Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

CROSSFIT U REKREACIJI – DA ili NE?

Crossfit je definitivno u zadnjih nekoliko godina zauzeo značajno mjesto u svijetu fitnessa. Metoda treninga i natjecanja koju je 80-ih godina osmislio bivši gimnastičar Greg Glassman, proširila se svijetom brzinom svjetlosti i zauzela ogromno mjesto u rekreativnom vježbanju. Premda su mišljenja o crossfitu u svijetu fitnessa dosta podijeljena, kao kineziolog sam osjetio potrebu za analizu crossfita u rekreativnom vježbanju.

 

BODYBUILDING vs CROSSFIT

Jedno od najvećih prepucavanja oko Crossfita događa se upravo na ovoj relaciji. Iako se sljedbenici bodybuildinga izruguju na male mišiće crossfitera u odnosu na njihove glavne aktere, mislim da je glavni problem krenuo zbog nastanka novog organiziranog oblika vježbanja u svijetu fitnessa, koji je počeo izvlačiti ljude iz teretana i prezentirati im nešto „novo“ i zanimljivo, a samim time smanjio posao klasičnih teretana.

Ako ćemo usporediti ova dva sporta, onda je to jednako kao da uspoređujemo skijanje i skokove u vodu. Bodybuilding je estetski sport, u kojemu je cilj u raznim kategorijama impresionirati suce sa fizičkim izgledom. Nema štoperice, nema metra, nema poena, nego isključivo subjektivna procjena sudaca. Za razliku od toga, Crossfit je natjecanje u kojemu sudionici moraju ostvariti određeni broj ponavljanja ili svladati određenu distancu sa zadatcima u što kraćem vremenu. Fizički izgled crossfitera u natjecanju je totalno nebitan. U ovom pogledu su Crossfit i Bodybuilding dva totalno odvojena pojma koji se niti ne mogu usporediti.

Zašto onda tolika prepucavanja? Naravno zato što je u rekreativnom vježbanju glavni cilj zdravlje i fizički izgled. Sve veći broj rekreativaca počeo je trenirati crossfit , jer smatra da će na taj način izgraditi atletsko i funkcionalno tijelo kakvo imaju vrhunski crossfiteri. Takav pristup je logičan jer kao što ste mogli pročitati u jednom od mojih tekstova, različiti tipovi treninga različito utječu na fizički izgled. Da li trebamo trenirati kao vrhunski sportaši da bi bolje izgledali i poboljšali svoj zdravstveni status?

 

CROSSFIT KAO REKREACIJA

Pojavom Crossfita sam osobno bio oduševljen, jer takav oblik vježbanja prezentira spoj svih oblika rekreacije i sporta. Od olimpijskog dizanja utega, trčanja, veslanja, gimnastike, plivanja, do elemenata raznih vježbi s kojima se susrećemo u teretani. Osim toga, Crossfit je i spoj različitih metoda treninga, pa ćemo se susresti i sa treningom maksimalne snage, mišićne izdržljivosti, repetitivne snage itd. Također, Crossfit će pozitivno utjecati na razvoj svih naših funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, odlično nas motivirati na rad i pružiti dobru zabavu. Sve u svemu Crossfit je fenomenalan, no naravno postoji jedno veliko ALI.

Bez obzira na kombinaciju raznih aktivnosti, glavna karakteristika Crossfita je način treniranja, kojemu je cilj odrađivanje maksimalnog broja ponavljanja u što kraćem ili zadanom vremenu. Sve aktivnosti koje su spojene u Crossfit oblik vježbanja, preuzete su iz raznih sportova i zapravo se odavno koriste u kondicijskoj pripremi sportaša, pa i u individualnom i grupnom radu s rekreativcima. Crossfit je uspio s odličnim marketingom sve to približiti javnosti i uklopiti u svoj koncept vježbanja na svoj način.

crossfit

VIŠE, BRŽE I JAČE NE ZNAČI NUŽNO I BOLJE ZA VAŠE TIJELO

Široki spektar aktivnosti definitivno pridonosi raznolikom razvoju sposobnosti i izgradnji atletskog tijela, ali i obuhvaća ogromnu bazu različitih vježbi i tehnika za koje je potreban dugačak period da bi se usvojile, a još duži period da bi se usavršile i automatizirale. Također, bilo da se radi o vrhunskom sportašu ili rekreativcu, maksimalan angažman u izvođenju ponavljanja u bilo kojoj vježbi na naše tijelo rezultira ogromnim stresom i trenutnim padom radnih sposobnosti, što dalje može rezultirati velikim ozljedama, a to nam nikako nije cilj u rekreaciji.

Svi smo već zaključili da vrhunski sport nikako nije zdrav, jer su mu ozljede sastavni dio i vrlo mali broj vrhunskih sportaša se može pohvaliti karijerom bez ozljede, naročiti ako govorimo o individualnim sportovima. Naravno ozljede se ne dešavaju zato što su sportaši neoprezni i smotani, nego zato što konstantno daju svoj maksimum u želji za boljim rezultatom. Ako su ozljede neminovne kod vrhunskih sportaša, čija je tehnika savršena, a sposobnosti vrlo visoke, što mislite koja je mogućnost ozljede rekreativca u treninzima u kojima konstantno daje svoj maksimum?

 

KRIVA PERCEPCIJA CROSSFITA

Crossfit je definitivno potaknuo ljude na rekreiranje i prikazao im da rekreacija može biti zabavna ako odaberete aktivnosti koje vam se sviđaju i od njih stvorite trening. Zabluda je to što puno ljudi, kada vidi trening s girjom, medicinkom ili s gimnastičkim elementima, odmah ga povezuju sa Crossfitom. Crossfit samo predstavlja koncept vježbanja, ali sve discipline ili elementi koje on koristi su davno izmišljene i većina njih zapravo tvori bazu i osnove kondicijskog treninga. Na neki način ovdje možemo napraviti i usporedbu i s TABATA oblikom treninga, koji je također svoju popularnost stekao kao koncept treninga a ne predstavnik novih programskih sadržaja.

Crossfit je definitivno približio rekreativcima jako puno novih programskih sadržaja (vježbi) s kojima se do sada nisu susreli u rekreaciji, i to je velika odlika ovog oblika treninga i veliki napredak u svijetu fitnessa. Trenerima i kineziolozima sve to bi trebalo odavno biti poznato i oni su ti koji trebaju prosuditi na koji način će izvoditi trening s takvim sadržajima. Da li je za rekreativca zdravije i bolje spojiti 3 vježbe, zadati mu broj ponavljanja i reći da kružnim oblikom rada napravi što više cijelih krugova u 10 minuta ili da mu trener odredi ponavljanja, serije i pauzu između serija, i kaže da sa savršenom tehnikom, bez žurbe odradi sve zadano? Prosudite sami!

 

ZAKLJUČAK

Crossfitu definitivno možemo pripisati zasluge za spoj širokog spektra kinezioloških aktivnosti i prezentiranje rekreativcima da mogu trenirati na različite načine i da mogu koristiti različite rekvizite i vježbe kako bih ostvarili svoje ciljeve. Također podržavam i oblik treninga u kojemu rekreativci svladavaju određeni broj ponavljanja u zadanom vremenu, ako se radi o jednostavnim vježbama koje je polaznik usavršio i automatizirao pokret.

Takav „natjecateljski“ oblik treninga definitivno će podići motivaciju, pružiti zabavu i razbiti rutinu treninga, ali budite oprezni u izboru sadržaja. Ako govorimo o zahtjevnim vježbama (olimpijsko dizanje utega, gimnastičke vježbe, penjanja, vježbe s girjama, itd.) onda definitivno budite oprezni i vodite se time da je tehnika na prvome mjestu jer sve ostalo vas može dovesti do ozbiljne ozljede. Također bih naglasio da je cijeli tekst namijenjen za CROSSFIT U REKREACIJI, a ne vrhunski i natjecateljski crossfit.

Natjecateljski crossfit je kao i svaki drugi vrhunski sport. Natjecatelji su strojevi sa savršenom tehnikom i visokim funkcionalnim i motoričkim sposobnostima. Svaki vrhunski sport nosi svoje rizike, pa tako i Crossfit i u tom pogledu ga uopće ne karakteriziram kao nešto loše, već kao odličnu prezentaciju ljudskih krajnjih mogućnosti. Kombinacija snage, izdržljivosti, brzine u obliku natjecanja definitivno nam pokazuje što sve ljudsko tijelo može.

S obzirom na sve napisano i prikazane dobre i loše strane ovog oblika vježbanja, zaključio bih da:

Rekreativni Crossfit DA, ali pametno i sigurno, a ne brže, jače i više.

 

Ključne riječi

POLLEO SPORT

Vidi sve
Elasti Joint, 384 g - Orange
Elasti Joint, 384 g - Orange
49.99
Read more
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
Polleo Sport vreća za boks, 175 cm
169.99
Read more
Melatonin 1mg, 180 tableta
Melatonin 1mg, 180 tableta
19.99
Read more
CLA 1000mg, 60 kapsula
CLA 1000mg, 60 kapsula
16.99
Read more
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
Protein Cookie, 75 g - Double Chocolate
2.99
Read more
BCAA, 250 g
BCAA, 250 g
11.99
-40%
Read more
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
Magnezij 375 mg, 100 kapsula
19.99
Read more
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
100% Whey Gold Standard, 900 g - White Chocolate Raspberry
44.99
Read more
BCAA 1000, 200 kapsula
BCAA 1000, 200 kapsula
29.99
Read more
BCAA 1000, 400 kapsula
BCAA 1000, 400 kapsula
49.99
Read more
Creatine 2500, 200 kapsula
Creatine 2500, 200 kapsula
41.99
Read more
Cink, 15 mg, 100 kapsula
Cink, 15 mg, 100 kapsula
14.99
Read more
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
Zeleni čaj, rinfuza, 500 g
9.99
Read more
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
L-Carnitine Liquid, 25 ml, 20 ampula - Peach
39.99
Read more
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
FlavDrops, 50 ml - Vanilija
6.99
Read more
Creatine, 500 g
Creatine, 500 g
44.99
Read more
L-Glutamine, 600 g
L-Glutamine, 600 g
34.99
Read more
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
Bučica gumirana 4 kg Atleticore
15.99
Read more
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
Vitargo +Electrolyte, vrećica, 70 g
2.99
Read more
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
Vitargo Carboloader, vrećica, 75 g
2.99
Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se