Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

TEST: Saznajte koliko ste zapravo FIT!

biti fit znači biti zdrav

”Zdravlje je najveće bogatstvo”

”Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu”

Iako vjerujem da svi znamo brojne poslovice o neprocjenjivoj vrijednosti zdravlja, složit ćete se da to često zaboravimo, sve dok ga (makar i na kratko) ne izgubimo. Dovoljno je da nas samo boli zub pa da nam to pokvari dan, a o nečem ozbiljnijem da i ne govorim.

Ako ćemo po suhoparnoj definiciji Svjetske zdravstvene organizacije zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

Znamo da ukoliko se tijekom sistematskog pregleda (koji se preporučuje obaviti jednom godišnje) otkrije neka bolest, rade se dodatni specijalistički pregledi, međutim što ako se na pregledu pokaže da nismo bolesni (Juuupiii! :), odnosno da smo zdravi – postavlja se pitanje koliko smo zdravi ili koja je razina našeg tjelesnog zdravlja?

Crossfit

o čemu ovisi naše zdravlje?

Razina tjelesnog zdravlja zavisi o tjelesnoj spremnosti / fitnessu da se suprotstavi tjelesnom naporu / opterećenju, a može biti usmjerena prema zdravlju / zdravstveni fitness ili sportskoj izvedbi / sportski fitness.

Postoje brojni testovi pomoću kojih možete saznati koliko ste fit, te da li vaš trud koji svakodnevno ulažete u očuvanje i unaprjeđenje svoga zdravlje, tjelesnih sposobnosti i forme ide u pravom smjeru ili su vam potrebne određene korekcije.

U tome vam itekako može pomoći Fitness Index s kojim se može procijeniti vaša stvarna razina tjelesne forme, odrediti prioritete vježbanja i osigurati vam optimalan napredak. Drugim riječima, na brz i lak način možete saznati koliko ste zapravo zdravi i fit te u kojem smjeru trebate ići.

 

Što je Fitness Index?

Važno je znati da su ljudi stvoreni za kretanje i da za tjelesnu aktivnost i vježbanje ne postoji supstitucija te da je golem doprinos koji fitness može imati na društvo – ali koji na žalost još uvijek nije prepoznat.

Upravo je Fintess Index, projekt utemeljen na znanstvenim dokazima, koji su razvili stručnjaci s Fitness Učilišta u Zagrebu, stvoren sa ciljem da to promijeni.

Primarni cilj ovog projekta je podići opću društvenu svijest o važnosti zdravstveno usmjerenog vježbanja (ZUV) radi zaštite zdravlja, prevencije nekih kroničnih bolesti (preko 40 nezaraznih oboljenja) i unaprjeđenje kvalitete života stanovništva. Zna se da su kronične bolesti kao što su dijabetes, rak i bolesti srca vodeći uzroci invalidnosti i smrti – pri čemu uzrokuju 7 od svakih 10 smrti.

Fascinantan je podatak izvješća o stopi bolovanja na teret HZZO-a koja je 2013.god. (samo u periodu siječanj-kolovoz) iznosila blizu nevjerojatne tri milijarde kuna!

Stoga ne treba zanemariti ni ekonomske aspekte ovog projekta, jer zdravija populacija znači manje odsustva iz škole i sa posla, što rezultira povećanjem radne produktivnosti i poboljšanje kvalitete života s nižim zdravstvenim troškovima. Ako se zna da svaka kuna uložena u znanstveno dokazane programe povećanja tjelesne aktivnosti, unapređenja prehrane i sprečavanja pušenja, tokom 10 godina zdravstvu uštedi 5, 6 kuna – jasno je kolika je vrijednost fitnesa!

14. KOLIKO STE ZAPRAVO FIT Slika 1

Pored toga, specifični ciljevi ovog projekta su ponuditi najvišu razinu usluge u fitnesu na način da će:

 1. Standardizirati uslugu u fitness centrima, koji na žalost danas žive od trendova umjesto od povjerenja, te im ponuditi programe zdravstveno usmjerenog vježbanja (ZUV) usklađenih sa kriterijima kvalitete rada sportskih centara. Drugim riječima uvest će reda u njihovo poslovanje, od prostornih uvjeta do individualnog pristupa i praćenja napretka svakog korisnika.
 2. Standardizirati fitness kao mladu i nestandardiziranu struku kroz edukaciju i trajno stručno usavršavanje fitness trenera i instruktora, odnosno postati edukacijska platforma koja povezuje liječnike, trenere i centre.

Tako će treneri u fitness centrima pomoću standardiziranih terenskih testova na jednostavan i razumljiv način moći procijeniti i utvrditi stvarnu razinu vašeg zdravlja / zdravstvenog fitnessa, odnosno stvarnu razinu vaše tjelesne forme i pomoći vam u promjeni vašeg životnog stila u cilju jačanja prevencije odnosno očuvanja i unaprjeđenja zdravlja.

Također, u tijeku je i suradnja sa liječnicima kroz njihovu edukaciju i stručno usavršavanje za ovaj projekt. U praksi to znači da će vam liječnik umjesto lijeka moći propisati ”vježbanje  na recept” – zapravo to će biti vaš lijek! Zatim će vas liječnik uputiti treneru, kojem će Fitness Index poslužiti kao podloga za izradu odgovarajućeg programa vježbanja i omogućiti sistematičan pristup vođenju treninga uz praćenje vašeg napretka.

Ipak, to nikako ne znači da trebate čekati liječnika da vas uputi na vježbanje, već se možete (i trebate) samoinicijativno pokrenuti i uraditi nešto za svoje zdravlje – ”Bolje spriječiti nego liječiti!”.


Od čega se sastoji testiranje – fitness index?

Fitness index sastoji se od standardiziranog protokola testova čije je rezultate moguće brojčano iskazati ocjenama od 1 do 5, a temelji se na procjeni 4 osnovne komponente zdravstvenog fitnessa – koje imaju izravan utjecaj na zdravlje i kvalitetu života, te obuhvaćaju:

14. KOLIKO STE ZAPRAVO FIT Slika 2

1. Sastav tijela 

Pokazuje odnos tjelesne mase i tjelesne visine te odnos masne i nemasne komponente u tjelesnoj masi. Za procjenu se koriste sljedeće antropometrijske mjere: tjelesna masa i visina, opseg trbuha i kukova te postotak masnog tkiva.

 

2.Funkcionalnost lokomotornog sustava / sustava kretanja

To je sposobnost koja omogućava pojedincu lakše obavljanje svakodnevnih bazičnih aktivnosti bez ozljeda, u koje spadaju: disanje, tjelesno držanje, ravnoteža, obrasci kretanja, fleksibilnost te stabilnost baze trupa. Osim toga pokazuje:

 • mobilnost (sposobnost postizanja odgovarajućeg opsega pokreta u određenom zglobnom sustavu) i
 • stabilnost (sposobnost kontrolirane izvedbe pokreta) za čiju procjenu se koriste sljedeći testovi: spuštanje i ustajanje iz sjeda, test ravnoteže, pretklon u sjedu; te FMS (Functional Movement Sreen – dijagnostika funkcionalnog pokreta) koja obuhvaća 7 testova: duboki čučanj, prekorak preko prepone, iskorak na liniji, rotacijska stabilnost i drugo)

14. KOLIKO STE ZAPRAVO FIT Slika 314. KOLIKO STE ZAPRAVO FIT Slika 514. KOLIKO STE ZAPRAVO FIT Slika 6

3.Mišićni fitness

pokazuje sposobnost živčano – mišićnog sustava u jakosti, snazi i mišićnoj izdržljivosti a dijeli se na:

 •  mišićnu jakost (definira se kao maksimalna količina sile koju mišić ili grupa mišića mogu proizvesti tijekom jedne kontrakcije) i
 • mišićnu izdržljivost (definira se kao sposobnost mišića ili grupe mišića da se opetovano kontrahiraju kroz duži period bez pojave umora).
  Za procjenu se koriste testovi izvođenja vježbi sklekova i čučnjeva sa vlastitom težinom do otkaza; zatim test izdržljivosti fleksora trupa, lateralni izdržaj trupa i test izdržljivosti ekstenzora trupa.

14. KOLIKO STE ZAPRAVO FIT Slika 4

4.Kardio fitness

Ovaj segment pokazuje sposobnost srčano – žilnog i dišnog sustava u mirovanju i pri naporu. Za procjenu se koriste sljedeći testovi: procjena razine tjelesne aktivnosti, frekvencija srca u mirovanju, modificirani Astrandov test i drugi.

koliko ste zapravo fit

 

Zapravo sve ove komponente zdravstvenog fitnessa predstavljaju ono čemu težimo svi mi koji brinemo o svom zdravlju i redovito vježbamo – iako možda do sada niste znali za takvu klasifikaciju. Naravno, osnovni preduvjet za uključivanje u tjelesnu aktivnost je pozitivan zdravstveni status.

 

 

Testirajte se!

Testovi se izvode do otkaza a broje se samo ispravna ponavljanja:

Sklek test / mišićna izdržljivost prsa, ramena i ruku:
 • manje od 16 / slabo, 16 – 29 / prosječno, 30 – 49 / vrlo dobro, više od 50 sklekova / odlično!
Čučanj test / mišićna izdržljivost nogu:
 • manje od 16 / slabo, 16 – 29 / prosječno, 30 – 49 / vrlo dobro, više od 50 čučnjeva / odlično!
Izdržaj na podlakticama (prednji upor) / mišićna izdržljivost trupa:
 • manje od 45 sec. / slabo, 45 – 75 sec. / prosječno, 75 – 120 sec. / vrlo dobro, više od 2 min. / odlično!
Zgib test / mišićna izdržljivost ruku i gornjeg dijela leđa:
 • 4 – 7 / prosječno, 8 – 11 / vrlo dobro, 12 ili više pravilnih zgibova / odlično!
Aerobna izdržljivost / trčanje 1 km na pokretnoj traci uz zadržavanje pravilnog tjelesnog položaja i s konstantnim tempom:
 • više od 4.5 min. / slabo, 3.5 do 4.5 min. / prosječno, 3 do 3.5 min. / vrlo dobro, 3 min. ili manje / odlično!

plank

Prije nego druge stavimo na test treba testirati sebe!

Ja sam uspješno položio Fitness index protokol testova zahvaljujući svome dragom kolegi Robertu Buronjiju koji me je stručno testirao. Sve vas koje zanima koliko ste izdržljivi, mobilni, snažni, fleksibilni i sl. jednom riječju koliko ste zapravo zdravi i fit, kao i što sve trebate poboljšati ili promijeniti u svom treningu, slobodno mi se javite da to skupa otkrijemo!

Osim toga, možete upisati program specijalizacije, educirati se i postati certificirani Fitness Index operater. Više saznajte na fitness učilištu.

 

Literatura i web:

 • ”Fitness Index Priručnik”
 • ”Priručnik – instruktor fitnessa u teretani”
 • ”Priručnik za instruktore fitnessa”
 • Osobni i kondicijski trener / Program usavršavanja (PDF)
 • fitness stranica
 • fitness učiliste

denis rajčić banner

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se