Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Suplementi i mladi sportaši u dobi 14-18 godina

Što su uopće suplementi?

To su hranjive tvari koje možete dobiti putem tableta ili napitaka. Budući da je današnji način života ubrzan pa rijetko stignete kvalitetno jesti, mnogi pribjegavaju suplementaciji.

Također, ona je vrlo popularna u svijetu sporta te se od sporta do sporta razlikuje. Istraživanja su pokazala da oko 75% sportaša koristi neki oblik suplemenata. Neki sportovi zahtijevaju dobru opskrbu organizma određenom tvari ili tvarima kako bi kosti, mišići i organizam bolje funkcionirali, s obzirom na svakodnevne treninge. Suplementi se, u tom slučaju, koriste kako bi tijelo nadomjestilo gubitak tvari do kojeg dolazi zbog napornog treninga i kako bi se spriječilo ranije propadanje pojedinih dijelova organizma.

Također, unos hranjivih tvari je neophodan i zato što tijelo jakim naporom potroši veliki broj tvari potrebnih za održavanje izdržljivosti pa ih je potrebno nadomjestiti.

Stoga se suplementi najprije preporučuju sportašima i rekreativcima u jakim treninzima, a onima koji to nisu, tek u slučaju da u organizmu imaju manjak neke tvari. Naravno, hranjive tvari uvijek najkvalitetnije dobivate iz same hrane, stoga sa suplementacijom treba biti oprezan i ne pretjerivati.

Suplementi i mladi sportaši u dobi 14-18 godina

Suplementi i sportaši 14-18 godina

Tijekom razvoja organizma, potrebe za hranjivim tvarima i nutrijentima su najveće. Posljedice neadekvatnog ili nedovoljnog unosa hranjivih tvari mogu biti vrlo loše za organizam i mogu rezultirati nedovoljnim razvojem pojedinih dijelova organizma.

Djeca i mladi u razvoju koji se bave redovitim i intenzivnim fizičkim aktivnostima često ne mogu zadovoljiti potrebe za hranjivim tvarima osim korištenjem suplemenata. Najviše pažnje u pravilnom unosu potrebnih tvari trebaju posvećivati sportaši koji dostižu vrhunske sportske performanse već u ranoj životnoj dobi. Takav su slučaj primjerice gimnastičarke.

Kod djevojčica u dobi od oko 10, 11 godina života započinje nagli razvoj koji dostiže vrhunac u 12. godini. Rast u djevojčica prestaje u 15. ili 16. godini. Kod dječaka nagli razvoj počinje oko 12. ili 13. godine i dostiže vrhunac u 14., dok prestaju rasti s otprilike 19 godina. Tijekom adolescencije razvije se oko 25% ukupne koštane mase.

Stoga je vrlo važno da je tijelo tada dovoljno opskrbljeno kalcijem i proteinima, kao i nekim drugim važnim tvarima. Unos kalcija je, dakle, važan pri razvoju skeleta i pri očuvanju tijela od rizika da nakon razvoja dođe do slabljenja koštane strukture, prijeloma i osteoporoze zbog nedovoljno kalcija.

To je najviše važno za sportaše koji se bave sportovima u kojima su vrlo važne tjelesne dimenzije i tjelesna figura te fleksibilnost. To su primjerice gimnastika i skokovi u vodu. Također, razvoj kostiju vrlo je važan i za atletiku, s obzirom na to da sportaši u tim disciplinama koriste izdržljivost cijelog tijela, a pogotovo nogu. Stoga bi trebalo spriječiti mogućnost da se kosti osjećaju slabo zbog velikih opterećenja koja trpe pri trčanju.

U adolescenciji djevojčice dobivaju prvu menstruaciju. U prosjeku ju dobivaju u 12., 13. godini života, dok je kod sportašica to često odgođeno za 1-2 godine. Tokom menstrualnog krvarenja dolazi do gubitka željeza. Stoga u adolescenciji gubitak željeza može biti povećan, s obzirom na još nestabilne cikluse, što može rezultirati anemijom koja dalje utječe na njihovu izdržljivost. Stoga bi sportašice u dobi 14-18 godina trebale unositi 15 miligrama željeza dnevno. Ovakvu količinu željeza teško je dobiti samo ishranom pa su stoga gotovo neophodni suplementi željeza koji se mogu pronaći u obliku tableta, tableta za žvakanje ili sirupa.

Za vrijeme intenzivnog treninga i bavljenja aktivnostima koje iziskuju izdržljivost kod djece dolazi do većeg trošenja masti nego ugljikohidrata. Stoga bi trebalo unositi nešto veće količine masti tokom adolescencije kako bi se zadovoljile energetske potrebe. Sportaši najčešće koriste pilule koje sadrže omega-3 masti koje se inače nalaze u ribljem ulju.

Suplementi i mladi sportaši u dobi 14-18 godina

U nekim sportskim disciplinama, ocjenjuju se izgled i tjelesna figura. Stoga sportaši/ce ponekad drže dijetu već u adolescentskoj dobi, što u nekim slučajevima rezultira poremećajima u prehrani. Time dolazi do neadekvatnog unosa hranjivih tvari i proteina, a posebice kalcija i željeza.

Iako bilo kakvo održavanje dijete, posebice u adolescentskoj dobi nije preporučljivo i zdravo, ako do njega već dođe, potrebno je unositi hranjive tvari putem suplemenata, kao što su vitaminske tablete, protein u obliku praha, željezo i sl. Tako se smanjuje mogućnost da dođe do neželjenih ozljeda ili pak iscrpljivanja iako trening iziskuje maksimalnu izdržljivost.

Mladi sportaši trebali bi imati više manjih, redovitih obroka u danu, kako bi osigurali dovoljnu količinu energije. Hranu bi trebalo unositi otprilike svaka 3 sata. Međutim, to je često teško održavati s obzirom na dnevne obaveze adolescenata od kojih je jedna i škola, gdje je užina često nelogična.

Mladi se sportaši, za razliku od odraslih, manje znoje, proizvode više topline, unutarnja temperatura im brže raste i više su izloženi voljnoj dehidraciji. Stoga u mladih sportaša često može doći do hipertermije, odnosno pregrijavanja organizma. Također, mladi sportaši često ne unose dovoljno tekućine čak i kada im je ona na dohvat ruke. Stoga bi trebalo potaknuti češći unos tekućine.

Tokom treninga trebala bi se unositi tekućina svakih 10-20 minuta. Preporučuju se napici slatkastog okusa jer takve djeca često vole piti. Ti napici trebali bi sadržavati malu koncentraciju soli kako bi se pospješilo održavanje volumena krvi i stupnja znojenja.

Unos proteina također je važan, ali ne bi smio prijeći 15% od ukupne količine unesenih kalorija, tj. 1,5 grama po kilogramu tjelesne mase.

Suplementi i mladi sportaši u dobi 14-18 godina

Unos hranjivih tvari suplementima u adolescenciji je kod mladih sportaša gotovo neizbježan. No, potrebno je koristiti suplemente pažljivo, provjereno i dozirano. Pretjerivanje može stvoriti i suprotne učinke. S obzirom na to da je organizam u ovoj dobi još u razvoju i da je podložan vanjskim utjecajima, dodatan unos nekih tvari, kao što su primjerice, kreatin i kofein, nije nužno potreban.

Dapače, organizam te tvari tada i drugačije apsorbira. Najbolje je posavjetovati se prije suplementacije s liječnikom. Svačiji je organizam drugačiji pa stoga neće svaki sportaš koristiti iste suplemente u jednakoj količini.

Također, bitan su faktor pri izboru i spol i sportska disciplina. Unos bi trebao biti pod kontrolom trenera i roditelja.

I na kraju, ono najvažnije kada se radi o djeci i mladima je etičnost. Roditelji bez obzira na sve moraju ostati svjesni da je u sportu njihovo dijete, a ne oni i, s obzirom na to, brinuti se o adekvatnom unosu hranjivih tvari.

Treneri pak moraju zadržati svoju ulogu pod svaku cijenu i ne dozvoliti si pretjerati sa svojim sportašima kada se radi o suplementaciji. S obzirom na to da su treneri sportski mentori koji djecu uče i pomažu im u stjecanju novih vještina i postizanju uspjeha na natjecanjima, važno im je da sportaši mogu mnogo izdržavati i trenirati svakodnevno i višesatno. Stoga moraju ostati svjesni promjena koje se događaju u adolescenciji, jer su oni, uz sve, i pedagozi.

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se