Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Evo što se događa vašem tijelu ako se izgladnjujete!

Jesti ili dijeta?

Hrana je zapravo od temeljne važnosti za čovjekovo postojanje. Međutim, prije smo se za hranu morali dobrano pobrinuti. Životinje smo lovili, zemlju obrađivali, smišljali razne načine da dođemo do pitke vode. Ako pogledamo situaciju danas, hrana nam nikada nije bila dostupnija. Barem u ovom našem dijelu planete imamo sreće da nam je na izbor jako puno različitih namirnica pa možemo urediti svoju prehranu kako bi ona bila točno ono što mi želimo.

I onda dolazimo do jedne grozne činjenice, a ta je da ljudi ne jedu – ili izgladnjuju jer ne stignu od posla i obaveza ili zaborave jesti pa onda kada se sjete se prežderavaju, ali i za to postoji objašnjenje kemijske prirode koja se događa u tijelu kod izgladnjivanja. Ili se izgladnjuju zbog raznih restrikcijskih dijeta koje ne rade baš na korist tijela.

Dijeta bi zapravo trebala biti opisna riječ za skup raznih vrsta prehrana, ali je iz nekog razloga postala sinonim samo za prehrane koje pospješuju mršavljenje. Prehrana bi trebala ovisiti primarno o vrsti aktivnosti ili posla koji radite te o tipu vašeg tijela, tj. koliko brzo probavljate određene nutrijente ili namirnice.

Stalno možemo vidjeti na internetu što jede Dwayne Johnson ili nekakav atletičar, glumica ili manekenka. Ali to je prehrana pripremljena za njih i prema njihovim potrebama i to je ono čega morate odmah u startu biti svjesni. Tako da neke planove prehrane nemojte niti isprobavati.

Što se događa kod izgladnjivanja?

Tijelo ima određene signale koje vam šalje kada mu nešto ne odgovara. Signala ima puno i dosta je bitno da vi sami upoznate svoje tijelo te što znači koji signal. Ali kod izgladnjivanja bi to išlo otprilike ovako: osjećamo glad, želudac se stišće i traži što će probaviti jer vi ste aktivni i treba vam energije. U jednom trenutku to prestaje. Zapravo više ne osjećamo glad, ali smo sada malaksali i usporeni. Pregorio je signal gladi. I tek kada će vam biti jako loše sjetit ćete se da niste jeli danas. Jer bit ćete slabi, vrtjet će vam se u glavi, možda ćete imati i glavobolju.

Tada odlučujete da morate sada jesti. I onda kreće jelo jedno za drugim i možete jesti u nedogled. A zašto? Ne zato jer možete puno pojesti jer vam je najčešće poslije te seanse prejedanja loše i samo želite leći na trosjed ili u krevet dok vam se tijelo ne oporavi. Često se možda i šalite s time, ali niste svjesni što radite svojem tijelu. Kada pregori glad, pregorjet će i sitost. Njih dvoje funkcioniraju zajedno. A zapravo bi trebali jesti na način da niti ne osjetimo glad. Dakle, često i onoliko koliko našemu tijelu treba.food hrana

Zamislite signale tijela kao alarme koji vas na nešto upozoravaju. Nemojte ih zanemarivati. Jer pokret bez boli i ograničenja je ono čemu svi trebamo težiti.. Bili vi rekreativac, amater ili profesionalac, slušajte svoje tijelo. Upoznajte ga jer ono svaki dan priča s vama. Govori vam što želi ili ne želi. Često signalizira ako mu nešto nedostaje. Pa tako često zamijenimo potrebu za unosom ugljikohidrata jer nam tijelo govori da želi čokoladu. Tijelo ne zna sve riječi, pamti po mirisu i okusu i uvijek će tražiti ono što je najfinije, ali ne nužno i najzdravije. Vi ste mu staratelj i vi odlučujete što je najbolje za njega. Što se bolje brinete, duže će vam trajati.

 

Samo je jedno tijelo, čuvajte ga!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se