Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Tajne uspješne transformacije

Promjena fizičkog izgleda zasigurno je najbolji i najvidljiviji pokazatelj truda, rada i odricanja koje ste uložili u cijelom procesu plana i programa treninga i prehrane. Osobno, ne podržavam cikluse treninga koji su usmjereni na postavljanje konačnog cilja u rekreaciji, odnosno postizanja forme koja označava kraj ili vrhunac. Takav pristup, zapravo u startu ograničava cijeli proces na određeni period, nakon kojega se osobe vrlo često vraćaju na stare navike. Nažalost, današnji pristup fitnessu i rekreaciji upravo je takav. Sve se svodi na što brže promjene za određeni cilj, a nakon toga sve se vraća na početnu točku.

Za mene uspješna transformacija označava trajnu promjenu stila života, prihvaćanje navika koje su potrebne da bi dugotrajno održavali zdravlje, kondiciju i fizički izgled i zapravo najvažnije od svega upoznavanje sa svojim tijelom. Svatko od nas ima drugačiji genetski potencijal i samo upoznavanje sa svojim tijelom može vam dati odgovor koji je najbolji trening i prehrana da bi bili zadovoljni svojim izgledom i zdravljem i uspješno ga dugoročno održavali.

Transformacije trenera

Iz moje perspektive, napraviti transformaciju sa svojim tijelom nije nikakav problem. Ukoliko ste kineziolog, fitness trener, pa čak i ukoliko se malo duže bavite vježbanjem i dobro ste upoznati s tehnikom izvođenja vježbi, vrlo dobro možete prilagoditi trening i prehranu svojim potrebama. Bezbroj je načina na koje možete ostvariti kvalitetne promjene i ako ste upoznati sa svojim tijelom, vrlo lako možete naći svoj put. Zapravo u cijelom tom procesu problem su kontinuiranost, dosljednost, upornost i disciplina. Ti faktori na neki način pokazuju i karakter određenog trenera, ali ne moraju nužno označavati njegovu stručnost i znanje u radu s drugim ljudima, što je zapravo i primarna funkcija trenera.

Zaključno, transformacije trenera, njihova snaga, izdržljivost, pa i slike obroka nisu pokazatelj njihove trenerske kvalitete, pa čak bih se usudio reći ni znanja. Štoviše, ukoliko je fokus na njima i ukoliko prikazuju trud i rad na sebi, to na neki način znači da će biti manje posvećeni vama i vašim problemima. Napraviti dobar rezultat s klijentima na taj način vrlo je teško.

Kvalitetan pristup u radu s klijentima

Uloga trenera u rekreaciji još uvijek nije dovoljno ozbiljno shvaćena i još uvijek većina rekreativaca misli da su treneri nepotrebni. Veliki broj samoprozvanih trenera sigurno je nepotreban i narušava sliku i umanjuje vrijednost i važnost uloge trenera, ali školovani treneri i kineziolozi zasigurno su vrlo važan segment u rekreaciji. Ako uzmete u obzir da pravilnim i kvalitetnim radom možete utjecati na prevenciju bolesti, održavanje i unaprjeđenje zdravstvenog statusa, onda zasigurno treneri imaju ogromnu važnost u cijelom procesu, a kineziologija kao struka veliku vrijednost, ali i odgovornost.

Rad s klijentima izuzetno je zahtjevan ukoliko mu se pristupa kvalitetno i odgovorno. Različiti ciljevi, metabolizmi, a možda i najvažnije karakteri ljudi, utječu na cijeli plan, program i pristup. Bilo da se radi o individualnom ili grupnom radu, svakoj osobi se pristup mora maksimalno prilagoditi. Svakoj osobi se individualno mora pronaći put na kojemu će pokazati povjerenje i poštovanje prema treneru i prihvatiti njegove zamisli i planove. Sve je to potrebno kako bi napravili uspješnu transformaciju. Možete napisati 100 planova prehrane i treninga, ali ako niste uspjeli dobiti povjerenje osobe i pristupili joj na pravi način, ništa ne vrijedi.

Trening i prehrana

Napisati plan prehrane i treninga koji su potrebni za dobru transformaciju bilo bi smiješno. I trening i prehrana se prilagođavaju individualno iz tjedna u tjedan, iz treninga u trening. Ne postoji savršeno rješenje ako govorimo o dugoročnoj promjeni. Naravno, svi žele vidjeti okvirno kako je netko napravio promjenu i kako je izgledao njegov cilj.

Baš zbog toga, u sljedeća 3 članka prikazat ću vam cijeli proces prehrane i treninga u 3 različite transformacije od kojih je svaka specifična za sebe. Sve te transformacije možete vidjeti na slikama u ovom članku; među njima je i transformacija osobe od 63 godine, a u posljednjem članku vidjet ćete kako se može napraviti sjajna promjena na grupnom treningu.

Zapamtite; nije najbolji pristup onaj koji vas najbrže dovodi do cilja, već onaj koji možete dugoročno održavati i koji postaje stil i način vašeg života!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se