Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Zeleni čaj vs kava: što je bolje za zdravlje?

Kava i zeleni čaj su bez sumnje jedni od najpopularnijih napitaka na svijetu. Osim što su omiljeni zbog svog okusa i mirisa, često izazivaju debatu među zaljubljenicima u napitke, posebno kada je riječ o njihovim potencijalnim zdravstvenim koristima i rizicima. Kava i zeleni čaj, iako potječu iz različitih dijelova svijeta i imaju različite sastojke, oba nude niz zdravstvenih prednosti. No, što je bolje za vaše zdravlje?

Kofein i antioksidansi

Kava i zeleni čaj imaju različite razine kofeina, koji je poznat po svojim poticajnim učincima na budnost i koncentraciju. Jedna šalica kave obično sadrži više kofeina od šalice zelenog čaja, što može biti prednost za one koji trebaju snažan energetski poticaj. S druge strane, kofein u kavi može uzrokovati nervozu, nesanicu i povećani krvni tlak kod nekih ljudi, dok se kofein u zelenom čaju često povezuje s postupnim i blažim energetskim podizanjem, s manje nuspojava.

Zeleni čaj također je bogat antioksidansima, posebno katehinima, koji imaju svojstva koja pomažu u borbi protiv upala. Ovi spojevi pomažu očuvati zdravlje stanica i mogu igrati ključnu ulogu u prevenciji određenih bolesti, poput srčanih bolesti, dijabetesa i određenih oblika raka. Kava također sadrži antioksidante, ali zeleni čaj je poznat po svom većem sadržaju ovih korisnih tvari.

Kardiovaskularno zdravlje

Zeleni čaj često se povezuje s pozitivnim učincima na kardiovaskularno zdravlje. Studije su pokazale da redovito konzumiranje zelenog čaja može smanjiti rizik od srčanih bolesti, snižavajući razinu lošeg kolesterola i krvnog tlaka. Osim toga, katehini u zelenom čaju mogu poboljšati funkciju endotela, unutarnjeg dijela krvnih žila, što također doprinosi zdravlju srca.

Kava, s druge strane, nije nužno loša za kardiovaskularno zdravlje. U nekim studijama, umjerena konzumacija kave povezana je smanjenim rizikom od srčanih bolesti, ali prekomjerno ispijanje kave može imati suprotan učinak i povećati rizik od povišenog krvnog tlaka.

Pomoć kod mršavljenja

Zeleni čaj često se promovira kao dobar saveznika gubitku kilograma zbog svojih svojstava ubrzavanja metabolizma i poticanja sagorijevanja masti. Katehini u zelenom čaju mogu pomoći u povećanju potrošnje kalorija i masti. Kava također može imati blage termogene učinke, ali zeleni čaj obično se smatra boljim izborom za one koji žele smršaviti.

Kofein i mentalno zdravlje

Kofein u obliku kave može imati blagotvoran učinak na mentalnu budnost, koncentraciju i raspoloženje, no prekomjerna konzumacija kave može dovesti do nesanice i povećane anksioznosti. Zeleni čaj sadrži manje kofeina i često se smatra blažim učinkom na živčani sustav.

Nema jednoznačnog odgovora na pitanje je li bolji zeleni čaj ili kava jer ovisi o individualnim preferencijama i potrebama. Oba napitka imaju svoje prednosti i ograničenja, pa je najbolje odabrati onaj koji vam najbolje odgovara i konzumirati ga umjereno. Važno je napomenuti da dodavanje šećera i mliječnih proizvoda u kavu može poništiti neke od njezinih potencijalnih koristi, dok se zeleni čaj često konzumira bez dodataka kako bi se maksimizirala njegova nutritivna vrijednost.

Kao i kod većine stvari u životu, ravnoteža je ključna. Ako uživate u obje vrste napitaka, ne morate se ograničavati na samo jednu. Važno je samo paziti da ne pretjerate s količinom i sastojcima koje dodajete kako biste uživali u najboljim zdravstvenim koristima oba napitka.

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se