Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Važnost teretane u profesionalnom nogometu

Iako je Svjetsko prvenstvo završilo, euforija i dalje ne jenjava. Kod nas u Hrvatskoj srebrni su reprezentativci dočekani u velikom stilu, baš onako kako i zaslužuju sportaši koji su ostvarili najveći timski uspjeh u povijesti hrvatskog sporta. Dokazali su svu veličinu i jakost sporta da ujedinjuje i razveseljava ljude, a svima pokazali što se sve može postići uz mnogo truda, rada i volje. Međutim, ovaj članak neće biti posveta njima, nego pokušaj da spojimo dvije nama omiljene stvari, a to su nogomet i bodybuilding, kako bismo makar pokušali analizirati nevjerojatnu dozu atleticizma i fizičke spremnosti koje nogometaši posjeduju, čemu smo svjedočili posljednjih mjesec dana.

Riječ je o ljudskim ekvivalentima Formule 1 bolida, koji impresioniraju i nadahnjuju svojom sposobnošću da u svega nekoliko sekunda promjene ritam, brzinu i smjer kretanja te da su tu istu sposobnost u mogućnosti pokazivati ček 90 minuta koliko traje jedna nogometna utakmica. Sad se samo prisjetite pretrčanih 17 kilometara u 120 minuta utakmice Hrvatska-Engleska Marcela Brozovića, čime je oboren rekord Svjetskog prvenstva po broju pretrčanih kilometara. Ako pogledate način kretanja i kako je tih 17 kilometara pretrčao, možete samo dobiti potvrdu nevjerojatne kondicije, izdržljivosti, ali i eksplozivnosti koju je razvio kroz cjeloživotno treniranje.

Jednostavno rečeno, riječ je o jedinstvenim sportašima koji probijaju najviše granice ljudskih sposobnosti s obzirom na brzinu koju postižu, snagu koju imaju i aerobni kapacitet koji posjeduju.

Izdržljivost nogometaša na terenu je bazirana na sustavnim i svakodnevnim treninzima, igrama na malom terenu i vježbama s naglaskom na razvoj repetitivne mogućnosti sprinta.  Ali brzina, snaga i mogućnost promjene smjera se ne mogu ostvariti bez odlaska u teretanu i treninga s utezima.

Ekonomičan trening

S toliko različitih aspekata koje moraju razvijati, trening nogometaša prije svega mora biti ekonomičan u svrhu maksimizacije vremena i energije koju svaki od njih posjeduje. Naime, profesionalni sportaši izrazito su zauzeti sa svim obavezama tijekom “radne godine”, stoga nemaju puno vremena za teretanu. Zbog toga kad jednom uđu u teretanu moraju imati strogo definiran program treninga koji će za njih biti najučinkovitiji i prilagođen razvoju onih aspekata koji su ključni u nogometu i koji definiraju njihovu vrijednost i ukupnu nogometnu sposobnost.

Vježbe iz treninga olimpijskog dizanja utega su one koje se najčešće koriste jer su se pokazale najučinkovitijim i najboljima za razvoj brzine, snage i svih onih elemenata koji se ne mogu razviti iz direktne nogometne igre. Uz to, ovim se vježbama smanjuje rizik od ozljeda, što je od ključne važnosti za svakog nogometaša, pogotovo kada znamo da jedna ozbiljna ozljeda može značiti i kraj karijere. Naravno, riječ je o vježbama i treninzima koji nisu česti u nogometu s obzirom na pretrpan raspored nogometaša, ali postoji veliki postotak istih koji su ostvarili zavidnu karijeru zahvaljujući razvijenim aspektima snage i brzine koje su temeljili na mukotrpnom radu u teretani. Ovaj se argument pogotovo može u uzeti u obzir u kontaktnim sportovima gdje se ti elementi pokušavaju maksimizirati jer određuju izravno koji je sportaš bolji od drugog.

Koje aspekte nogometne izvedbe poboljšava dizanje utega?

U svijetu treninga olimpijsko dizanje utega je “kralj” produkcije snage donjih ekstremiteta. Iako nepobitna činjenica, sigurno se mnogi od vas upravo pitaju kakve to veze ima s profesionalnim nogometašima i njihovim nogometnim sposobnostima? Evo i odgovora. 😊

Naime, najfrekventnija fizička aktivnost u nogometu je linearno ili pravocrtno kretanje i ubrzavanje po terenu iz koje dolazi najveći broj gol situacija. Olimpijsko dizanje utega izravno pomaže u “bildanju” ove karakteristike, kao i sposobnosti nogometaša da mijenja smjer munjevitom brzinom, za što je potrebna velika snaga i maksimalna brzina razvoja sile. Budući da to mogu samo oni najbolji, očito je da su ti isti provodili mnogo vremena u teretani razvijajući navedene sposobnosti.

Takđer, prema GPS praćenju kretanja nogometaša, izračunato je da prosječni nogometaš pretrči između 9 i 10 kilometara u 90 minuta. Kada morate toliko prostora pokriti nameće se imperativ čuvanja energije i energetske učinkovitosti budući da se od najboljih očekuje prevladavanje umora i ista razina nogometne igre neovisno bila prva ili posljednja minuta utakmice. Ekonomičnost trčanja se uvodi kao način mjerenja sposobnosti nogometaša da iskoristi što manje energije za pretrčavanje određene kilometraže ili određenog tempa ne bi li imao što više energije kako se utakmica približava kraju. A takve sposobnosti proizlaze direktno iz vježbi snage s utezima.

Poboljšanje fizičkih performansi nije jedina stvar koju mogu razviti treninzi s utezima. Vježbe poput snatcha ili clean and jerka su se pokazale najučinkovitijima za razvoj snage nogu i kukova, što je od esencijalne važnosti u zaštiti osjetljivih zglobova od potencijalnih ozljeda. Otpornost na ozljede se smatra jednom od najboljih karakteristika koje neki igrač može imati, pogotovo kad uzmemo u obzir količinu novaca koja se u njih danas ulaže.

Trening snage vs trening izdržljivosti

Naravno da vježbe olimpijskog dizanja utega i tradicionalni treninzi snage nisu jedina stvar koju nogometaši rade u teretani. Baš kao što je i preporučljivo kod svih rekreativaca, i profesionalni nogometaši kombiniraju rad s utezima s pliometrijom, kalistenikom, HIIT i kružnim teninzima za mišićnu izdržljivost.

Možda su ipak vježbe olimpijskog dizanja utega najučinkovitije s obzirom na količinu vremena i ostalih treninga koje profesionalni nogometaši imaju. Razlog tome je sveobuhvatnost mišića i različitih aspekata snage i moći koji se razvijaju s takvim tipom vježbi: intermuskularna koordinacija, propriocepcija i fleksibilnost su samo neki od njih. Jednostavno, nogometaši nemaju toliko vremena ni energije da je mogu trošiti na bezbroj izolacijskih vježbi kad mogu pokriti široki aspekt s gore navedenim bodybuilding vježbama.

Implementacijska strategija nogometnih treninga

Jedna od prednosti ovakvog treninga je što se ne moraju učestalo implementirati da bi se vidjeli i osjetili benefiti, što je krucijalno za profesionalce. Dovoljan je i jedan odlazak tjedno u teretanu da bi nogometaš napredovao, pogotovo kad uzmemo u obzir količinu drugih treninga i njihov pretrpan raspored. Intenzitet i volumen takvog treninga je nizak i kratak s obzirom da igra sekundarnu ulogu, ali većinom se sastavlja program za svakog nogometaša pojedinačno, ovisno o poziciji koju igra, fizičkim predispozicijama i specifičnim sposobnostima koje se od njega zahtijevaju.

Sudačka nadoknada

Od najvećih nogometnih znalaca do potpunih autsajdera, svi znaju da igrači moraju trčati i biti izdržljivi, a sada znate i zašto moraju odlaziti u teretanu i dizati utege jednako kao i svi drugi. Vježbe s utezima pomažu nogometašima u razvoju eksplozivnih karakteristika u njihovoj igri, kao što su veća brzina i sposobnost promjene smjera, a uz to ih čuvaju od potencijalnih ozljeda.

Gledajući cjelokupnu sliku, nadamo se da je svima postalo jasnije zašto je profesionalni nogomet toliko razvijen i popularan kad je riječ o istinskim gladijatorima modernog doba. Zato uživajte još jednom u dostignuću naših junaka i par dana nakon posljednjeg sudačkog zvižduka!

 

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se