Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Evo kada je najbolje vrijeme za raditi cardio

Uvijek se vode rasprave kad je najbolje odraditi cardio trening. Dosta vježbača smatra da je najbolje ujutro jer će tako najbolje sagorjeti salo. Drugi smatraju da vježbanjem ujutro na prazan želudac dovodimo tijelo u stanje katabolizma.

Ako pogledamo s jednog i drugog gledišta imamo sljedeće:

Jutarnji cardio na prazan želudac može povećati potrošnju slobodnih masnih kiselina kao goriva za energiju. Međutim, razlog nije taj što su nam prazne zalihe glikogena bez obzira na spavanje i što smo jeli prije 8 – 10 sati. Razlog je taj što prilikom spavanja sva energija dolazi iz slobodnih masnih kiselina jer je intenzitet aktivnosti prilikom spavanja jako nizak. Također se oslobađa hormon rasta 30 minuta nakon početka spavanja, što isto povećava potrošnju masnih kiselina. Tako da u biti ne trošimo svoje zalihe glikogena prilikom spavanja. Zbog toga je greška to što neki smatraju da su im zalihe glikogena prazne kad se probude.

Pošto su već masti aktivirane tijekom noći, ako napravite jutarnji cardio lakše ćete ih nastaviti trošiti.

cardio

Aktivnost koju provodite treba biti na 50-75% od VO2 jer takav intenzitet smanjuje nivo inzulina koji onda povećava potrošnju masti. Ako je intenzitet aktivnosti veći od 75% tada ćete dobiti suprotan efekt.

Jutarnji cardio također može pomoći da unesete ugljikohidrate kasnije, a da se ne udebljate.

Da zaključimo; jutarnji cardio može pomoći da otopite salo, ali ujedno može biti katabolično za mišiće ako pretjerate. Razlog je povećanje razine kortizola tijekom vježbanju u stanju posta. Može se dogoditi da se zbog toga počnu koristiti aminokiseline kao izvor energije. Ako radite jutarnji cardio, neka to bude 60-65% od maksimalnog srčanog pulsa. Ako se želite još više zaštititi, tada možete 15-30 minuta prije jutarnjeg cardia uzeti 5 grama BCAA i 5 grama glutamina da spriječite mišićni katabolizam.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se