Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Varivo od kelja, batata i kvinoje

Variva su odličan način za spajanje različitih okusa i hranjivih namirnica koja donose ukusan i nutritivno bogat obrok. Recept koji vam donosimo je jednostavan za pripremu, a istovremeno nudi izobilje zdravih sastojaka i okusa. Varivo od kelja, kvinoje i batata odličan je izbor za organizam tijekom hladnijeg perioda.

Ovo varivo je bogato vlaknima, proteinima i vitaminima zahvaljujući kelju, kvinoji i batatu. Kelj je izvor vitamina K, C i vlakana, dok kvinoja pruža esencijalne aminokiseline te željezo i magnezij. Batat je odličan izvor beta-karotena, vitamina A i C, te vlakana.

Osim što je zdravo, varivo od kelja, kvinoje i batata je i prilagodljivo. Možete dodati druge vrste povrća poput mrkve ili graška, ili prilagoditi začine prema vlastitom ukusu.

Sastojci:

  • 1 kelj
  • 1 šalica kvinoj
  • 2 srednje velika batata
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 šalice povrtnog temeljca ili vode
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol, papar i začini po ukusu (kurkuma, kumin, ili svježi peršin za dodatni okus)

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u većoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.

U posudu s lukom i češnjakom dodajte oguljene i narezane batate i ispranu kvinoju. Lagano promiješajte kako bi se svi sastojci proželi.

Nakon par minuta dodajte povrtni temeljac ili vodu. Pustite da sve prokuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri dok batati ne omekšaju, a kvinoja ne upije tekućinu (oko 15-20 minuta).

Kada batati postanu mekani, dodajte narezani kelj u posudu. Kelj će se brzo skuhati, pa je bitno samo da se malo omekša i sjedini s ostalim sastojcima.

Dodajte sol, papar i začine po vlastitom ukusu. Možete eksperimentirati s začinima poput kurkume, kumina ili svježeg peršina za dodatnu aromu i zdravstvene beneficije.

Varivo je spremno za posluživanje! Možete ga jesti samostalno kao glavno jelo ili kao prilog uz neki proteinski izvor poput piletine, tofua ili pečenog graha.

Dobar tek! 😊

Ključne riječi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se