Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Jeste već isprobali pizzu s ‘tijestom’ od brokule?

U današnjem svijetu brze hrane i užurbanog načina života često je izazov pronaći zdrave alternative za omiljene jela kao što je pizza. Bijelo pšenično brašno nutritivno je prazno te nudi minimalno hranjivih tvari u usporedbi s mineralima, vlaknima i vitaminima cjelovitih namirnica. Što više konzumirate bijelo rafinirano brašno, vaše tijelo treba više inzulina koji potiče stvaranje masnog tkiva. Ako ste u potrazi za zdravijim opcijama koje će vam pomoći u održavanju pravilne prehrane i gubitku kilograma, pizza s tijestom od brokule može biti savršen izbor.

Ima malo kalorija

Tradicionalna pizza obično sadrži visok udio ugljikohidrata i masti, što može dovesti do prekomjerne težine i problema s regulacijom razine šećera u krvi. S druge strane, tijesto od brokule je napravljeno od hranjivog povrća koje je bogato vlaknima te je niskokalorično.

Hranjiva i nutritivno bogata

Brokula je iznimno zdrava namirnica bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sadrži visok udio vitamina C, K i A, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza. Ova kombinacija hranjivih tvari može pomoći u jačanju imunološkog sustava, poboljšanju probave i održavanju zdravlja kostiju

Visok udio vlakana

Vlakna su iznimno važna za zdravlje probavnog sustava i regulaciju tjelesne težine. Tijesto od brokule je bogato vlaknima, stoga bez grižnje savjesti možete uživati u ovoj ukusnoj verziji pizze. Vlakna će spriječiti prekomjerno apsorbiranje masti i šećera i bit ćete siti nakon obroka.

 

Recept za ukusnu pizzu s tijestom od brokule

Sastojci za tijesto:

1 mala do srednje velika glavica brokule

1 žličica talijanske mješavine začina

1/2 žličice češnjaka u prahu

1/4 šalice naribanog parmezana

1 jaje

prstohvat soli

 

Sastojci za nadjev:

1/2 šalice umaka od rajčice

svježe povrće po želji (paprika, rajčica, luk, , špinat itd.)

sir (s manje masnoće) po želji: mozzarella, feta, svježi sir…

 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C, a u međuvremenu operite brokulu i odvojite cvjetiće od stabljike. Cvjetiće brokule stavite u blender i miksajte dok ne dobijete sitne komadiće koji nalikuju na zrna riže.

Prebacite usitnjenu brokulu u posudu i pokrijte je. Zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi 4-5 minuta, sve dok brokula ne postane mekana. Stavite brokulu na čistu kuhinjsku krpu i istisnite višak tekućine. Važno je što bolje ocijediti brokulu kako biste dobili čvršće tijesto.

U velikoj zdjeli pomiješajte ocijeđenu brokulu, jaja, naribani parmezan, češnjak u prahu, sušeni origano i sol. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu masu.

Prekrijte kalup papirom za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedite smjesu od brokule i oblikujte tijesto u željeni oblik pizze.

Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok ne postane zlatno-smeđe boje.

Izvadite tijesto iz pećnice i nanesite umak od rajčice po cijeloj površini. Dodajte sir i svježe povrće po želji te potom vratite pizzu u pećnicu i pecite još 10-15 minuta, dok se sir ne rastopi i povrće ne postane mekano.

Izvadite pizzu iz pećnice, ostavite da se malo ohladi, zatim narežite i poslužite.

 

Dobar tek! 😊

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se