Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Hladna voda za brže mršavljenje – istina ili mit?

Ako vam je cilj smršavjeti, sigurno ste slušali mnogo savjeta o tome da trebate piti dovoljno vode tijekom dana kako biste se zasitili i smanjili želju za obrocima. Uz to, zamjena pića koja sadrže šećer običnom vodom jedan je od najboljih načina za smanjenje unosa kalorija. Neka istraživanja pokazuju da voda, osobito hladna, ima dodatne učinke kod mršavljenja jer pridonosi smanjenju unosa kalorija i sagorijevanju masti. U nastavku saznajte je li to istina.

Hladna voda i kalorijska potrošnja

Jedna je teorija da vaše tijelo mora sagorijevati kalorije kako bi hladnu vodu ili vodu sobne temperature dovelo do tjelesne temperature. Taj proces stvaranja topline naziva se termogeneza.

Mala studija iz 2003. otkrila je da vam pitka voda može pomoći da sagorite još nekoliko kalorija svaki dan. Autori studije izračunali su da ljudi sagorijevaju 50 kalorija na 1,5 litre vode. To bi bilo oko 17 kalorija po boci vode (0,5 litara), što odgovara količini od 4 M&M bombona. Istraživači su procijenili da je trećina kalorija potrošenih nakon ispijanja vode posljedica termogeneze (5-6 kalorija po boci vode).

No kontrolna studija osporila je utjecaj termogeneze. Istraživači nisu otkrili nikakvu razliku u potrošenim kalorijama u mirovanju u odnosu na potrošene kalorije nakon ispijanja vode sobne temperature. Sudionici su ipak potrošili više kalorija nakon što su popili hladnu vodu – oko 15 kalorija po boci vode, što je bilo mnogo niže od predviđenog za temperaturnu razliku.

Obje studije sugerirale su da na broj potrošenih kalorija nakon ispijanja vode samo djelomično utječe temperatura. Čini se da većina potrošnje energije dolazi od tijela koje radi na uravnoteženju razine tekućine, soli i saharoze nakon dotoka dodatne vode.

Zašto trebamo piti vodu ako želimo smršavjeti?

Popijte veliku čašu vode kada god osjetite glad. Prije obroka ili međuobroka nakratko će vam se napuniti želudac i osjećat ćete se sito, zbog čega ćete smanjiti želju za unosom velike količine hrane.

Također, imajte na umu da razgradnja tjelesne masti i mišića tijekom mršavljenja utječe na proizvodnju otpada koji se mora eliminirati putem bubrega. Ispijanje dovoljno vode važno je za održavanje bubrega u funkciji uklanjanja tog otpada. Uz to što razgrađuju uskladištene masti, popularne dijete s visokim udjelom proteina proizvode više otpadnih proizvoda iz probave, zbog čega je također funkcija bubrega u ovom slučaju od visoke važnosti.

Važnost vode u treningu

Vježbe poput hodanja i trčanja uzrokuju porast broja otkucaja srca i povećavaju brzinu disanja, a tjelesnu vodu gubite pojačanim disanjem i znojem. Prema Američkoj akademiji obiteljskih liječnika, trebali biste popiti čašu vode 30 minuta prije treninga, a zatim tijekom treninga piti čašu vode svakih 20 minuta. Kada završite s vježbanjem, u roku od 30 minuta popijte čašu vode.

Intenzivan trening snage i izdržljivosti može zahtijevati drugačiji pristup. Kako bi se spriječila hiponatrijemija (poremećaj elektrolita koji karakterizira snižena koncentracije natrija u krvi), bolje je popiti vodu kada ste žedni, umjesto da je pijete na silu. Tijekom vježbanja imajte na raspolaganju dovoljno vode kako biste mogli piti samo kada osjetite žeđ.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se