Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Najbolji suplementi za gubitak masnog tkiva

Ne pomažu vam ni dijete ni treninzi? Ukoliko ste frustrirani činjenicom da uz velike napore i odricanja još uvijek niste dostigli željenu tjelesnu težinu, vrijeme je da vas upoznamo sa suplementima koji bi vam mogli pomoći u borbi protiv viška kilograma. Uzimanje ovih suplemenata ne znači da ćete samo njihovom konzumacijom početi gubiti kilograme sami od sebe, već da ih treba kombinirati s kvalitetnim treningom i planom prehrane. Stoga smo izdvojili ovih sedam pomagača u mršavljenju kako biste olakšali svoj put ka željenoj tjelesnoj težini:

CLA

Konjugirana linolna kiselina (CLA) je masna kiselina koja se nalazi u mesu, mliječnim proizvodima i uljima pojedinih biljaka te ima mnoge učinke pogodne za zdravlje organizma. Pripada omega-6 masnim kiselinama, a iako je trans masna kiselina, zdravija je od trans masnih kiselina proizvedenih u industriji koje štete vašem zdravlju. CLA pomaže kod sagorijevanja masnoća u vašem organizmu i jedan je od najpoznatijih suplemenata za mršavljenje. Osim toga, može pojačati lučenje testosterona i opskrbiti vas s više energije za trening. Ukoliko se odlučite za ovaj suplement, uzimajte 3 do 6 grama dnevno.

Fat burneri

Fat burneri su suplementi koji sadrže mnogo sastojaka, ovisno o vrsti i proizvođaču. Neki ključni elementi u fat burnerima služe za pokretanje hormonskih reakcija tijela, razgradnju masnoća skladištenih u tijelu pri čemu ih koriste kao izvor energije za trening. Jedan od čestih sastojaka ovih suplemenata je kofein koji potiče izlučivanje epinefrina. Taj hormon potiče razgradnju masnih kiselina koje se potom izlučuju u krvotok kako bi vaše tijelo opskrbile energijom.

L-Karnitin

L-karnitin aktivni je oblik karnitina – dipeptida koji nastaje iz aminokiselina lizina i metionina. Ovaj suplement djeluje tako da šalje lančane molekule aminokiselina u mitohondrije stanice (organele koji razgrađuju tvari i pretvaraju ih u energiju). Mitohondriji ih oksidiraju, odnosno razgrade masne kiseline i pretvore u energiju. Taj proces rezultira stvaranjem više energije, uklanjanjem umora i smanjenjem apetita, zbog čega je izvrstan suplement za mršavljenje.

Vitamin D

Kada vašem tijelu nedostaje vitamina D, pretvorit će šećere u masnoću, a ne u energiju. Razine vitamina D manje su kod pretilih osoba ili osoba koje se na bave fizičkom aktivnošću. Isto tako, niske razine vitamina D mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i krvnih žila i visokog krvnog tlaka. Stoga je vitamin D3 jedan od najboljih suplemenata koji će vam pomoći u tome da ne nakupite višak masnoće i brže i efektivnije smršavite.

Željezo

Nedostatak željeza i pretilost na neki su način povezane. Željezo igra veliku ulogu u razini energije u našem tijelu, a čim više energije imamo, imat ćemo više snage i motivacije za mršavljenje. Preporučuje se uzimanje željeza uz vitamin C kako bi se brže razgradilo u organizmu i potaknulo nas na bolji i energičniji trening.

Beta-alanin

Beta-alanin je prekursor molekule zvane karnozin, koja se nalazi u mišićima i mozgu, a pomaže u sprječavanju nakupljanja kiseline u mišićnim stanicama, zbog čega se osjećamo umorno nakon određenog napora. Beta-alanin može povećati razinu karnozina u mišićima i poboljšati izvedbu na nekoliko minuta, što je vrlo korisno za HIIT trening. Ako vam je cilj smršaviti pomoću HIIT treninga, beta-alanin idealan je suplement koji će vam u tome pomoći jer HIIT treningom brže sagorijevate masnoću nego kardio treningom.

Kofein

Kofein potiče izlučivanje epinefrina koji potiče razgradnju masnoće u tijelu. Time povećava termogenezu, odnosno sagorijevanje kalorija nekoliko sati nakon konzumacije. S obzirom na to da uzrokuje ubrzano kucanje srca i visok krvni tlak, njegova konzumacija ne preporučuje se trudnicama ili osobama sa srčanim manama.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se