Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Bodybuilding – kralj sportova! 3.dio

U prvom i drugom nastavku članka osobnog trenera Denisa Rajčića upoznali ste kriterije o kojima vode brigu svi bodybuilding natjecatelji.  Saznajte što vas čeka u ovom članku te što točno ocjenjuju suci na bodybuilding natjecanjima.

SPOJ SPORTA I UMJETNOST

Na samom natjecanju pobjednika se određuje isključivo na osnovu subjektivne procijene sudaca. Zbog toga je izvođenje obaveznih poza (kojih ima 8) i slobodnih poza (u trajanju do jedne minute) podjednako važno kao i gore opisane tjelesne kvalitete. Poziranje je često puta presudno za osvajanje medalje, jer sa istim tijelom možete dobiti ali i izgubiti natjecanje.

Upravo poziranje predstavlja artistički aspekt bodybuildinga i zato on predstavlja spoj sporta i umjetnosti (prema Neven Mada i Damir Vrcić, ‘Bodybuilding’, 1994). Osmišljavanje slobodnih poza ovisi o individualnom odabiru natjecatelja temeljenog na njegovim karakteristikama (konstituciji, temperamentu i osobnosti). Kako bi sve to skupa izgledalo lijepo i efektno, te poze treba maštovito uklopiti u odgovarajuću glazbenu podlogu. Također, veoma je bitan i mentalni stav natjecatelja, koji na sceni treba djelovati zadovoljno i samouvjereno. Poznata je činjenica da je jedan od najuspješnijih bodybuildera svih vremena Arnold Schwarzenegger čak pohađao i satove baleta kako bi razvio neophodnu gracioznost za slobodno poziranje

Upravo zbog ovakve složenosti, bodybuilding predstavlja jednu jedinstvenu aktivnost koja traži kompletnu osobu, te se zbog toga ne smatra samo sportom, već prije – načinom života.

NJEGOVO VELIČANSTVO… što sve možemo očekivati baveći se bodybuildingom?

Unatoč malom postotku ljudi koji se natječe, bodybuilding / fitness je sveprisutan kao osnovna ili dopunska rekreacija za većinu populacije koja vježba.

Osim što možemo poboljšati opće zdravlje i regulirati tjelesnu težinu, pospješiti pravilno držanje tijela te održati vitalne funkcije i brojne osobine i sposobnosti (snagu, fleksibilnost i drugo) našeg organizma dulje vrijeme na višoj razini, ne trebamo zaboraviti ni sljedeće prednosti bodybuildinga:

– Treningom s opterećenjem moguće je početi već sa 14, 15 godina, dok gornja granica praktički ne postoji; odnosno vježbati sa opterećenjem možemo cijeli život, bez obzira na dob, spol, kondiciju i sposobnosti;

”Nikad niste prestari da bi vježbali, prestari ste da ne vježbate!” Arnold Schwarzenegger

arnold-schwarzenegger

– U ostalim sportovima primaran je uglavnom razvoj motoričkih tjelesnih sposobnosti (snage, brzine, agilnosti i dr.) dok je izgled tijela sekundaran, odnosno razvoj muskulature je tek ”usputan efekt” treninga. Zato u svim drugim sportovima treba daleko više vremena za oblikovanje atletskog tijela nego što je to slučaj sa bodybuildingom – gdje je to primarni cilj. Tako npr. za razvoj širokih leđa i ramena trebaju godine plivačkog treninga, dok se primjenom bodybuilding treninga već nakon relativno kratkog vremenskog razdoblja mogu uočiti prvi rezultati;

– Većina sportova ciljano razvija samo pojedine tjelesne regije, neophodne za uspjeh u određenom sportu (npr. nogometaši imaju razvijeniji donji dio tijela za razliku od gimnastičara kojima je to gornji dio tijela) dok kroz bodybuilding skladno razvijamo i ojačavamo cijelo tijelo;

– Ne treba zanemariti ni što je zbog relativno jednostavnih trenažnih pokreta i kontroliranog doziranja opterećenja mogućnost ozljeda svedena na minimum;

– Može ubrzati oporavak nakon povreda i prevenirati ozljede slabijih dijelova tijela. Čest je slučaj da su mnogi profesionalni sportaši raznih sportova nakon prekida svoje aktivne karijere, najčešće zbog neke ozljede, započeli se baviti bodybuildingom.

bodybuilding

– Bodybuilding principi vježbanja postali su nezamjenjive komponente u općim pripremama sportaša u gotovo svim suvremenim sportovima. Poznato je da mnoge osobine i sposobnosti potrebne za svaki vrhunski sport današnjice ne bi bile ostvarive bez praktički beskrajnog niza trenažnih mogućnosti koje pruža bodybuilding tehnologija treninga.

– Disciplina neophodna za ovaj sport može nam pomoći da promijenimo i poboljšamo svoj svakodnevni život tako što će nam: olakšati da normaliziramo san, discipliniramo volju, ojačamo mentalnu snagu, povećamo samopouzdanje i riješimo se štetnih navika (npr. pušenja i alkohola).

Stoga ako atletiku nazivamo ”kraljicom sportova”, vjerujem da je sve gore nabrojano i više nego dovoljno da se, bez pretjerivanja, bodybuilding nazove ”kraljem sportova”.

Bodybuilding – kralj sportova! – 1.dio članka
Bodybuilding – kralj sportova! – 2.dio članka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se