Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

7 manje poznatih simptoma stresa

Od pospanosti do oslabljenog imunološkog sustava i prejedanja; vjerojatno ste upoznati s većinom simptoma stresa. Međutim stres može biti uzrok manje poznatih simptoma koje mnogi ne prepoznaju i često zanemaruju. Iako je u posljednje vrijeme vrlo teško eliminirati stres iz svakodnevice, postoje načini pomoću kojih ga se možete riješiti. To mogu biti vježbe disanja, fizička aktivnost, meditacija i mnoge druge metode kojima možete skrenuti misli s problema i usredotočiti se na pozitivne misli.

Ako imate neke od sljedećih simptoma, moguće je da je njihov uzrok upravo stres. Sve ove simptome moguće je ublažiti navedenim metodama, a ako ih do sada niste primjećivali, pokušajte ih se riješiti na prirodan način.

1. Loše pamćenje

U nekim slučajevima stres je uzrok manjka fokusa i lošeg pamćenja. Istraživanje u časopisu Neurology iz 2018. godine pokazalo je da visoka razina kortizola utječe na dio mozga odgovoran za pamćenje.

2. Problemi s kožom

Stres povećava izlučivanje hormona poput kortizola i epinefrina koji aktiviraju žlijezde kože koje ju zamašćuju. Masna koža može biti uzrok pojave akni i drugih problema. Isto tako, stres može negativno utjecati na spavanje ili da u potpunosti zanemarimo brigu o koži, a oba faktora mogu loše utjecati na zdravlje i izgled kože.

3. Smanjen libido

Kortizol i epinefrin također mogu utjecati i na smanjenje libida. Istraživanje u časopisu Journal of Sexual Medicine pokazalo je da visoka razina stresa utječe na smanjenu želju za spolnim odnosima kod žena, koja je uz povećanje kortizola povezana i psihološkim distrakcijama koje su posljedica stresa. Psihološki efekt koji uzrokuje stres može negativno utjecati i na libido muškaraca tako da smanji protok krvi i tako uzrokuje erektilnu disfunkciju.

4. Napetost mišića

Ako su vam napeta leđa, ramena ili vrat, postoji mogućnost da je riječ o posljedicama stresa. Naše tijelo odašilje hormone koji spremaju mišiće za obranu od potencijalnih prijetnji. Ovaj proces može biti koristan kada smo zaista u nevolji (primjerice kada moramo bježati od napadača ili mu se suprotstaviti), ali također može biti posljedica stresa. Mišići su napeti u situacijama kada se želimo zaštititi od ozljede, a tijelo detektira stres kao potencijalnu opasnost. Osim toga, stres i anksioznost mogu povećati percepciju boli i smanjiti sposobnost nošenja s bolovima u pojedinim dijelovima tijela.

5. Bijes

Kada vaše tijelo oslobađa hormone kako biste se zaštitili od potencijalne prijetnje, ubrzava se ritam disanja i povećava broj otkucaja srca. U pradavnim vremenima, ovaj proces pomogao bi vam da se borite protiv divljih zvijeri, no u današnje vrijeme uzrokuje bijes, promjene raspoloženja i živčanost.

6. Problemi s probavom

Ako ste ikada imali problema sa želucem bez obzira na to kakva vam je prehrana, jedan od razloga mogao bi biti stres. Česte posljedice stresa na probavni sustav su bol u trbuhu, proljev i zatvor. Uzrok probavnih smetnji je povezanost živčanog i probavnog sustava koji konstantno komuniciraju, a sve što loše utječe na jedan sustav, odražava se na drugom.

7. Glavobolja

Kada vaše tijelo proizvodi hormone poput adrenalina i kortizola, proširuju se krvne žile kako bi se pripremili mišići za obranu od opasnosti. No ovaj proces također može biti uzrok migrene ili glavobolje. Osim toga, mnogi uz glavobolju osjećaju i napetost u vrati, čeljusti i ramenima koja se popularno naziva “trokut napetosti” te je poznata po tome da pogoršava postojeću glavobolju.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se