Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Proteini ne debljaju – istina ili mit?

Mnogi ljudi pokušavaju izgubiti težinu na način da smanjuju udio ugljikohidrata i masti u svojoj prehrani, ali povećavaju unos proteina. Stoga, neki počinju jesti proteine u neograničenim količinama. No, koliko je to zapravo dobro?

Zašto su proteini dobri za nas?

Budući da se proteini razgrađuju sporije od ugljikohidrata, osjećaj sitosti nakon jela traje puno duže nego da, primjerice, pojedemo samo ugljikohidrate. Proteini nam također pomažu da u procesu mršavljenja izgubimo što manje mišića koji su važni za pravilno funkcioniranje našeg metabolizma. Osim toga, kada se odlučimo na povećan unos proteina, to obično istovremeno znači i manji unos junk fooda i rafiniranih ugljikohidrata.

Međutim, i s unosom proteina može se pretjerati. Činjenica je da i proteini sadrže kalorije – jedan gram proteina ima 4 kalorije. Stoga, ukoliko neograničeno jedemo proteine, vrlo lako može doći do kalorijskog suficita. Pritom nema veze što su u pitanju samo proteini jer to neće spriječiti debljanje zbog pretjeranog kalorijskog unosa.

Što se događa s viškom proteina u našem tijelu?

Proteini su stvarno dobri za naše tijelo, ali veća količina proteina ne znači i više koristi. Ako jedete više proteina (dakle, kalorija) nego što ćete ih potrošiti tijekom dana, višak će se pohraniti u obliku masti. Naime, proteini se u našem tijelu razgrađuju na aminokiseline i amonijak. Ostanu nam još neke mješavine ugljika koje se pretvaraju u glukozu. Glukozu naše tijelo koristi za energiju, a ako tijelo već ima dovoljno glukoze i nemamo više prostora kako bi se pohranila u obliku glikogena u našim mišićima ili jetri, višak će se pohraniti u obliku masnih naslaga.

Zbog toga je važno ne pretjerivati s proteinima. Trebamo znati koliko nam je kalorija svakodnevno potrebno te svoj jelovnik složiti tako da  do 35% dnevnog unosa kalorija dolazi od proteina. Što se tiče kalorija, ženama je svakodnevno potrebno između 1600 i 2400 kcal, a muškarcima između 2000 i 3000 kcal. Ako se želite riješiti viška masnih naslaga, smanjite unos kalorija za 250-400 kcal dnevno. Ako želite spriječiti pretjerano usporavanje metabolizma, imajte na umu da žene nikako ne bi smjele dnevno unositi manje od 1200 kcal, a muškarci manje od 1800 kcal.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se