Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Cervikobrahijalni sindrom – izmišljena bolest ili… ?

Budite se ranije nego inače. Ne možete spavati od boli, osjećate krutost mišića vrata, ukočeni ste! Prolaze vam trnci, a niste prešli preko ničijeg groba ni slušali horor priče. Za sve je kriv dosadni uredski posao, „promaja“ (propuh) kao vodeći uzrok bolesti u Dalmaciji i dizanje prevelikih težina. Je li stvar baš toliko benevolentna?

Dolazite kod liječnika nakon što Google nije dijagnosticirao problem (tj. dao je 50 dijagnoza). U ušima Vam odzvanja „cervikobrahijalni sindrom“. Sad više niste sigurni je li riječ o senzacijama koje vam utječu na osjetila. Naime, kada pričamo o sindromu u medicini, mislimo na niz simptoma i znakova koji se isprepliću. U ovom slučaju teško je odrediti uzrok nastanka, ali sa sigurnošću možemo reći da je riječ o “thoracic outlet syndrom”. Hm, kad je riječ o outletu…

Bilo da je riječ o iritaciji ili kompresiji korijena vratnog živca (C4- C8), miofascijalnoj boli vrata i ramena, prolapsu kralježničnog diska, traumi ili degenerativnoj promjeni, povlačimo crtu i zaključujemo – cervikobrahijalni sindrom.

Nosim li rukavice ili sanjam?

Kifoza i krivo sraštavanje su u borbi za prvo mjesto vodećeg uzroka bolesti. Naime, protrakcija glave kod kifoze uzrokuje bol i napetost. Ponekad osoba ne može spavati. Kod pojačavanja aktivnosti bol raste sa širenjem u ramena, glavu i podlakticu. Osoba osjeća „gricule“, težinu, a ponekad ima osjećaj da nosi rukavice zbog senzacija koje se stvaraju u rukama.

Tko je izložen?

Kontinuirani rad rukama je glavni krivac. Dakle, računalo, stomatolozi, krojači, trgovci… (mogli bismo do jutra nabrajati).

Što je sa sportašima? Potreba za „napucavanjem“ velikih težina uzrokuje problem kod dizanja i spuštanja. Vrat u dugotrajnoj poziciji postaje osjetljiv, stoga ne čudi što glavobolja postane kao „voćka poslije kiše“. Ovdje se sjetim buildera koji vratom diže planet Zemlju. Dobri stari filmovi. 🙂

Kako pomoći klijentu?

Postura može biti idealna, ali klijent se žali na bol prilikom dodira. Također mu takvo stanje remeti ROM (range of motion). Kod drugih klijenata se mogu uočiti zaobljena leđa i bolnost prilikom podizanja ruku. Važno je obratiti pozornost na ključnu kost. Asimetrija je uvijek upitnik koji zahtijeva odgovor. Bol se uklanja standardnim RICE protokolom. Analgetici (paracetamol), nesteroidni antireumatici (ibuprofen, mišićni relaksansi (diazepam)). Spavanje na trbuhu se treba izbjegavati zbog izuzetnog napora za vratnu kralježnicu. Istezanje i pravilan odabir tjelesne aktivnosti su pod „must“. Ovisno o kojem stupnju se radi, fizikalna terapija i promjena radnih uvjeta su neophodni. Moguće je nositi ovratnik tijekom dana i započeti s kineziterapijom umjereno.

Ishod

Pronaći uzrok boli najčešće može dati i rješenje problema. Međutim, kao što sam navela, uloge koje obnašamo u privatnom i poslovnom životu odražavaju se naše zdravlje. Ipak, ljudsko tijelo je kontakt uma i duše s vanjskim svijetom. Oporavak od cervikobrahijalnog sindroma može biti potpun, djelomičan ili vrlo ograničen. S nepoznatim uzrokom, produžava se vrijeme rehabilitacije. Dok se ne pronađe uzrok boli, koristimo ono naše trenersko „Svugdje, ali nema fokusa“. Ja se usudim vrat nazvati malim coreom. Naime, mišići središnjice jačaju i povezuju gornje i donje ekstremitete, dok je vrat veza između naše glave i ramena. Znaš ono, kao jedro (glava) na brodu (ramenima).

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se