Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Najvažniji suplementi za sve fitness djevojke

Ako želite postati fitness djevojka kojoj ništa ne predstavlja prepreku na putu do cilja, vrijeme je da svoju prehranu obogatite odgovarajućim dodacima. Sigurni smo neke od vas konzumiraju kreatin, whey proteine ili druge već uobičajene suplemente za trening, ali postoje dodaci prehrani koji su specifično korisni kada je u pitanju forma i kondicija žena. U nastavku provjerite 5 suplemenata koji će vas pretvoriti u pravu superženu.

1. Kalcij

Kalcij je esencijalni mineral koji se u velikim količinama nalazi u mlijeku i drugim mliječnim proizvodima. Nešto više od 1% tjelesne težine žena čini kalcij, što nam sigurno pomaže razumjeti zašto ga smatramo tako važnim mineralom. 99% kalcija u vašem tijelu nalazi se u vašim kostima i zubima, a budući da su žene četiri puta osjetljivije na osteoporozu od muškaraca, unos dovoljne količine neophodan je za cjeloživotno zdravlje kostiju. Preostalih 1% je ključno za vaše tijelo jer kalcij igra ulogu u radu srca i mišića, zgrušavanju krvi i normalnom radu stanica. Kalcij je posebno važan za mlade žene starije od 18 godina jer se u 20-ima gradi najviše koštane mase. No ona se gubi nakon 30-e godine, zbog čega je i u tom periodu važno uzimati kalcij. Ovaj mineral trebale bi konzumirati i žene u menopauzi i postmenopauzi, kada se gubitak kostiju ubrzava i tijelo proizvodi manje estrogena.

2. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline nalaze se ponajviše u ribi, a one koje su važne za vaše zdravlje su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Ove visoko specijalizirane masti ne mogu se stvoriti u našem tijelu, a budući da mnoge žene ne jedu dovoljno ne dobivaju dovoljno ovih hranjivih tvari. Omega-3 važne su za zdravlje srca i krvnih žila te za smanjenje cirkulirajućih triglicerida kako bi smanjile rizik od srčanih bolesti. Ove masti također podržavaju zdrave zglobove, smanjuju upalu i optimiziraju moždane funkcije. Neka istraživanja vezala su loš unos omega-3 uz mrzovoljnost i depresiju. Ovaj se suplement posebno preporučuje trudnicama jer pomaže u formiranju mozga nerođenog djeteta.

3. Vitamini B

Vitamini B skupine uključuju tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu (B5) piridoksin (B6), kobalamin (B12) i biotin. To su vodotopive esencijalne hranjive tvari koje se nalaze u mnogim namirnicama, uključujući integralne žitarice, voće i povrće. Vitamin B12 nalazi se isključivo u mesu, ribi i mlijeku.

Aktivna žena dnevno može sagorjeti više od 2000 kalorija, a vitamini B neophodni su za proizvodnju energije potrebne za ispunjavanje svakodnevnih zadataka, bilo da idete u teretanu, perete rublje, tuširate se i sl.

Vitamini B6 i B12 smanjuju rizik od srčanih bolesti kod žena pomažući u održavanju niske razine homocisteina, koja povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i krvnih ugrušaka. Biotin je odavno prepoznat po svojoj vitalnoj ulozi u zdravlju kose. Iako je vitamin B6 često povezan sa smanjenim simptomima PMS-a, nažalost, istraživači nisu uspjeli dokazati tu vezu.

4. Vitamin D

Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji se može stvoriti u našim tijelima kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti, a najviše se nalazu i hrani poput mlijeka i mliječnih proizvoda. Ovaj vitamin pomaže našem tijelu da apsorbira kalcij zbog čega igra ulogu u razvoju i održavanju zdravih kostiju. Žene koje ne piju mlijeko ili se ne izlažu sunčevoj svjetlosti trebale bi svakako konzumirati dodatak vitamina D u prehrani.

5. Željezo

Željezo je jedan od minerala na koji žene trebaju obratiti više pažnje nego muškarci. Muškarcima u dobi od 19 do 50 godina preporučuje se konzumacija 8 mg željeza dnevno, dok se ženama iste dobi preporučuje više od dvostruko veće količine – približno 18 mg dnevno – kao rezultat izgubljenog željeza tijekom menstruacije. Željezo je nužna komponenta normalnog staničnog rasta, razvoja i funkcioniranja. Niska razina željeza i anemija česti su u žena, pa ako ste zabrinuti, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom o doziranju željeza kao suplementa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se