Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Znate li što je HMB i za što se koristi?

U svijetu fitnessa i bodybuildinga, postoje brojni dodaci prehrani koji obećavaju poboljšanje performansi, oporavak mišića i povećanje mišićne mase. Među njima se ističe jedan sastojak koji je privukao pažnju mnogih sportaša – HMB. Ali što zapravo HMB predstavlja i koje su njegove koristi?

Što je HMB?

HMB, što je kratica za beta-hidroksi-beta-metilbutirat,  kemijski je spoj koji se prirodno javlja u tijelu kao metabolit esencijalne aminokiseline leucina koji je poznat po svom anaboličkom učinku na mišićno tkivo, a HMB je njegov derivat koji se koristi u dodacima prehrani kako bi se postigao sličan učinak.

Kako djeluje i koje su prednosti?

Glavna svrha HMB-a je poticanje sinteze proteina, smanjenje razgradnje mišićnog tkiva i potpora procesu obnove mišića nakon intenzivnih treninga. Mnoge studije su istraživale djelovanje HMB-a i pokazale su nekoliko potencijalnih koristi za sportaše i rekreativce koji se bave fizičkim aktivnostima.

Smanjenje mišićne razgradnje

Prva i najvažnija korist HMB-a je njegova sposobnost smanjenja mišićne razgradnje. Tijekom intenzivnih treninga, mišićno tkivo može biti podložno oštećenju, što može dovesti do gubitka mišićne mase. HMB pomaže u zaštiti mišića od tog oštećenja tako da smanjuje razgradnju proteina. Time se može postići bolje održavanje postojeće mišićne mase.

Povećanje izdržljivosti

Druga korist HMB-a je njegov potencijal za povećanje snage i izdržljivosti. Istraživanja su pokazala da HMB može poboljšati sportske performanse, posebno u aktivnostima koje zahtijevaju snagu i izdržljivost kao što su podizanje utega ili sprintanje. Ovaj dodatak prehrani može pomoći sportašima da ostvare bolje rezultate i brže ostvare svoje ciljeve.

Sagorijevanje masti

Također se ističe da HMB može imati blagotvorne učinke na tjelesnu kompoziciju, posebno kod gubitka masti i povećanja mišićne mase. Istraživanja su pokazala da HMB može potaknuti sagorijevanje masti dok istovremeno potiče rast mišića. Ova kombinacija može biti posebno korisna za sportaše i rekreativce koji žele poboljšati tjelesnu kompoziciju i dobiti mišićnu masu.

Brži oporavak

HMB se povezuje s poboljšanim oporavkom mišića nakon treninga. Uzimanje HMB-a može smanjiti simptome mišićne upale, ubrzati proces popravljanja oštećenih mišićnih vlakana i smanjiti osjećaj umora nakon treninga.

Neće vam pomoći bez treninga i uravnotežene prehrane

Važno je napomenuti da HMB nije čarobni dodatak koji će sam po sebi dovesti do impresivnih rezultata. On je najučinkovitiji kada se koristi kao dodatak uravnoteženoj prehrani i pravilnom treningu. Uz to, kao i kod bilo kojeg dodatka prehrani, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom prije nego što započnete uzimati HMB, osobito ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lijekove.

Kako se koristi?

Obično se uzima kao dodatak prehrani u obliku kapsula, tableta ili praha. Preporučena doza HMB-a varira ovisno o ciljevima i potrebama pojedinca, ali uobičajena doza se kreće od 2 do 3 grama dnevno. Uzimanje HMB-a najbolje je kombinirati s treningom i uravnoteženom prehranom kako bi se postigle najbolje rezultate.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se