Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Trikovi za povećanje snage u benchu

Budimo iskreni, bench press je omiljena vježba većine ljudi. I ništa ne može biti više frustrirajuće nego kad mjesecima stojiš na 95, 115, 145, 195 kila… ovisno o tome tko je koliko napredan. Ova četiri mentalna trika skoro odmah povećaju tvoju snagu u bench pressu za čak 20%!

Fokusiraj se na tijelo, a ne na šipku!

Kada radiš potisak, tada se pokušaj koncentrirati na to da potisneš svoje tijelo od šipke, a ne šipku od tijela. Trik je sličnog karaktera kao kod zgibova, kada se ne koncentriraš na šipku, već na spuštanje laktova. Tvoj mozak registrira šipku kao neki beživotni vanjski predmet koji je van njegove kontrole i pretpostavlja da će ga šipka pobijediti. Ali tvoj živčani sustav vlastito tijelo vidi kao saveznika koji mu je pod kontrolom i zbog toga dobiva mnogo samopouzdanja u uspješnoj izvedbi gibanja (a da ne govorimo o tome kako ovom tehnikom stvaramo čvrstu podlogu u gornjem dijelu tijela pri potisku jer se ramena i lopatice ne podižu s klupe).

Potrgaj šipku!

Kada radiš potisak, pokušaj razvući šipku, ali bez stvarnog pomicanja ruku. Samo čvrsto zgrabi predmet i poželi ga slomiti. Ovaj trik povećava aktivaciju mišića stabilizatora, a uz to je dobra pomoć u zadnjem dijelu potiska, bolje aktivira tricepse koji su prvenstveno odgovorni za krajnje poteze.

Vizualiziraj kako se šipka kreće prema gore!

Poznaješ li trik pomagača, kada kod mrtve točke stave po 1-1 prst ispod šipke, kao da pomažu, od čega se šipka na čaroban način pokrene? Ne, nije potrebno raspolagati s najjačim prstima na svijetu! To je običan mentalni trik kod kojeg onaj koji radi bench press osjeća kako dobiva pomoć, ali zapravo on sam obavlja cijeli posao.

To možeš postići i ti sam ako kontinuirano zamišljaš kako se šipka podiže bez stajanja. Ako se potisak uspori, tada pokreni u glavi jedan high-definiton film, u kojem jasnije vidiš kako šipka ide dalje. Tada će se to dogoditi i u stvarnosti!

Prati dominantnu ruku!

Ako stigneš do točke gdje ti se čini kako će šipka zastati, a ti sebe vidiš pobijeđenim, tada pogledaj (bez pomicanja glave) na dominantnu ruku. To je ona s kojom pišeš. To je također i mentalni prekidač s kojim postižeš to da ti mozak pomisli kako ima jedno jako, samouvjereno oružje u teškom zadatku.

To su bili trikovi koje možeš primijeniti kod sljedećeg bench pressa kako bi što prije postigao svoj novi osobni rekord.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se