Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

3 vrste treninga u teretani za top formu

Kad pričamo o treningu, postoji mnogo različitih pristupa i svaki je u jednom ili više segmenata drugačiji od drugog. Ti će treninzi razvijati sposobnosti sportaša ovisno o sportu kojim se bavi.

Svaki od tih treninga može biti organiziran na drugačije načine pa se i sam program treba sastaviti tako da obuhvati cjelinu koju vježbač pokušava popraviti ili razviti.

Danas ćemo se fokusirati na stanične, cirkularne i kružne treninge. Pokušat ćemo objasniti kojim su ljudima najprikladniji u ostvarivanju njihovih ciljeva.

 

KRUŽNI TRENING

Ovaj stil treninga podrazumijeva korištenje više sprava, točnije od 6-12. Obično se koriste sprave koje ciljaju različite dijelove tijela. Izvodi se kroz rotaciju tih sprava te će vježbanje na ovaj način najčešće obuhvaćati cijelo tijelo.

Trajanje intervala na pojedinoj spravi možemo prilagoditi broju ponavljanja ili nekom vremenskom roku. Individualno treba prilagoditi i broj samih krugova ovisno o stupnju utreniranosti.

Nakon odrađenog jednog seta na jednoj spravi prelazi se na drugu spravu s minimalnim odmorom a to je obično 15-30 sec.

Kružni trening je odličan alat ako želimo za kraće vrijeme ostvariti pristojnu kondiciju i aktivirati cijelo tijelo. Prilagođen je rekreativcima i  usmjeren na potrošnju što više kalorija za što manje vremena. Trenira se brzo, efektivno i aktivira se što više mišićnih regija.
Još jedna bitna stavka je da ne preskačete zagrijavanje. Ovaj tip treninga cijelo tijelo dovodi u stanje stresa, pa će i 10-15 min zagrijavanja biti dovoljno da spriječi mogućnost ozljeda.

 

CIRKULARNI TRENING

Cilj ovog načina vježbanja je razvijanje funkcionalnosti kroz brze, intenzivne i dinamične treninge. Često se naziva i total body workout. U suštini podiže radni kapacitet vježbača i smanjuje potkožno masno tkivo jer izvođenjem ovog tipa treninga koristimo velike mišićne skupine.

3 ovakva treninge tjedno sasvim su dovoljna. Ako se odrađuje dovoljno kvalitetno možemo znatno ojačati našu muskulaturu, kondiciju i funkcionalnost mišića.

Za razliku od kružnog treninga u kojem najčešće koristimo stanice za pogađanje naših mišića, ovaj tip treninga je višeg intenziteta te se obično koriste nešto drukčiji rekviziti. Primjer su švedske lopte, švedske ljestve, trx trake, vijače, medicinke…

Zbog samog koncepta, odmori su nešto duži i traju oko 30 sekundi. Sam rad definira se kroz određeno vrijeme, najčešće od 30-45 sekundi. Ono što je ovom tipu treninga zajedničko s kružnim je činjenica da se također koristi 8-10 stanica kroz koje prolazimo.

Ovaj je program prilagođen muškarcima i ženama, i idealan je način da trening ponovno učinite dinamičnijim,intenzivnijim i izazovnijim. Ps – izvrstan je za vaše srce.

 

STANIČNI TRENING

Kod ovog tipa treninga naglasak je definitivno hipertrofija tj. izgradnja mišićne mase.

Sve se podređuje ovom cilju i najbolji je način ako želite nabiti kvalitetnu mišićnu masu.

Najčešće se sastavlja se plan koji obuhvaća od 1-3 mišićne skupine. Svakoj skupini dodjeljujemo po 3-5 stanica i odrađujemo ih jednu za drugom. Kroz radne setove dakle prvo izvršimo treniranje jedne stanice pa tek nakon toga prelazimo na drugu.

Odrađujemo 3-5  setova po mišićnoj skupini uz odmor od 45-60 sec na izolacijskim vježbama te 60-90 sec na kompleksnim vježbama koje obuhvaćaju velike mišićne skupine uz sinergiste manjih mišićnih skupina.

Ako mislite da kroz ovakav tip treninga ne trošite puno kalorija pokušajte napraviti dobar stanični trening nogu ili leđa pa sami sebi iskreno priznajte koliko ste umorni. Fokus je na manje ponavljanja kroz kompleksne vježbe te više ponavljanja kroz izolacijske vježbe. Ova je dinamika odlična za ostvarivanje kvalitetnog trganja mišićnih vlakna koji nakon treninga zahtijevaju adekvatnu prehranu kako bi potakli proces adaptacije.

Siguran sam da će se svatko pronaći u jednom od ovih tipova treninga. Oni koji to nisu uspjeli mogu pokušati odraditi sva tri tipa pa zaključite što vam najviše odgovara.

Na kraju krajeva bitna je sama aktivnost. Svaki od ovih treninga možemo napraviti dovoljno interesantnim kako bi nas doveo u top formu. Bitno je samo krenuti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se