Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Što se događa s tijelom ako svaki dan hodate 30 minuta?

U današnjem ubrzanom načinu života, posvećivanje vremena tjelesnoj aktivnosti postaje sve važnije kako bismo sačuvali svoje zdravlje i blagostanje. Jedna od najjednostavnijih i najpristupačnijih aktivnosti koja nam može donijeti izvanredne koristi je hodanje. Čak i da samo 30 minuta svakog dana izdvojite na hodanje, napravit ćete puno za vaše tijelo i opće zdravstveno stanje. U nastavku provjerite kako redovito hodanje utječe na organizam i koje su sve zdravstvene prednosti ove aktivnosti.

Fizička kondicija i srčani sustav

Hodanje je niskointenzivna aerobna aktivnost koja može poboljšati našu fizičku kondiciju. Redovito hodanje jača mišiće, posebno noge, gluteuse i trbušne mišiće, čime se podržava bolja postura i ravnoteža. Također, ovakva tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju krvi i povećava kapacitet pluća.

Srčani sustav također ima koristi od svakodnevnog hodanja. Povećava se cirkulacija krvi, što poboljšava opskrbu kisikom i hranjivim tvarima tkivima. Redovito hodanje može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, sniziti krvni tlak i povećati razinu “dobrog” HDL kolesterola.

Mentalno zdravlje

Redovita tjelesna aktivnost, uključujući i hodanje, ima blagotvoran učinak na mentalno zdravlje. Hodanje oslobađa endorfine, tzv. “hormone sreće”, koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju osjećaj stresa, tjeskobe i depresije. Osim toga, hodanje na otvorenom može pružiti priliku za opuštanje, meditaciju i smanjenje mentalnog napetosti.

Jačanje kostiju i zglobova

Iako se hodanje ne smatra visokointenzivnom aktivnošću kao trčanje ili skakanje, ono ipak ima pozitivan učinak na koštano-zglobni sustav. Hodanje pomaže u očuvanju gustoće kostiju i jačanju zglobova. To je osobito važno kako starimo, jer može smanjiti rizik od osteoporoze i problema sa zglobovima.

Poboljšana probava i regulacija šećera u krvi

Hodanje potiče peristaltiku crijeva te time doprinosi boljoj probavi. Osim toga, redovita tjelesna aktivnost, uključujući hodanje, pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. To je korisno za osobe s dijabetesom i one koji žele smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Kontrola tjelesne težine

Hodanje je jednostavan način za kontrolu tjelesne težine ili gubitak suvišnih kilograma. Ovisno o brzini i intenzitetu hoda, može sagorjeti značajan broj kalorija. Svakodnevno 30-minutno hodanje može potaknuti metabolizam i doprinijeti stvaranju kalorijskog deficita potrebnog za gubitak težine.

Koliko kalorija trošimo hodanjem?

Količina kalorija koju trošite hodajući ovisi o vašoj tjelesnoj masi, brzini hodanja i trajanju aktivnosti. Općenito, hodanje je niskointenzivna aktivnost koja sagorijeva manje kalorija u usporedbi s nekim drugim oblicima tjelovježbe, poput trčanja ili bicikliranja. Da bismo dobili približan izračun, evo primjera za osobu koja ima tjelesnu masu od 70 kg:

  • Hodanje brzinom od 5 km/h, sagorjet će otprilike 240 kalorija u sat vremena.
  • Hodanje brzinom od 6,5 km/h, sagorjet će otprilike 350 kalorija u sat vremena.
  • Ako hodate 30 minuta brzinom od 5 km/h, sagorjet ćete otprilike 120 kalorija. Međutim, ako hodate brže, primjerice 6,5 km/h, u istom razdoblju možete sagorjeti oko 175 kalorija.

Svakodnevno hodanje od 30 minuta donosi brojne koristi za naše tijelo i zdravlje. Od poboljšane fizičke kondicije, jačanja srčanog sustava, kontrole tjelesne težine, do pozitivnog utjecaja na mentalno zdravlje, kosti i zglobove te regulaciju probave i razine šećera u krvi, hodanje je jednostavna i efikasna tjelesna aktivnost koja se može lako uklopiti u svakodnevni raspored. Bez obzira na dob ili kondiciju, svatko može započeti s ovom zdravom navikom i pružiti svome tijelu mnoge prednosti koje donosi redovito hodanje. Izdvojite makar pola sata vremena u danu i tijelo će vam biti zahvalno! 😉

Ključne riječi

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se