Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

5 suplemenata za bolje funkcioniranje mozga

Ako ste jedan od onih koji mogu raditi više stvari odjednom, tj. ako se dopisujete u isto vrijeme na e-mailu, Twitteru, Facebooku i mobitelu i sve to uspijevate uz konstantne smetnje, želio bih vas upoznati s rješenjem tog problema. Danas se teško fokusirati na jednu stvar, a da nas pritom ne ometa hrpa drugih stvari. Iako multitasking nije najbolje rješenje kako nešto riješiti, čini se da je neophodno u današnje vrijeme. Možete li se koncentrirati na jednu stvar izbacujući distrakcije ili pak raditi više stvari odjednom kada je to potrebno? Probajte jedan od 5 suplemenata za bolju koncentraciju i funkcioniranje mozga.

B vitamini

Jeste li se ikad osjećali kao da vam fali goriva (posebno ugljikohidrata) i zbog toga se osjećate mrzovoljno i razdražljivo? Zatim se najedete i odjednom se počnete osjećati bolje, a mogućnost koncentracije se vrati u normalu. Nije samo hrana koja podiže razinu šećera u krvi. Vitamini skupine B također imaju važnu ulogu u funkcioniranju mozga. Vitamini B su dio enzima i koenzima u tijelu koji uzimaju energiju iz ugljikohidrata, masti i proteina te ih pretvaraju u oblik koji naše tijelo može iskoristiti za funkcioniranje. Neki od vitamina B su neophodni za odgovarajuće funkcioniranje mozga i živčanog sustava.

L-karnitin

L karnitin je uvjetno bitan mikronutrijent. Kažemo „uvjetno“ zato što ga naše tijelo može samo proizvesti, no u nekim ga uvjetima ima nedovoljno te ga je potrebno unijeti kao dodatak prehrani. Zalihe L-karnitina u tijelu se nalaze u srcu i skeletnim mišićima gdje ima vitalnu ulogu u proizvodnji energije. Istraživanja na štakorima pokazuju da suplementacija L-karnitinom može zaustaviti gubitak memorije i kognitivne sposobnosti kao posljedicu starenja. Funkcionira li i na ljudima? Neki znanstvenici vjeruju da uzimajući koktel od ALA, L-karnitina i koenzima Q10 može biti jedan od najefektivnijih solucija za poboljšanje kognitivne sposobnosti kod starijih osoba.

L- tirozin

Tirozin je neesencijalna aminokiselina koje naše tijelo može preraditi iz aminokiseline fenilalanin. Neke studije došle su do zaključka da suplementacija L-tirozinom može poboljšati opreznost nakon nedostatka sna i odgoditi pad psihomotoričkih sposobnosti nakon izostanka sna.

Osim što pomaže poboljšati preformanse ljudi za vrijeme deprivacije sna, suplementacija L-tirozinom može imati benefite za vrijeme stresa. Tijekom stresnih situacija, čovjek ne sintetizira dovoljno L-tirozina kako bi proizveo tada potrebne ketokolamine efefrin i norefedrin, kao i neurotransmiter dopamin koji ima veliki broj funkcija u mozgu – od pomaganja u kontroliranju ponašanja do učenja i memorije. Prema tome, suplementacija L- tirozinom može poboljšati preformanse, memoriju i učenje za vrijeme psihološkog stresa.

Phosphatidyl Serine

Phosphatidyl serine je fosfolipid koji se pojavljuje u staničnim membranama i igra ulogu u funkcioniranju stanice. Znanstvenici su ispitali ulogu suplementirajućeg Phosphatidyl serina u poboljšanju memorije i kognitivne sposobnosti. Za osobu koja vježba, Phosphatidyl serine je smanjio fizički i mentalni stres. Doze korištene u sportskim istraživanjima kretale su se od 200-800 mg. Studija provedena na golferima pokazala je da samo 200 mg Phosphatidyl serina dnevno, kroz period od 6 tjedana, može poboljšati kontroliranje stresa i, statistički gledano, može dići razinu broja dobro odigranih loptica.

Teanin

Studije su pokazale da L-teanin smanjuje psihološki i fiziološki stres te podiže aktivnost alfa valova u mozgu, što rezultira, ovisno o dozi, opuštenom, ali istovremeno i opreznom stanju oko 40 minuta nakon uzimanja. Ako se uzme s kofeinom, imat ćete dinamičan duo koji stimulira područja u mozgu za podizanje opreznosti, podizanja vremena reakcije, memorije i zadataka kognitivne prirode.

U jednoj studiji,  uzimanje 250 mg L-teaina i 150 mg kofeina rezultirali su bržim vremenom reagiranja, bržom reakcijom radne memorije, poboljšanom preciznošću u potvrdi rečenice – sve funkcije koje svakodnevno koristimo.

Zaključak

Ako želite da vam mozak funkcionira na najvišoj razini, morate ga tretirati kao što tretirate svoje tijelo – trenirajte mozak čitanjem, rješavanjem zagonetki te zadataka za koje je potrebna snaga mozga. Hranite mozak ispravnom hranom uključujući mješavinu proteina, zdravih masnoća i ugljikohidrata (fokusirajte se na voće i povrće, s obzirom da su oni jedan od najboljih izvora antioksidanata i esencijalnih nutrijenata). U konačnici, probajte jedan od suplemenata koji pomažu mozgu u boljem funkcioniranju.

Reference:

  • Am J Clin Nutr. 2000;71(4):859-860.
  • Am J Clin Nutr. 2000;71(4):993-998.
  • Proc Natl Acad Sci U S A. 2002;99(4):2356-2361.
  • Proc Natl Acad Sci U S A. 2002;99(4):1870-1875.
  • Neuroendocrinology 1990;52(3):243-248.
  • Eur J Clin Pharmacol 1992;42(4):385-388.
  • Biol Sport 1998;15(2):135-144
  • J Int Soc Sports Nutr 2007, 4(1):5.
  • Asia Pac J Clin Nutr 2008;17 Suppl 1:167-8.
  • Altern Med Rev 2005;10(2):136-8.
  • Biol Psychol 2007;74(1):39-45.
  • Biol Psychol 2008;77(2):113-22.
  • Aviat Space Environ Med 1995;66:313-9.
  • Neurochem Res 2008;33(1):194-203.
  • Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. The Role of Protein and Amino Acids in Sustaining and Enhancing Performance. Washington, DC: National Academy Press, 1999.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se