brinu o ravnoteži hormona stoga ih nemojte zapostaviti. Pronađite ih u soji i sojinim proizvodima te grahoricama kao što su bijeli i smeđi grah, grašak ili leća.

 

Antocijanini

Oni su odgovorni za plavu, ljubičastu i crvenu boju cvijeća kojeg darujete nekome kada mu želite čestitati, ili se možda za nešto ispričati.😊 Kako god bilo, prirodni su lijek za ljudsko tijelo i želite li si dobro, potrudit ćete se jesti hranu koja ih sadrži. Pregršt ih ima u crnom grožđu (i vinu), borovnicama, malinama, kupinama (dakle svom bobičastom voću) te crnom vinu.

 

Sada kada znate koje su namirnice najbolje za mladenački izgled i sjajno zdravlje pohitajte na najbliži plac i napunite vrećice flavonoidima!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se