Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Kofeinski ili bezkofeinski pre-workout?

Vrhunski treninzi zahtijevaju i vrhunsku pripremu. Drugim riječima, kako biste odradili sve što trebate na način na koji trebate, nužno je imati dovoljno energije. Ovu energiju vježbači diljem svijeta vole crpiti iz pre-workout suplemenata koji konzumiraju prije nego uzmu utege u ruke. Pre-workout suplementi :

  • stimuliraju rast
  • podižu razinu energije
  • poboljšavaju izvedbu

Kao i sve drugo, ljudi vole uspoređivati razne varijante ovih suplemenata, a pitanje na koje ćemo danas pokušati odgovoriti glasi – koji pre-workout suplementi osiguravaju jače treninge? Oni sa stimulansima ili oni bez njih?

Osnovna razlika između njih je prisutnost kofeina – sastojka odgovornog za nalet energije. Kofein nas drži fokusiranima, budnijima i spremnijima. No znači li to kako su pre-workout suplementi bez njega manje vrijedni? Pre-workout suplementi bez kofeina također osiguravaju energiju za najjače setove i ponavljanja, no dostavljaju je iz ponešto drugačijih izvora poput beta-alanina.

Pitanje izbora vašeg idealnog pre-workout suplementa stoga više ovisi o nekim drugim faktorima jer energiju i snagu ćete dobiti iz oba izvora.

Za koga je kofeinski pre-workout?

Ako ste osoba koja uživa u ranojutarnjim treninzima, no rano ustajanje vam svejedno teško pada i osjećate pospanost za vrijeme treninga, onda ste kandidat za pre-workout s kofeinom. Izbor suplemenata ovisi i o tome koliko brzo probavljate kofein, što je ponovno vrlo individualna stvar. Ako ste jedan od onih koji ga probavljaju brzo, ponovno ste kandidat za pre-workout koji ga sadrži. Ako je jedan od vaših fitness ciljeva ubrzani gubitak masnog tkiva, suplementi koje ćete uzimati prije treninga snage, a sadrže kofein, mogli bi biti pravi izbor. Kofein povoljno utječe na ubrzavanje metabolizma i spaljivanje masnoća pa je stvar zapravo vrlo logična.

Kome se preporučuje bezkofeinski pre-workout?

Ako ste osoba koja uživa u popodnevnim i večernjim treninzima, vjerojatno je pametnije ići na bezkofeinsku varijantu koja neće poremetiti vaš ciklus spavanja. Bez kvalitetnog sna nema ni oporavka ni rasta, stoga o tome itekako vodite računa. Ako kofein probavljate nešto sporije, također bi bilo pametno izbjegavati ga u suplementima koje koristite prije treninga jer nuspojave mogu uključivati: glavobolju, tjeskobu, nemir, mučninu.

Postoji li treći put?

Dobra vijest za neodlučne je i ta da ovo nije neko nepovratno sudbonosno pitanje. Opustite se, moguće je pomiriti ova dva izbora i stvoriti idealan omjer koji će biti savršena formula za vaše treninge. U svojem pre-workout napitku možete pomiješati i suplemente s kofeinom i one bez njega. Ovako ćete pomiriti dva svijeta (osim ako niste pretjerano osjetljivi na kofein) i osigurati fantastične i uzbudljive treninge.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se