Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

5 simptoma nedovoljnog unosa proteina

Proteini su neophodni za oporavak i rast mišića. Osim toga, važni su za naše cjelokupno zdravlje, osobito za kožu, kosu i nokte. Ponekad nije jednostavno odrediti unosimo li dovoljno proteina tijekom dana. Zbog toga donosimo popis 5 simptoma koji signaliziraju da morate uključiti više proteina u svoju prehranu.

1. Ne napredujete

Redovito ste na treninzima i strogo pazite na prehranu, ali svejedno ne napredujete? Očigledno nešto radite pogrešno. Najizglednije je da ne unosite dovoljno proteina. U tijelu se odvija puno toga za što su nam potrebni proteini, a izgradnja mišića nažalost nije na listi prioriteta. Stoga, ako ne jedete dovoljno proteina, ne možete izgraditi mišiće. Naime, ono malo proteina što dobiva, tijelo koristi za osnovne životne funkcije i kretanje jer je to važnije od povećanja bicepsa.

2. Česte ozljede

Potpuni oporavak poslije treninga neophodan je za napredak. Osim toga, nedovoljan oporavak povećava vjerojatnost za ozljede na sljedećem treningu. Stoga, ako su kod vas ozljede česte, vrijeme je da provjerite unosite li dovoljno proteina. Kod vježbača koji ne konzumiraju dovoljno proteina veći je rizik od ozljede, budući da su proteini esencijalan nutrijent za zacjeljivanje i oporavak.

3. Rane vam sporo zacjeljuju

Ukoliko ste uočili da je potrebno više vremena kako bi vam neka rana zacijelila, moguće da vam u prehrani nedostaje proteina. Iako nedostatak vitamina u organizmu također uzrokuje takve probleme, najčešće je manjak proteina uzrok. Osobito ako ne konzumirate proteine u svakom obroku tijekom dana.

4. Gubite mišićnu masu

Previše cardio treninga, ali i nedostatak proteina mogu uzrokovati gubitak mišićne mase. Kao što smo već spomenuli, bez proteina nema oporavka ni rasta mišića. Smanjivanje mišićne mase ozbiljno je upozorenje da ne unosite dovoljno proteina. Također, moguće je da ćete uočiti i povećani postotak tjelesne masnoće. Naime, zbog gubitka mišićne mase usporava se metabolizam i tijelo lakše pohranjuje masti – što manje mišića imate, to tijelo troši manje kalorija za funkcioniranje.

5. Ispada vam kosa

Premda je puno mogućih uzroka ispadanja kose, nedovoljan unos proteina jedan je od njih. Razlog tome je činjenica da (kao što smo prije objasnili da izgradnja mišića tijelu nije najvažnija) kosa, koža i nokti nisu tijelu prioritet kada nema dovoljno proteina na raspolaganju. U toj fazi tijelo je fokusirano na preživljavanje, a kosa nam u tom pogledu nije neophodna. Rezultat toga je pojačano ispadanje kose ili slabiji nokti. Ako uočite neki od spomenutih problema, potrudite se uključiti proteine u svaki obrok i pratite ukupan dnevni unos kako biste znali konzumirate li dovoljno proteina. Danas vam je na raspolaganju puno korisnih aplikacija koje će vam olakšati praćenje dnevnog unosa proteina.

Savjet:

Nije loše povremeno kod doktora pregledati krvnu sliku kako biste provjerili nedostaje li vam nekih vitamina ili minerala u organizmu, osobito ako ste uočili neki od gore navedenih simptoma, budući da ih više različitih čimbenika može izazvati.

Suplementacija u obliku proteinskog shakea odlično je rješenje za sve one koji tijekom dana ne stignu ili jednostavno ne mogu putem hrane unijeti dnevnu dozu proteina.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se