Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Clean eating – režim prehrane koji se isplati pratiti

U današnjem svijetu gdje se prehrambeni trendovi mijenjaju gotovo istom brzinom kao što se okreću stranice kalendara, lako je postati izgubljen u mnoštvu dijeta i zdravih pristupa. U našoj nezaustavljivoj potrazi za novim načinima prehrane, često susrećemo razne “magične formule” koje obećavaju revolucionarne rezultate. Međutim, jedan od pristupa koji se izdvaja svojom jednostavnošću i zdravom logikom je clean eating prehrana. Radi se o dijeti koja zapravo nije dijeta, a najlakše se može opisati kao spoj načina prehrane i životnog stila.

Temelji se na konzumaciji neprerađenih namirnica, a postala je sve popularnija među osobama koje teže zdravijem načinu života. Ova prehrambena filozofija fokusira se na konzumaciju hrane u njezinom prirodnom obliku, s minimalnom ili nikakvom obradom, te promovira cjelovite i hranjive sastojke kao osnovu prehrane.

Koncept čiste prehrane

Clean eating, ili “čista prehrana”, ne definira se strogo kalorijski ili makronutrijentima, već naglašava kvalitetu hrane. Ovaj pristup promiče konzumaciju svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina poput piletine, ribe i mahunarki te zdravih masti poput maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki. Izbjegava se ili smanjuje unos rafiniranih šećera, prerađenih namirnica, umjetnih aditiva i visoko obrađenih ulja.

Prednosti clean eating prehrane

  • Konzumacija neprerađenih namirnica pruža tijelu obilje vitamina, minerala i vlakana. Ova hranjiva svojstva podržavaju optimalno zdravlje, funkcioniranje organa i jačanje imunološkog sustava.
  • Clean eating potiče osjećaj sitosti zbog visokog sadržaja vlakana i proteina. Ovo može pomoći u kontroli porcija i smanjenju prejedanja, što pridonosi održavanju ili gubitku tjelesne težine.
  • Cjelovite namirnice bogate vlaknima podržavaju zdravu probavu, sprečavajući zatvor i potičući redovitu stolicu.
  • Clean eating prehrana daje tijelu energiju iz prirodnih izvora, umjesto da se oslanja na brze šećere koji mogu uzrokovati nagle promjene energije i umora.
  • Ovaj pristup prehrani može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka.

Kako slijediti clean eating?

  • Izbjegavajte prerađenu hranu: Smanjite unos prerađenih namirnica koje sadrže aditive, konzervanse i visok sadržaj soli i šećera.
  • Birajte cjelovite žitarice: Umjesto rafiniranih žitarica, birajte cjelovite žitarice poput smeđe riže, kvinoje i cjelovitih pšeničnih proizvoda.
  • Povećajte unos voća i povrća: Voće i povrće bogato su antioksidansima, vitaminima i mineralima. Pokušajte raznovrsiti svoj jelovnik različitim bojama i vrstama.
  • Neka proteini budu nemasni: Preferirajte nemasne izvore proteina poput peradi, ribe, jaja, mahunarki i nemasnog mliječnog proizvoda.
  • Zdrave masti: Unos zdravih masti izvora poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i sjemenki je važan za cjelokupno zdravlje.

Clean eating izazov

Ako ne znate od kuda krenuti, u nastavku vam donosimo smjernice za sedmodnevni clean eating izazov.

Dan 1: Planiranje je ključno

Prije početka izazova, posvetite neko vrijeme planiranju. Izradite popis namirnica koje ćete koristiti tijekom tjedna. Odaberite svježe voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne proteine i zdrave masti.

Dan 2-4: Diversificirajte jelovnik

U ovom razdoblju, fokusirajte se na raznovrsnu prehranu. Istražite različite recepte koji koriste različite vrste povrća, proteine i žitarice. Neka vaši obroci budu šareni i bogati hranjivim tvarima.

Dan 5: Izbjegavanje rafiniranih šećera i prerađene hrane

Peti dan izazova fokusiran je na eliminaciju rafiniranih šećera i prerađene hrane. Umjesto slatkiša i grickalica iz vrećica, birajte voće, orašaste plodove i svježe namirnice.

Dan 6: Povećajte unos vode

Voda je temelj zdravog načina života. Šesti dan izazova usredotočite se na povećanje unosa vode. Pijte najmanje 8 čaša vode tijekom dana kako biste održali hidrataciju.

Dan 7: Nastavak navika

Promislite o tome kako se osjećate nakon sedam dana prehrane temeljene na neprerađenim namirnicama. Je li se vaša energija povećala? Osjećate li se bolje? Koristite ovaj dan kako biste razmislili o tome kako možete nastaviti ovakav pristup prehrani i u budućnosti.

Evo nekoliko savjeta kako biste uspješno odradili izazov:

  • Planiranje obroka: Unaprijed planirajte svoje obroke kako biste izbjegli improvizaciju i potencijalne iskušenje.
  • Priprema obroka: Pripremite nekoliko obroka unaprijed kako biste se olakšali tijekom dana.
  • Pridržavanje osnovnih principa: Slijedite osnovne principe clean eating-a, izbjegavajući prerađene i visokokalorične namirnice.
  • Uživanje u hrani: Neka clean eating bude prilika da uživate u prirodnom okusu i hranjivosti namirnica.
  • Podrška i motivacija: Ako je moguće, uključite prijatelje ili obitelj u izazov kako biste dijelili iskustva i podržavali jedni druge.

Clean eating prehrana nije stroga dijeta, već životni stil koji promovira zdrave navike i svijest o hrani koju unosimo. Uključivanjem svježih i neprerađenih namirnica u svoju prehranu, možete postići brojne dobrobiti za svoje tijelo i duh.

Ključne riječi

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se