Mjesto koje ujedinjuje sve ljubitelje sporta

Srpanj na tanjuru: voće i povrće za zdravo ljeto

Sunce je već počelo pržiti punom snagom, a neki od nas već su odavno na plaži i uživaju u čarima Jadrana. No ako se i dalje držite plana zdrave prehrane i grize vas savjest kada jedete svoj omiljen sladoled na plaži, jeste li razmislili o tome da ga zamijenite nekim osvježavajućim voćem? S novom ljetnom sezonom dolaze i sezonske namirnice koje neće poništiti sav napredak i trud koji ste uložili u trening i prehranu prije nego što ste isklesali svoj “summer body”. U nastavku provjerite kojim voćem i povrćem možete uljepšati svoj godišnji odmor i nastaviti živjeti zdravo kada na to najmanje računate. 😉

 

Voće:

Lubenica

Ovo voće obilježava onaj pravi početak ljeta, a poznato je po tome što pomaže u gašenju žeđi tijekom velikih ljetnih vrućina. Osim što je izvrstan izvor vitamin A i C, lubenica sadrži kalij, magnezij i puno vode. Lubenica je savršena namirnica za mršavljenje i sve koji žele biti fit jer sadrži svega 30 kalorija u 100 g, te sadrži veliku količinu vode koja smanjuje apetit i ima osvježavajuće djelovanje. Ovo voće ublažava upalna stanja, stimulira rad bubrega i potiče izbacivanje toksina iz tijela, a osim toga pozitivno utječe na zdravlje srca.

Smokva

Smokva je voće koje je tipično za mediteranske prostore, a poznata je i po svom ljekovitom djelovanju. Bogata je vitaminima A, C, B i K, antioksidansima i fitonutrijentima. Smokve odlikuje antioksidativno, antimikrobno, protuupalno, antikancerogeno i antifungalno djelovanje, a u prirodnoj medicini koristila se za liječenje “kurjih očiju”, odnosno bradavica. Ova namirnica također sadrži do 80% vode i bogata je prirodnim šećerima zbog čega je idealan prirodni izvor energije.

Borovnica

Borovnice su prava superhrana bogata nutrijentima koji donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama. Osim što pozitivno utječu na zdravlje mozga, borovnice mogu pomoći organizmu u razgradnji glukoze u krvi. Osim toga, borovnice su bogate vlaknima, ali i kalcijem, magnezijem te vitaminima C, E i K.

Dinje

Dinja je sočno voće bogato beta karotenom i antioksidansima koji ju čine iznimno ljekovitom. Ovo malo ljetno osvježenje poznato je po tome što štiti zdravlje očiju,  regulira krvni tlak, štiti od raka, regulira probavu i djeluje protuupalno. Zbog utjecaja vitaminima A i C, dinja štiti kožu i kosu te pomaže protiv bora i preranog starenja.

Šljive

Šljive su odličan izvor vitamina C, E i K te vitamina B6, folne kiseline i niacina. Uz snažno antioksidativno djelovanje, šljive čuvaju zdravlje srca te pomažu u apsorpciji željeza. Zahvaljujući dijetalnim vlaknima, šljive pozitivno utječu na probavu te pomažu u mršavljenju. Šljive također pomažu u regulaciji krvnog šećera te čuvaju zdravlje kostiju, kože i kose.

 

Povrće:

Feferon

Ako ste ljubitelj ljute hrane, vjerojatno niste znali da vam feferoni mogu pomoći da ostvarite i svoje ciljeve u fitnessu. Osim što sadrže 7 puta veću količinu vitamina C od naranče, feferoni pospješuju potrošnju kalorija. Uz to, feferoni su odlična namirnica za smanjenje apetita i čišćenje probavnog sustava, a s obzirom na to da potiču izlučivanje hormona sreće (endorfina), mogu vam podići raspoloženje i sudjelovati u borbi protiv depresije.

Tikvice

Tikvice su bogate vitaminima B i C te mineralima manganom i kalijem, a poznate su po tome što snižavaju kolesterol i tako štite zdravlje srca. Osim toga, idealna su namirnica za mršavljenje jer će vas dugotrajno zasititi i spriječiti posezanje za nezdravim snackovima. Mangan u tikvicama zaslužan je za formiranje kolagena zbog čega su tikvice odlična namirnica za zdravlje zglobova i kože.

Crveni luk

Crveni luk jedna je od najljekovitijih biljnih namirnica. Dokazano je njegovo protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i antioksidativno djelovanje. Crveni luk bogat je vitaminom C koji je snažan antioksidans te sudjeluje u sintezi polisaharida, kolagena, hrskavice, kostiju i zubi, a uz to sudjeluje u održavanju normalnog stanja krvnih kapilara. Osim toga, jedna je od najboljih namirnica u doba viroza i bakterijskih infekcija jer jača imunitet.

Peršin

Ova namirnica nalazi se u gotovo svim vrtovima, a bogata je vlaknima i vitaminom C. Peršin je koristan u otklanjanju problema vezanih uz loš zadah, a poznat je i po tome što štiti zdravlje srca i ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija.

Mahune

Mahune su jedna od namirnica koja sadrži obilje ljekovitih i hranjivih tvari. Osim što su superhranjive i niskokalorične, bogat su izvor vitamina C, K, A i B skupine. Također sadrže i puno minerala, a odlikuju ih obilne količine fitonutrijenata koji djeluju kao antioksidansi i štite stanice od štete slobodnih radikala.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Building Body premium

Pridruži se BB obitelji potpuno besplatno i ostvari razne pogodnosti:

 

pristup premium sadržaju

najnovije vijesti iz svijeta fitnessa

prijava na naš newsletter

ekskluzivni popusti u Polleo Sportu

Registriraj se