Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Aktivnosti u prirodi: najbolji izbor za vaše zdravlje

Zbog suvremenog načina života i brojnih obveza mnogi se suočavaju sa stresom i nedostatkom vremena za brigu o sebi. No bijeg u prirodu može donijeti nevjerojatne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Aktivnosti u prirodi ne samo da pružaju osjećaj mira i spokoja, već imaju i konkretne pozitivne učinke na tijelo i um. U nastavku vam donosimo nekoliko aktivnosti koje se mogu prakticirati u prirodi, kao i zdravstvene prednosti koje nam donose.

Šetnja u prirodi

Jednostavna šetnja kroz šumu, park ili uz obalu rijeke može imati zapanjujuće dobre učinke na tijelo i um. Redovita šetnja poboljšava cirkulaciju, smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Svježi zrak i zelenilo oko nas potiču proizvodnju endorfina, hormona sreće, čime se smanjuje osjećaj anksioznosti i depresije.

Planinarenje

Ako ste ljubitelj avanture, planinarenje je izvrsna opcija. Hodanje uz strme staze i osvajanje vrhova ne samo da jača mišiće, već i poboljšava izdržljivost. Planinarenje također pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, potiče srčani sustav i jača kosti. Jedino što vam je potrebno su adekvatna obuća, dovoljno tekućine, energetska pločica i dobra volja. 😊

Biciklizam

Vožnja biciklom kroz prirodu ne samo da pruža sjajnu kardiovaskularnu aktivnost, već i omogućava istraživanje različitih područja na dinamičan način. Biciklizam pomaže u održavanju ravnoteže i koordinacije, jača mišiće nogu te također smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Vrtlarenje

Vrtlarenje je sjajan način povezivanja s prirodom u vlastitom dvorištu. Rad u vrtu, u slučaju da ga imate, ne samo da poboljšava fizičku kondiciju, već i pruža osjećaj postignuća. Dodatno, boravak na suncu pomaže tijelu u proizvodnji vitamina D, ključnog za zdravlje kostiju.

Meditacija u prirodi

Mnogi pronađu unutarnji mir prakticirajući meditaciju u prirodi. Tišina i ljepota okoliša mogu produbiti meditativno iskustvo, smanjiti stres i poboljšati emocionalno blagostanje.

Trening u prirodi

Trening u prirodi dodatno pojačava već impresivne dobrobiti boravka u prirodi. Umjesto monotonih teretana, vježbanje na otvorenom pruža raznolikost okoline, čime se potiče cijelo tijelo na različite načine.

Trčanje

Trčanje kroz šumu ili park nije samo izvrsna kardiovaskularna aktivnost, već i sjajan način za jačanje mišića nogu. Neravni teren dodatno potiče ravnotežu i jača stabilizatore. Osigurajte si dobre tenisice za trčanje i najdražu playlistu.

Joga na otvorenom

Prakticiranje joge na svježem zraku pruža posebno iskustvo. Slušanje zvukova prirode dok izvodite asane dodaje element smirenosti i ravnoteže mentalnom dijelu vježbanja.

Vožnja kanua i kajaka

Ako ste ljubitelj vodenih sportova, vožnja kanua ili kajaka na rijeci ili jezeru ne samo da će ojačati gornji dio tijela, već će vam omogućiti i istraživanje skrivenih ljepota prirode.

Prednosti aktivnosti u prirodi

Smanjenje stresa i anksioznosti

Boravak u prirodi dokazano smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, čime se poboljšava opće mentalno zdravlje.

Raznolikost treninga

Aktivnosti poput šetnje, biciklizma i planinarenja pružaju izvrsnu tjelesnu aktivnost koja jača srce, mišiće i kosti. Vježbanje u teretani nerijetko može dovesti do zasićenja zbog čega je vježbanje u prirodi dobar način kako biste uveli raznolikost u svoju trening rutinu.

Poboljšano raspoloženje

Kontakt s prirodom potiče proizvodnju endorfina i serotonina, čime se smanjuje depresija i povećava osjećaj sreće.

Bolji san

Redovito izlaganje prirodnom svjetlu i svježem zraku pomaže u regulaciji cirkadijalnog ritma, što rezultira boljim snom.

Bolja produktivnost

Priroda potiče kreativnost i inovativno razmišljanje, što može poboljšati radnu produktivnost.

Aktivnosti u prirodi nude širok spektar dobrobiti za tijelo i um. Stoga, kako biste očuvali zdravlje, važno je redovito odvajati vrijeme za boravak na otvorenom. Bez obzira odaberete li šetnju, biciklizam ili planinarenje, priroda će pozitivno utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se