Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Evo kako pravilno plivati leđnom tehnikom

Kao što nam samo značenje riječi govori u vodi se nalazimo na leđima. Na nama je da vam kroz opis tehnike i vježbi olakšamo proces usavršavanja te tehnike.

Prednost leđne tehnike je da cijelo vrijeme  imate pristup zraku te nema potrebe za rotacijom glave ili tempiranjem kada uzeti zrak. Za razliku od ostalih tehnika leđno se  koristi i u rehabilitacijske svrhe upravo iz razloga jer je položaj na vodi neutralan (ne narušavamo položaj kralježnice i ekstremiteta). Iako se čini da je leđno plivanje jako lagano potrebno je dosta koordinacije, snage i fleksibilnosti da bi otplivali pravilno i bez poteškoća.

 

Opis tehnike

Leđnu tehniku možemo usporediti s kraul tehnikom u kojoj je također vrlo bitno da nam je položaj tijela što vodoravniji na vodi. Glava se nalazi u produžetku tijela što znači da glavu ne gurate previše prema natrag kao što nećete povlačiti bradu prema prsima (ako to radite kukovi vam propadaju u vodu te gubite idealan položaj tijela na vodi).

Rad rukama izvodi se naizmjenično (jedna ruka u uzručenju, druga u priručenju) na način da su laktovi u fazi odmora (van vode) pruženi, dok se u propulzivnoj fazi (kroz vodu) laktovi savijaju kako bi „uhvatili“ što više otpora. Ruka iz vode izlazi tako da nam prvo izlazi rame, zatim cijela ruka položajem dlana gdje je palac okrenut prema gore dok u vodu prvo ulazi mali prst.

Rad nogu kod leđne tehnike također je naizmjeničan, udarci nogama idu iz kukova uz blago savijena koljena, stopala su maksimalno ispružena. Koljena kao ni stopala ne smiju izlaziti iz vode.

Vježbe:

  • noge leđno ruke uz tijelo
  • noge leđno ruke uz tijelo rotacija ramena (8 udaraca jedno rame van drugo u vodi/promjena)
  • noge leđno ruke u streamline-u
  • jedna ruka pliva druga uz tijelo/ zamijeniti ruke
  • ruka čeka ruku na boku- 1 ruka u uzručenju (rame u vodi) 2 ruka uz tijelo (rame vani)- naglasak je na rotaciji tijela
  • ruke istovremeno noge leđno (paziti na palac i mali prst)

Greške:

  • glava nije u produžetku tijela
  • koljena izlaze van vode
  • zgrčene ruke u laktu dok su ruke van vode

 

Ključne riječi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se